Obaleč švestkový - 1. generace



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?) 
20.6.2012 18:43

Taky je zvláštní, že Kuky na rozdíl od pana Vinšálka tvrdí, že o obaleče nejde. V plodech jsou drobné hnědé chodbičky, které se šíří od místa výronu klejotoku, směrem dovnitř plodu. Housenka je nejspíš tak malá, že jsem ji při krájení plodů přehlédl. Jde hlavně o mladé stromky, jinak na větších stromech by byly škody zanedbatelné. Je taky zajímavé, že pan Vinšálek proti 2.generaci obaleče švestkového většinou postřik už neprovádí. Znamená to, že postřik vydrží eliminovat i 2.generaci obaleče? Například u Mospilanu se uvádí, že vydrží působit relativně dlouho. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 95.84 (?), 20.6.2012 20:27

Podle mých pozorování létají obaleči švestkoví prvé generace o 2 týdny dříve než jableční a je jich asi 5x více než jablečných. V zahradě, která je krytá stavbami, se vyskytují oba obaleči mnohem dříve než uvádějí chytré zprávy o sadech mimo zástavbu. Proto pozor! Raději si to ověřte lapákem nebo zářivkou nebo rtuťovou lampou v noci. Myslím, že v druhé generaci se líhne jen malá část obalečů švestkových a většina čeká v zámotku na příští rok. Jablečných se v druhé generaci líhne mnohem větší procento. Nevím, jak souvisí počasí s kuklením a s procentem opakovaného líhnutí. Ale bude to každý rok jen mírně odlišné. Po aplikaci Mospilanu s přídavkem Reldanu jsem pozoroval na ošetřených stromech po 4 týdnech mšice na nových výhoncích. Myslím, že už insekticid nefungoval, protože je systémový a byl tedy i v nových výhoncích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 21.6.2012 10:52

S obaleči švestkovými mám podobnou zkušenost, jako přispěvovatel přede mnou. Počasí, především teploty, s vývojem obaleč souvisí. Pokud samičky kladou ještě v květnu a následuje teplý začátek léta, stačí se druhá generace v naší oblasti plně vyvinout. Ale každý rok to nebývá.

Účinek Mospilanu s Reldanem na mšice trvá tak 2, maximálně 3 týdny. Reldanu si cením více, protože má vynikající fumigační vlastnosti a působí i jako dýchací jed.

K dotazu Petra. Katinku nepěstuji, ani jsem ji nikdy nekonzumoval. S Hermanem jsem spokojen. První rok jsem sklidil asi 5 plodů, o předloňském roce jsem psal. Loni všechno zmrzlo. Letos kvetla polovina korunky, přiléhající k pohledové stěně z jehličnanů. Byla tak chráněná především od východu. Květní pupeny druhé poloviny zmrzly buď v zimě, nebo na jaře.

Plody má poměrně velké, chuť pro mne velmi dobrá, protože to jsou plody z poloviny července.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 21.6.2012 16:15

I přes zvýšenou aktivitu z hlediska chemické ochrany ovocných dřevin oproti předchozím rokům, jsem z výsledkem prozatím velmi silně nespokojen. S pohledu toho, kdo chemickou ochranu nahrazuje vyšší kvantitou stromů, se může zdát moje marná aktivita úsměvná. Kroutě hlavou s rukama v bok, mohu jen přihlížet, jak neviditelní škůdci pozvolna a v naprostém utajení, pronikají do různých plodů. Například jsem se nechal ukolébat neškodností 1.generace obaleče švestkového, dozvídajíce se až nyní, že je to právě ona, která působí ony největší škody. Stejně tak jsem propásl i neviditelný útok obaleče východního, který umístil do výhonů broskvoní své světle růžové housenky. No a samozřejmě, že si raději pošmákne na jediných dvou plodech malého stromku, než tam, kde má mnohem větší výběr v množství plodů na větších stromech. A je celkem jedno jestli jsou v plodech jeho potomci, nebo potomci makadlovky. Další věc je letošní neočekávaná odolnost rzi hrušňové. Je to opravdu tvrdý soupeř. Odrazil už opakované útoky Baycoru, Horizonu a fungicidu s názvem Score. Jediné, co mě může těšit, je prozatimní nepřítomnost strupovitosti peckovin na broskvích a nektarinkách. Ale možné je, že by byla nepřítomna i bez prováděného postřiku 10.6. Takže jsme se pobavili nad mým marným bojem se škůdci a příští rok vesele a radostně vzhůru do ještě intenzivnějšího boje s neviditelným nepřítelem ovocných dřevin a nezbývá, než se pokusit alespoň částečně zastavit jeho vítězné tažení místními zahradami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
svarcova - (28) - 32.88 (?), 24.6.2012 9:53

Prosím může mi někdo napsat termíny těch postřiků švestek proti obaleči? Je zde vždy psáno po první generaci a později než obal. jablečný, ale ne termín. Já jako laik to nechápu kdy. Já hlavně toho obaleče nepoznám, lítá toho okolo spousta. Takže prosím, mám to ještě teď postříkat? A čím? Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 62.91 (?), 24.6.2012 10:27

Čím na obaleče? Mrkněte sem.

Vybírejte určitě něco selektivního, v tabulce jsou označené symbolem Z (jako zelená). Symbol Ž (žlutá) je u přípravků málo selektivních. Širokospektrální přípravky (červené) jsem tam neuváděl.

Kdy stříkat? To záleží i na vybraném přípravku. Máme ovicidy (fungují už na vajíčka), larvicidy (fungují na vylíhlé červíky) a ovilarvicidy (fungují na obojí). S obalečem švestkovým nemám moc zkušeností, tak nemohu dát jednoduchý návod typu "když rozkvetou lípy". Záleží to samozřejmě na počasí, zdá se ale, že celkem dobře funguje metoda sumy efektivních teplot (SET) z automatických meteorologických stanic (AMS). Termín ošetření stanovený touto metodou naleznete zde.

Další možností pak je i pořídit si feromonový lapák a průběžně sledovat intenzitu letu obalečů. Návod na jeho použití a aplikaci postřiků je součástí lapáku. Termín ošetření je důležitý, když se červíci zavrtají do plodů, tak pak už je to s ochranou trochu horší.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
svarcova - (28) - 32.88 (?), 24.6.2012 19:21

Děkuji Vám

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 26.6.2012 10:50

Jak správně upozorňuje Kuky, skončilo nám v naší společné meteostanici Hradec Králové Svobodné dvory, kladení vajíček 2.generace obaleče švestkového (nejvyšší procento 24.6.). Asi za týden po tomto datu by se měl provést postřik. Protože jsem postřik proti první generaci propásl, mám procento poškozených plodů stejné, jako v minulých letech. Problémy vznikají hlavně ve shlucích plodů a u stromků s malým počtem plodů. Jak jsem psal dříve, chtěl bych mít příští rok už plody "čisté", takže musím s postřikem začít mnohem dříve. Bez feromonových lapáků mně ale není správný termín zcela jasný. Letos by to bylo nejdéle tak v polovině května, ale spíše dříve. Jistě s termínem postřiku dobře poradí pan Vinšálek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 30.6.2012 10:46

Včera jsem stříkal švestky proti druhé generaci Mospilanem, je to o 10 dnů dříve než vloni. Bude to chtít cca za týden zopakovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.91 (?), 30.6.2012 11:03

Mospilan jsem si zakázal a dnes už nové mšice na stromech bez problému mydlí slunéčka. Že nejsou nové vysoce selektivní přípravky na obaleče systémové mi nevadí, tu a tam nějaký ten červík ať si klidně přežije. Mým cílem jse spíš udržet ovoce zdravé s úplným minimem postřiků a námahy.

Jinak letová vlna u nás v Č.B. podle lapáku teprve začíná. Motýli ale lítali v menším množství (1 úlovek za den) prakticky pernamentně.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika