odruda Wangenheimova
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 143.211 (?), 27.3.2007 21:23
Ja bych dodal. Stromy maji casto ve stari na kmeni boule, podobnenjako bleinheimska reneta. Koruna je hodne rozlozita. Kura ma tmavsi barvu nez u klasicke svestky. Pouziva se pro podnozove ucely, zajimalo bz me jake by bylo ovoce ze semenace, ale zrejme podobne, podobne jako u domaci svestky, ci zelene renglodzy, durancie. Panove, ja vubec ted chci se hodne venovat ptave temhle semenacum, jak znamo sarka se semenem neprenasi, a pokud budeme mit cisty vzsadbovy materal, pozdejsi nakaza uz by nemela mit nejaky devastujici ucinek. Mista mame dost, talze vzsadit si par desitek semenacu svestek, nejaky z n ich musi byt dobry! A verim ze uplne spatny nebude zadny. Jinak hodne verim v durancie, vznikajici podnoz, vhodna i na broskvone a na merunky, co na tom ze podrusta. Prave na ni spoleham, koupene broskvone na semenaci v nasich tezkzch pudach docela chradnou. Merunky vetsinou sklati mrtvice. Durancie vpred!
Ondra
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317), 28.3.2007 8:48
S charakteristikou Wangheimovy mám podobné zkušenosti, jen ten rozdíl v kvalitě vidím trochu větší. O Duranciích si myslím totéž, škoda té absolutní neodlučitelnosti, ale na slivovici je to top. Jako podnož ji s úspěchem používám rovněž (radji semenáčky než odkopky) , ale jen pod slivoně. Broskve jsem nezkoušel, vím jen, že myrobalán se nedoporučuje. V Losinách prý zkoušejí pod broskve semenáč mirabelky a špendlíku, ale výsledky nevím.
Z mirabelky, kterou pěstuji se loni vyklubala zelená ryngle. Pokud byste měl jeden nenarašený roub Nancyské, ozvěte se mi, prosím, na vyslouzilm@seznam.cz Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 196.170 (?), 15.8.2007 13:52
Můj známý má sad Wagenheimovy švestky cca 400 m nad mořem a pokud mohu posoudit, má kvalitní a pravidelnou úrodu. Stáří sadu je kolem 30-ti let. Jinak chuťově a co se týhá vhodnosti na pálení je na tom u něj lépe, než Lepotica. Ovšem záleží nejen na nadmořské výšce, ale i na půdě, srážkách, svahu atd.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.212 (?), 21.8.2007 14:25
Mohl byste někdo napsat, jaké výšky a šířky dorůstá koruna této odrůdy. Nikde se tato informace neuvádí :-(
Díky. Petr
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.71 (?), 3.4.2011 16:15
Prosím, ale jak je asi velká koruna v prům. v dospělosti. Budu sázet 35ks a nevím kolik metrů min. od sebe.
Děkuji Vám, Karel Z.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.71 (?), 3.4.2011 20:46
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.69 (?), 20.5.2011 14:18
U nás je sad kde je jenom odrůda Wangenheim.Tyto stromy jsou hodně vzrostlé, mohutné s rozložitou korunou.. Jsou roubované na myrobalánu. Vzdálenost mezi nima je určitě k 9m. Stromy byly vysázeny ve čtyřicátých letech. Některé jsou již dost proschlé. Z jednoho stromu podle vlastní zkušenosti byla běžně úroda okolo 2q. Zatímco ze švestky domácí v posledních letech byl výnos díky šárce nejistý, odrůda Wangenheim rodí velmi pravidelně a bohatě. Díky tomu pálím každý rok slivovici. Výtěžnost je podle roku mezi 11 a 12 litry z metráku 51,5 procentní slivovice bez přidávání cukru.
Slivovice z tété odrůdy je velice dobrá, aromatická a nasládlá. Plody jsou sladké, mají nevýhodu v tom, že se nedají skladovat. Dost rychle měknou a otláčejí se. Na základě dobré skušenosti s tímto druhem jsem vysadil okolo čtyřiceti stromů. Pochopitelně sázím i jiné druhy. Nejlepší slivovice je ze švestek domácích s přidáním durancií. V dřívějších letech jsem míval ze švestek domácích sklizeň i přes 20q za rok. Tyto časy jsou již pryč.
Pozn.: Vynikající je rovněž slivovice ze špendlíků.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|