Juna mi letos přinesla první plody. Už dozrává, zatímco Katinky (hegemon letních slivoní) jsou ještě zelené. Oproti Hermanovi je Juna trochu menší, protáhlejší, ale chutnější, hlavně sladší. V chuti je cítit jakási malinově voňavá příchuť. Mně osobně ta příchuť není moc příjemná, připomíná bombóny, levné voňavky či některé velkoplodé myrobalány. Počítám, že jako obvykle není chuť plodů z první sklizně úplně směrodatná. Každopádně brzká doba zrání a vyšší obsah cukrů je příjemným překvapením.
Juna mi letos přinesla první plody. Už dozrává, zatímco Katinky (hegemon letních slivoní) jsou ještě zelené. Oproti Hermanovi je Juna trochu menší, protáhlejší, ale chutnější, hlavně sladší. V chuti je cítit jakási malinově voňavá příchuť. Mně osobně ta příchuť není moc příjemná, připomíná bombóny, levné voňavky či některé velkoplodé myrobalány. Počítám, že jako obvykle není chuť plodů z první sklizně úplně směrodatná. Každopádně brzká doba zrání a vyšší obsah cukrů je příjemným překvapením.
Ako si vedie Juna tento rok, mozete porovnat jej chut a dalsie vlastnosti s Hermanom a spol.Ma vacsi prepad plodov tak ako Herman? Pripadne nejake priznaky sarky na strome? Dakujem.
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?),5.7.2018 13:32
První dojmy z této "nechtěné odrůdy"(záměna za pozdní Harbellu),rozbředlá moučná slivka, suchá slabě nasládla a na můj vkus příliš kyselá, bez švestkového aroma.Petr bude zcela jistě nesouhlasit.
Nevím, jestli máte skutečně Junu. Nepřipadá mi ani rozbředlá, ani moučná ani kyselá. Jen má takovou zvláštní malinovou příchuť, která není každému příjemná.
Těžko říct co mi to z té Klivie vlastně poslali.Jelikož nabízejí jen tyhle německé novější odrůdy a také podle určité podobnosti s těmi Petrovými, jsem vydedukoval, že by to mohla být Juna.Katinka bude zralá tak za dva-tři dny a tyhle už mouční.Stále platí, rozbředlá suchá dužina nazelenalé barvy, nevalné kyselé chuti, po malinách ani jiném ovoci ani náznak.
U JUNY nic nového, ta zvláštní příchuť se nikam neztratila. Když porovnám první spadlé Katinky s Junou, tak mně připadá, že Juna si s Katinky vypíchla určitou její příchuť až moc výrazně. Juna je Katinka, ale trochu jinak. Katinka prozatím dokáže v chuti víc, ale je zase pozdnější.