Obaleč švestkový - 1. generace



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 62.91 (?) 
2.7.2012 19:28

Zdravím.Paľo Ono sice Integro nemá na obaleče švestkového registraci, teď v nejbližší době jej ale přes to na švestkách směle vyzkouším. Logika věci mi napovídá, že účinkovat bude zcela stejně jako na jabloních (červíci nepotřebují ochranu před predátory).

Na jabloních už mám ale Integro prakticky vyzkoušené. Mám zde velký strom Spartan a pak malé stromky Orion, Topaz a Sirius. Spartan bez ošetření u nás trpí červivostí velmi značně a u těch ostatních to není o moc lepší. Nálet obalečů jablečných šel u nás u Č.B. letos díky počasí úplně na povel. Dne 16.6. byl první vhodný večer na kladení, to byl ale ještě klid, den na to už ale motýli obalečů lezli po plodech a kladli. Díky vysokým teplotám to pak trvalo jen asi 7 dní do líhnutí. To už jsem mohl začít pozorovat činnost přeživších červíků. Trochu jsem se bál, zda to nebude pokračovat (Integro jsem před tím nikdy nepoužil) ale zdá se, že už to bude dobré. Vypadá to, že červíci přežili jen tam, kam se postřik nedostal. Např. na místě, kde plod byl přikrytý lítkem apod. Co se týká těch malých stromků, tak tam jsem nenašel jediný plod poškozený obalečem. Takže výsledek je myslím velmi dobrý.

Dobu aplikace jsem přitom asi neudělal nejlépe. Já to aplikoval jako ovicid v samém počátku kladení. V etiketě je ale doporučení aplikovat to až před začátkem líhnutí. To mi nyní přijde jako rozumnější. Protože fáze kladení i vývoje byly díky počasí velmi rychlé, tak mi to pro tentokrát prošlo. Pokud bych to aplikoval dle doporučení, tak ošetřením zničím zároveň jak líhnoucí se červíky, tak pozdě kladená vajíčka. Takže při přesně načasované aplikaci si v pohodě vystačím jen s jedním postřikem.

Pokud ale někdo nemá zkušenost s určením počátku kladení a líhnutí, tak bych jednoduše postřik načasoval o trochu dřív (cca na počátek kladení) a pak bych jej ještě po 10 dnech jednoduše zopakoval. Přípravek se smí aplikovat 2x za sezonu, takže na 2. vlnu by pak bylo nutné použít už něco jiného. To, že někomu Integro nefungovalo, bych tedy přikládal jen špatnému načasování. 

Ok, tolik k mým dosavadním zkušenostem s Integrem. Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 11.223 (?), 3.7.2012 9:11

Dobrý deň Milane! Samozrejme, že neúspešná aplikácia Integra u niekoľkých záhradkárov neznamená, že ekologický prípravok je k ničomu. Zvyčajná reakcia na takéto výsledky býva následný postrek pesticídmi. Ak použijete pesticíd s dlhodobou účinnosťou, je to pohodlné riešenie, nemusíte často sledovať liahnutie a vývin obaľovačov. Ak ide o kalamitný výskyt, nepochybujem o správnosti chemického zásahu. Pri bežnom výskyte dávam tiež ako Vy šancu prírode a jej prirodzeným predátorom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 2.7.2012 23:06

Usoudil jsem tak s usměvavých smajlíků, které pan Paľo s oblibou vkládá do svých textů. A proč by nemohla být radost tam, kde se propagují ekologické prostředky? Radost u jejich propagátora? Třeba jimi už příští rok, budu prolévat svoje stromy také. Upřimně řečeno, mám už těch postřiků plné zuby. Dnes jsem "pokrýval" rajčata Ortivou a ještě jedním postřikem "změřím síly" v pravý čas s druhou generací obaleče jablečného a končím. I když by se jistě důvody pro nějaké další postřiky našly. Myslím tím třeba postřiky proti moniliové hnilobě plodů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 1.7.2012 21:31

Mospilan a Calypso používám zároveň na obaleče i mšice zároveň. Čekat až se s mšicemi vypořádá příroda nemíním, protože to je běh na dlouhou trať a mezitím vzniknou určité škody, které mi nejsou lhostejné. Bohužel tady platí pravidlo, že když se kácí les, tak létají i třísky. Byl bych jen spokojenější, kdybych nepropásl ten včasný zásah proti 1.generaci obaleče švestkového.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 11.223 (?), 1.7.2012 0:17

Keď som striekal jablone Biobitom XL (spolu s Wuxalom), zvyšok postreku som zo srandy prsknul aj na hrušeň, slivku Hanitu a blumu Angeleno. Keďže súčasné extrémne horúčavy znižujú účinok postreku, skúsim o pár dní po poklesu teplôt Biobit zopakovať. Kúpil som si aj ekologický prípravok Spintor určený pre jablone, vinič a zeleninu. Za vyvinutie tohto prípravku dostali vraj autori patentu ocenenie z rúk samotného prezidenta USA.surprise

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 6.7.2012 17:36

Dnes jsem provedl druhý postřik proti druhé generaci obaleče švestkového Mospilanem. Mám asi 3 % propad fialových klejotokových plodů, ale je to zanedbatelné. Že by ještě první generace?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.91 (?), 6.7.2012 19:02

Máte letos lapák? U nás si obaleči švestkoví letos lítali vlna nevlna smiley, pro info přikládám grafík, lokalita Č.B.

Milan

PS: Mospilan vůbec nedělá dobře slunéčkům (je pro ně jedovatý).


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 6.7.2012 20:17

Lapák nemám, řídím se AMS SET. Mám lapák na obaleče jablečného, a ten vůbec nevytvořil vlnu /první vlnu/, v podstatě nelétal, podle lapáku. Tak jsem se řídil AMS SET. Už jsem dal druhý odparník CP. Ale budu se řídit stejně AMS SET. Asis e na vlastní lapák vyprnu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.91 (?), 6.7.2012 21:58

To u nás obaleči jableční lítali a činili se o sto šest. Na ně lapák nemám ale šlo je dobře pozorovat večer při šeření se. Kupodivu se začátek jejich letu i přesně shodoval s předpovědí podle AMS Horažďovice, to mne docela překvapilo. Pokud bych měl ale lapák a nic v něm nenachytal, tak bych myslím žádné ošetření nedělal. U švestek se to shodovalo také docela dobře, AMS byla asi jen o nějaký ten den napřed. Každopádně ale sledovat obaleče švestkové bych bez lapáku vůbec neuměl. Tak jsem byl letos za něj docela rád. Příští rok si za pakatel dokoupím jen nové feromon. náplně a použji jej znovu. Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 8.6.2013 14:25

Stříkal jsem včera slivoně velmi oblíbeným insekticidem pana Vinšálka - Spintorem, ale mám pocit, že zbytečně. Letos jsem zatím žádný klejotok z plodů nezaznamenal. Vzal jsem ještě nové výhony u broskvoní proti obaleči východnímu. Ale ten se prozatím také zřejmě nevyskytuje. Bude to asi chladnějším počasím. Horizonem jsem "poléval" plody citlivých meruněk a broskvoní proti strupovitosti peckovin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika