Přesazování větších stromů

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 65.131 (?)
20.2.2015 17:31

To nema chybu pan Radim ste šikulka, dufam že sa ten strom ujal.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 19.2.2015 14:09

takže hurá do toho - nejprve okolo stromu vytyčíme kruh potřebného balu - tedy pro 12 cm kmínek je to kruh 0,8 m od kůry (pro jistotu D = 1,6 m). Tam se na dva rýče šířky a tři rýče hloubky vytvoří příkop. Kořeny se začistí a ošetčí balzámem. Bal se ovine síťovkou nebo jutovou textilíí, stáhne ve 3-4 úrovních drátem a začne se podkopávat. Podkopávání se dá nahradit podříznutím speciálním lanem (mají zahradnické firmy, já nikoliv). Nakonec se pozve AD5 jeřáb a ten balíček se doručí na nové místo. Tam musí být vykopána stejně velká jáma, nebo jen o 2 ryče užší. Doporučuji začít tou cílovou jamou - tj. D = 1,8 m a hloubka 1 m. Nejhorší totiž pro strom je, když ho odkopete a pak Vám dojde čas a síly na rychlé udělání cílové jámy.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 19.2.2015 14:23

No, to je možná vaše představa, ale to neznamená, že je správná.

V praxi postačí tak 30 cm od kmene, stejně ten bal při stěhování opadá. No a pak je důležité to ořezání hlavních větví tak na 30cm velké pahýly.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 209.120 (?), 19.2.2015 14:24

Možná, že teď konečně pan 241.255 poněkud pozmění svůj názor na záchranu stromku.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 19.2.2015 14:37

jj tomu říkám kvalitně přesazený kolík na uvázání psa. Ale ruku na srdce Ferdo, co když má pán většího psa než ty, neměl by opravdu ten bal udělat větší? 

wink

Jo, škrabadlo pro kočky se přesazuje tak, že se kořeny zkrátí na délku 20 cm nad pařezem (cca ve výši kořenového krčku či místa roubování) a strom se položí na placato. Takto vydrží celá léta a po několika letech se při vydatné zálivce dostane i do plodnosti (urychlit se to dá naočkování hlívy ústřičné či jiné kulturní houby).

blush

host - 241.255 (?), 19.2.2015 9:12

O roubování jsme se pokusili již loni na mladé slivoni se zkušeným zahrádkářem, který rouboval snad po celé vsi kdeco. Jenže ta naše se neujala. Ta naše slivoňka se nachází na Kutnohorsku, obec Kluky.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 19.2.2015 13:57

Jednou jsem měl také 100% neujímatelnost od jednoho stromu slivoně (8 z 8mi). Protože jsem mimo testů na šarku (PPV) měl kompletní virologickou sadu testů, tak jsem kouknul na zaslané výsledky a ejhle - matečný strom trpěl virem zakrslosti slivoní (PDV). Pokud by měl stromek PDV, tak přesazování je naprosto zbytečná práce.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 19.2.2015 17:28

Zadavatel chtěl slyšet jen jednu jedinou odpověď a Ferda mu ji dal. Já mu přeji mnoho úspěchů a budu rád, když se s námi v létě podělí s informací, jak se dílo zadařilo.
    Když si vedle sebe zasadíte jednu švestkovou sazenici - polokmen - ze školky s dobře vyvinutými kořeny a silnými letorosty a vedle ní 13 cm silný kmen s větvemi ořezanými na krátké pahýly, budou obě dřeviny zhruba stejně vysoké. Jejich šance na zdárný vývoj se však budou lišit diametrálně.

host - 48.251 (?), 19.2.2015 21:29

Pro pana 241.255. Přesazování větších stromů v amatérských podmínkách jde. Mislím si, že máte ke stromku určitý vztah a nechcete ho jen tak porazit, tak vám napíšu moje zkušenosti s přesazováním.      Kořenový bal ve vašem případě aspoň 120cm a 50cm vysoký.  Ručně obkopat. Kořeny na které narazíte nesekejte sekyrou, ale odřežte pilkou. Bal omotejte jutovinou a stáhněte strečovou folií, potom bal trochu podkopejte a vsuńte pod něj ze stran dva trámky pod které dáte lana a vše opět stáhněte folií.  Nyní zkuste ještě co nejvíc podkopat. Na novém místě vykopejte díru aspoň o půl metru větší než je bal. No a k samotnému přesazení stačí traktor vzadu s vidlemi, anebo vemte dva dlouhé trámy na které přivažte ty lana a přesvědčte asi tak deset kamarádů, aby vám pomohli. Dopředu jim ale neříkejte o co jde.(Ten traktor je lepší varianta) Strom musíte samozřejmě před začátkem celé akce ořezat. Práce je to příšerná na to se připravte.    S pozdravem Radim F.           

asi tak
asi tak

host - 157.239 (?), 19.2.2015 22:08

Kucí šikovný yes, s Váma chci kamarádit wink ! S.P.,Ch.

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 65.131 (?), 20.2.2015 17:31

To nema chybu pan Radim ste šikulka, dufam že sa ten strom ujal.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu14:00
Filtrace kohoutkové vody12:50
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz