Prepad plodov slivky

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.201 (?)
10.7.2013 10:47

Já oosobně špatnému opylení, jako příčině velkého a hlavně pozdního propadu, stejně jako p. Slavík příliš nevěřím. Opadající plůdky mají uvnitř zárodek pecky i s jádrem. Možná to mohou tvořit i partenokarpické plody, ale spíš pochybuji. Velké množství malinkých plůdečků  (neopylených?) opadalo hned po odkvětu. Později opadaly nadbytečné plůdky (podle mě opylené), že standartně nepokračovaly v růstu, zežloutly a spadly   Ale tento propad následkem červenání a "modřin" je něco jiného. Tímto atypickým propadem je postiženo i Jojo, které má ale obrovskou násadu a stále mu zbývá ještě hodně plodů zelených.
    Jestli to Herman provede ještě jednou (10letý strom bude mít výsledně tak 2 kg plodů), končím s ním.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.7.2013 22:45

Včera jsem se shodou okolností sešel u distrubutora agrochemikálií s jedním zkušeným velkopěstitelem. A diskutovali jsme ten můj problém, extrémní propad raného Hermana a zvýšený propad některých odrůd jabloní. A shodli jsme se, že příčinou je špatné opylení té které odrůdy. A souvisí to s rozdílnou dobou květu. Na jinou příčinu jsme nepřišli.
Je to stejné jako se třešněmi, kde nad špatným opylením panuje všeobecná shoda.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 10.7.2013 10:34

Nevím jak by mohlo být údajné špatné, nekvalitní opýlení bráno jako důvod propadu už opýlených, a vyvíjejících se švestek Herman.U jabloní to taky nedokážu posoudit.

O odrůdě Herman se všeobecně ví, tuší,že je více náchylný propadu, než jiné odrůdy.Možná je to problém ranných odrůd, protože se obdobně chová i Topfirst.Přikláním se k možnému zdůvodnění zvýšeného čevenání plodů, a následnému propadů nezralých švestek jako komplexu negatívních vlivů po opýlení květů v podobě vlhkého, studeného počasí při vývinu samotných plodů.Jak jinak si tento problém logicky zdůvodnit?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.201 (?), 10.7.2013 10:47

Já oosobně špatnému opylení, jako příčině velkého a hlavně pozdního propadu, stejně jako p. Slavík příliš nevěřím. Opadající plůdky mají uvnitř zárodek pecky i s jádrem. Možná to mohou tvořit i partenokarpické plody, ale spíš pochybuji. Velké množství malinkých plůdečků  (neopylených?) opadalo hned po odkvětu. Později opadaly nadbytečné plůdky (podle mě opylené), že standartně nepokračovaly v růstu, zežloutly a spadly   Ale tento propad následkem červenání a "modřin" je něco jiného. Tímto atypickým propadem je postiženo i Jojo, které má ale obrovskou násadu a stále mu zbývá ještě hodně plodů zelených.
    Jestli to Herman provede ještě jednou (10letý strom bude mít výsledně tak 2 kg plodů), končím s ním.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 10.7.2013 11:23

To příznačné červenání nezralých plodů s následným sesycháním se mi letos objevilo i na přeplozené (ranné) Katince.Tam mě to vůbec nemrzí, protože o ostatní dozrávající plody není nouze.Zajimavé bylo to, že tyto červené plody se na některých větvích objevily více (i houfně),někde méně, ale dobře držely na stromku, proto jsem je otrhal ručně-jakási forma probírky.Možný je i vliv sucha mezi kořeny s chladným počasím.

host - 115.102 (?), 10.7.2013 12:27

Zdravím pánové,

také přidám svou trošku do mlýna.

Propad u čačanské lepotice cca 50%, diagnóza stejná - červeno modré sesychající plody. Pokud to nebude pokračovat - je to jen dobře, i tak je plodů až až. Durancie, domácí, Hanita, Wangenhaimova - v pořádku, jen malý propad ze začátku, jinak obsypáno. Hanita extrémně nasadila - jak řešíte menší hoodně navalené větve, které nejdou podpírat? Protrhat na konci?? Děkuji

Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.245 (?), 7.7.2013 21:04

Ono je to Toptaste zasadena v 2010 na jesen už ma druhu urodu ale plody sa nejak nenalievaju aby boli gulatejšie ako na staršom stromku Toptaste.Vypadaju ako Valievka a pritom ma vlahy dost, čo ma trochu sklamala slivka Topfive ma male plody a je ich malo začinaju modrat som zvedvi ako bude chutit za 2 tyždne.Toptaste na myrobalane po obrati tiež hned strihat aby vytvaral rodive drevo tiež vyholuje hold stale sa učime.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 7.7.2013 23:36

Každopádně máte velmi bohatou úrodičku, pane Milane, kam se na Vás hrabu. Ale, že na obrázku Toptaste - wangenheim, je Toptaste, mě asi nepřesvědčíte.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.7.2013 10:34

Přidám se na stranu nevěřících Petrů, a téměř s 99% jistotou tvrdím, že na snímku Toptaste podpnik wangenheim, pana Milana není Toptaste.Plody Toptaste jsou více oválné, s menší vydutou (miskovitou)ploškou u stopky.Loni po deštích se na horní plošce při stopce déle držela voda!!!

host - 130.175 (?), 9.7.2013 12:01

Či sa náhodou pán Milan nepomýlil a neodfotil svoju durandziu s dobre oddeliteľnou kôstkou. Tono.

Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 217.52 (?), 7.7.2013 22:07

Ahoj Milan,

tych plodov na Wawite je v pomere k listom privela - preto ten prepad. Plocha listov nedokaze vyzivit take kvantum. Zrejme to bude dovod prepadu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4514:30
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz