postrik proti pilatce

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?)
1.6.2013 11:43

Jenom podle Agromanuálu se nejde vždy řídit. Tam může být uvedeno pouze to, co je u nás úředně zaregistrováno a uvedeno na etiketě. Úředně závazná je jenom etiketa.

Jako drobný pěstitel nemusíte řešit, jestli je přípravek registrován na toho kterého obaleče. Jestliže účinkuje na motýly v jabloních, účinkuje i na motýly ve švestkách.

Zolone má na pilatku podobné problémy jako Reldan, je to o dávce. Ale ani jedna aplikace Calypsa nemusí vždy stačit.

Vícekráte jsem zde zmiňoval, že se firmám u nás nevyplati registrovat nové přípravky do ovocných sadů, nebo přípravky používané v zahraničí. Jsme příliš malý trh a peckoviny jsou vůbec okrajová záležitost. To pěstitelé vína si naříkat nemohou, jen těch každoročně nových fungicidů. Největší džob pro firmy však jsou obiloviny, řepka, kukuřice a pod.
A tak většina úč. látek, třeba proti strupovitosti jádrovin, zde je z dob socializmu či 90. let (mimo strobirulinů).
Jako malopěstitel, nemusíte řešit, jestli je insekcid registrován na každého obaleče. Jestli likviduje jednoho motýla, tak likviduje i motýla jiného, případně jejich larvy.  Ale třeba Steward nelikviduje jenom larvy různých obalečů (registrace), ale spolehlivě likviduje i pilatky.

Např. takový Spintor. Registrován je u nás na různé obaleče v jabloních a v révě. Účinkuje však i proti pilatkám, zobonoskám, podkopníčkům a dalším škůdcům z řádů motýlů, dvoukřídlých (vrtule třeš.), třásnokřídlých a dalších. Spintor byl registrován ve více než 30 zemích do více než 150 plodin.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 31.5.2013 21:26

Postřik Reldanem, Petře, byl zřejmě proveden špatně.

V účinnosti na pilatku ho řadím minimálně na stejnou úroveń jako Calypso, ale je to také o dávce. Na pilatku švestkovou je dobré ošetření asi po 1O dnech opakovat a zároveň se eliminují i první nálety obaleče švestkového. K tomu je možné, zejména při vysokých teplotách, využít i ovilarvicid Steward. K tomu opakovanému postřiku je možné využít i přírodní insekticid Spintor.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10622) - 70.240 (?), 31.5.2013 21:52

No původně jsem chtěl Kukymu napsat, že mně měl říct, ať si dám raději pár facek, než použít na pilatku švestkovou ten Reldan. Ale nakonec jsem zjistil, že třeba ve Vlašce zaúřadoval celkem dobře. Tam jsem ho napumpoval nejvíc. Ten opakovaný postřik jsem plánoval hlavně proti obaleči, ale až někdy v tomto období. Vy jste tedy provedl už postřiky dva? Teď mě právě zajímá ten postřik proti obaleči švestkovému 1.generaci. Co se ještě týče Reldanu, tak v Katince a Těchobuzické zabral taky dobře. Ve Valjevce a Gabrovské nezabral, ale pravda je, že ty ještě nebyly v konečné fázi kvetení. Pak ovšem nastalo deštivé počasí, takže jsem byl rád, že jsem to před ním stříkl.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4682) - 38.136 (?), 31.5.2013 22:17

Já si taky myslím, že Reldan a Calypso jsou asi co do účinku velmi podobné. Já jsem stříkal Mospilanem, a taky v pořádku. Ale třeba na obaleče jablečného je vhodné Reldan a Mospilan opakovat za 10 dnů, ale Calypso obvykle ne. Tak si myslím, že to Calypso bude jistější. Já mám Mospilanu trošku zásobu, tak ho používám všude. Mospilan a Reldan 22 nemají schválené použití na pilatku švestkovou. Calypso ano. Může se ale jednat jen o administrativní záležitost. Firma nepožádá o toto v jedné zemi a v druhé ano. Je to vidět i ve srovnání ČR a SR.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10622) - 70.240 (?), 1.6.2013 10:47

Pochválen buď Kuky smiley

Co se týká Pilatky, tak dříve jsem používal Zolone a Decis, ale výsledků jednorázového použití Calypsa nedosahovaly. Takže klobouk dolů před Calypsem. Měl jsem snahu insekticidy prostřídat a nepoužívat stále a jenom Calypso. Otázka je, jestli se k Reldanu 22 někdy vrátím, když u něj nestačí jeden postřik.

Podle selského rozumu musí například na obaleče východního působit všechny insekticidy a ne jen předepsaný a jediný Karate. To přece není možné. Na obaleče švestkového je předepsaný ze známých insekticidů pouze Calypso. Calypso je zřejmě nejúčinější na mnoho škůdců, ale že by na obaleče švestkového nic jiného nezabralo se mi také nezdá. Ale hlavně je to divné u toho obaleče východního, tam je uvedeno na agromanuálu pouze a jenom to Karate. Reldan 22 předapsaný na pilatku švestkovou samozřejmě také není. Tak jedině bych to chápal tak, že na ní není tak účinný, proto se nepředepisuje. Možná, že se opravdu jedná o administrativní chybu a známé a dostupné insekticidy jsou účinné na většinu škůdců s tím, že nejúčinější z nich je Calypso.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 1.6.2013 11:43

Jenom podle Agromanuálu se nejde vždy řídit. Tam může být uvedeno pouze to, co je u nás úředně zaregistrováno a uvedeno na etiketě. Úředně závazná je jenom etiketa.

Jako drobný pěstitel nemusíte řešit, jestli je přípravek registrován na toho kterého obaleče. Jestliže účinkuje na motýly v jabloních, účinkuje i na motýly ve švestkách.

Zolone má na pilatku podobné problémy jako Reldan, je to o dávce. Ale ani jedna aplikace Calypsa nemusí vždy stačit.

Vícekráte jsem zde zmiňoval, že se firmám u nás nevyplati registrovat nové přípravky do ovocných sadů, nebo přípravky používané v zahraničí. Jsme příliš malý trh a peckoviny jsou vůbec okrajová záležitost. To pěstitelé vína si naříkat nemohou, jen těch každoročně nových fungicidů. Největší džob pro firmy však jsou obiloviny, řepka, kukuřice a pod.
A tak většina úč. látek, třeba proti strupovitosti jádrovin, zde je z dob socializmu či 90. let (mimo strobirulinů).
Jako malopěstitel, nemusíte řešit, jestli je insekcid registrován na každého obaleče. Jestli likviduje jednoho motýla, tak likviduje i motýla jiného, případně jejich larvy.  Ale třeba Steward nelikviduje jenom larvy různých obalečů (registrace), ale spolehlivě likviduje i pilatky.

Např. takový Spintor. Registrován je u nás na různé obaleče v jabloních a v révě. Účinkuje však i proti pilatkám, zobonoskám, podkopníčkům a dalším škůdcům z řádů motýlů, dvoukřídlých (vrtule třeš.), třásnokřídlých a dalších. Spintor byl registrován ve více než 30 zemích do více než 150 plodin.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10622) - 70.240 (?), 1.6.2013 13:41

Vím, že nabádáte k používání Spintoru a Stewardu už delší dobu, pane Václave. Zkusil jste ho tedy už někdy použít k postřiku na pilatku švestkovou? Asi by musel následovat i další postřik nějakým klasickým insekticidem, je to tak?  A zacílil jste letos už nějaký postřik přímo proti 1.generaci obaleče švestkového?

Je vidět, že moderní postřiky mají v sobě stále více položek: Spintor, účinná látka spinosad, složení:

Spinosyn A: (2R,3aS,5aR,5bS,9S,13S,14R,16aS,16bR)-2-[(6- deoxy-2,3,4-tri-O-methyl-?-L-mannopyranosyl) oxy] - 13- {[4-(dimethylamino)- 2,3,4,6-tetradeoxy-ß-D- erythropyranosyl]oxy}-9- ethyl-14-methyl- 2,3,3a,5a,5b, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16a, 16b-hexadekahydro-1H-8-oxacyklododeka[b]as - indacen - 7, 15- dion Spinosyn D: (2S, 3aR, 5aS, 5bS, 9S, 13S, 14R, 16aS, 16bS )-2- (6-deoxy- 2,3,4-tri-O-methyl-?-L- mannopyranosyloxy) -13- (4-dimethylamino -2, 3, 4, 6- tetradeoxy-ß-D-erythropyranosyloxy) -9- ethyl - 4,14 - dimethyl- 2, 3, 3a, 5a, 5b, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16a,16b-hexadekahydro-1H-8-oxacyclododeka[b]as-indacen-7, 15- dion Spinosad je směsí 50–95 % spinosynu A a 5–50 % spinosynu D

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 1.6.2013 20:19

Steward jsem jako 2. postřik proti pilatce použil loni na raný Herman a srpnovou Althanovu,  zároveň se eliminují první nálety obaleče. Výsledek byl výborný, ale Althanova pak zmrzla.
Včera odpoledne přestalo na pár hodin pršet, tak jsem ho stříkl na švestky proti obaleči. Déšť po více než 30 minutách už totiž nesnižuje jeho účinnost. Doba jeho účinnosti je, podle podmínek a dávky, od 8 do 14 dnů.Na první postřik proti pilatce používám Reldan nebo Mospilan, protože ho mám dost.

Přírodní insekticid Spintor si šetřím na 2. postřik proti obalečům v jabloních u velmi raných odrůd (Julie a Hana) a proti vrtuli třešňové u pozdních odrůd. U nás začíná kvést černý bez, jakmile se začnou zapalovat plody Německé rychlice u zetě a hlavně budou slunečné a teplé dny kolem poledne, stříknu ho na třešně.
Spintor také plánuji na ošetření proti případné druhé generaci obaleče u pozdních odrůd jabloní určených ke konzumaci až na jaře. Ale myslím, že opět, jako většinu let, se u nás 2. generace nevyvine nebo jen minimálně. Počasí na to má letos našlápnuto.

host - 81.42 (?), 1.6.2013 20:32

Postřik proti pilatce.

Reakce na Steward a Spin Tor. Vy všichni, kteří nemáte přihlášené sady do Envira, máte výhody, že Vám nemůže nikdo zkontrolovat, čím stříkáte. Já, kdybych zkusil přípravek, který není do plodiny povolen, Tak mi seberou i rodný list a to na tři miliony let dopředu. Proto, když byla diskuse o omezení přístupu k přípravkům na ochranu rostlin pro zahrádkáře, jsem jednoznačně pro. Ne že bych je chtěl poškodit, ale ať si ze svého středu vyberou někoho, kdo prodělá školení alespoň 2 stupně, a dále je informuje, co mohou a co ne. Jak sleduji, a už jsem se o tom zmínil jinde, míchání látek je pro některé španělská vesnice. Potom vznikají rezistence nejen hmyzu, poškozují se včelstva a celkově životní prostředí. Např. Calypso(Thiakloprid)xMospilan(Acedamiprid) není v žádném případě povoleno-TM-X. A dovedete si představit, když náhodou z této ďábelské kombinace něco přežije, jakou to bude mít resistenci a čím se potim dá likvidovat? A dále co se týká predátorů. Připomíná mi to dobu, kdy byl proti hlodavcům povolen přípravek Endrin, který způsoboval sterilitu, ale hlodavci se z toho dostali jako první, zatímco u dravců, kteří se tak rychle nerozmnožují, to trvvalo dalších 8-10let. byly vyloženě krizové roky na hlodavce. A toto je něco velmi podobného. Jsou to hrátky s ďáblem. Míchejte prosím, to, co se smí, ale ne to coje nebezpečné.

Wendy

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 1.6.2013 21:19

No, ne, že bych souhlasil míchat TM Calypso s Mospilanem, to je opravdu i z praktického hlediska hloupost. Ale rezistence škůdce z toho nevznikne. Způsob jejich účinku jako neonikotinoidů je shodný, brání v přenosu elektronů v nervové soustavě hmyzu.
Rezistence vzniká opakovaným a dlouhodobým používáním přípravků se stejným mechanizmem účinku v jedné kultuře. Proto většina výrobců v etiketě upozorňuje, kolikrát je možné ho použít za jednu vegetaci.
Čili příklad. Jestliže ovocnář by používal Calypso či Mospilan např. proti květopasu, pilatce, obaleči a mšicím a nestřídal to s jinými insekticidy, zadělává si na problémy v budoucnu.
Příklady. Taková mandelinka bramborová se pyretroidům jako Decis, Karate dávno jenom směje, nebere ji už ani razantní Nurelle D. V nejbližších letech tak dopadne i Mospilan u zahrádkářů a záhumenkářů. Někde už možná dopadl. Před lety v Německu blýskáček řepkový přestal být citlivý k pyretroidům, dnes to je u nás. Pyretroidy jsou totiž relativně levné.
Ještě horší to je u houbových chorob. Stačí připomenout historii s Diskusem, kdy firma BASF po jeho uvedení na trh ovocnářům doporučovala jeho použití v bloku tří ošetření za sebou. Výsledek je takový, že strobiruliny dnes v sólo aplikacích strupovitost ve velkovýsadbách téměř neberou.

host - 81.42 (?), 1.6.2013 21:36

Postřik proti pilatce.

Plně s Vámi souhlasím, dokonce všemi deseti, ale kdo ze zahrádkářů čte příbalové letáky? A likvidace prošlých nebo dávno nepovolených látek? Nedávno jsem navštívil jednu opuštěnou zahradu- o rozloze 4880m2, která sousedí s mým pozemkem, a k mému zděšení jsem v rozpadající boudě našel větší množství dávno prošlých dryáků(Metation. Diazion, Thiodan 35EC. Arborol) a spoustu jiných. Naštrěstí mám dodavatele chemie pro mne takového, že mně to nebude nic stát, když je zlikviduje. Dovedete si představit, co jen takovéto množství způsobí v eko systému?

Wendy

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025