Jaký druh švestky na slivovici?



Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 218.137 (?)
20.11.2008 21:00

Áno, úplne súhlasím. V súčastnosti je popisovaná za najcukornatejšiu slivku odroda Toptaste.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 216.155 (?), 10.9.2008 19:16

Dobrý den, rád bych založil sad s několika stromy švestek předem určených k výrobě slivovice. Pozemek mám mírně svažitý se sklonem na jižní stranu pod úpatím hory Radobýl na litoměřicku (severní čechy). Srážkovost tu není poslední roky nijak výrazná, tak bych preferoval odolnější odrůdy stromů. Mám dotaz - mluvilo se zde o odrůdě "těchobuzická". Jsou to TY Těchobuzice zde v severních čechách? Radši bych dal totiž přednost před stromky vyrostlých zde, než-li dovážet z dalekých krajů. Pokud ano, dal bych těmto stromkům přednost. Udělal bych správně?Předem Vám děkuji za odpověď.

Aleš Čížek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 97.194 (?), 10.9.2008 21:07

Dobrý večer pane Čížek. Ano je to tak. Jsou to přesně ty Těchobuzice, které uvádíte. Myslím, že tam stále je šlechtitelská stanice, ze které pocházají vynikající novinky z tohoto oboru. Pokud nabízejí stromky, tak to máte vyhráno, protože se zabývali nabídkou oček. Ale jistě budou mít i hotové výpěstky. V sortimentu slivoní si bez sebemenších problémů taky vyberete. Ať Vám to roste přeje Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 184.98 (?), 4.11.2008 9:08

Dobrý den, přečetl jsem Vaši diskuzi o švestkách a kvasu. Se vším co tady bylo řečeno se dá souhlasit, každý má svou pravdu a každý svou slivovici, která je zaručeně nej!  Ale jeden problém co se týká toho kvasu se tady přece jen neřešil. Po založení kvasu a proběhntí prvním bouřlivým kvašením, míchat kvasem nebo ne??? Někdo říká - jednou týdně zamíchám kvasem, někdo říká s kvasem již nehýbat. Odborníci - jak to vidíte???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 4.11.2008 10:30
Můj postoj je jednoznačný. Kvas není kompost. Nehýbat. Každé zamíchání kvas okysličí a tím podpoří aerobní druhy kvašení, např. octové. .
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 59.142 (?), 9.11.2008 21:59

Připojím své zkušenosti s pěstováním nových odrůd slivoní. Všechny mám na podnoži myrobalán a stáří 3 roky. JOJO na dvou stromech se rozrůstá průměrně. Vloni všechny květy pomrzly, ale letos oba stromky na svůj věk silně zaplodily. Dokonce jsem přišel o jednu větev, kterou jsem chtěl mít jako kosterní, zlomila se pod tíhou plodů. Plody byly vedle sebe tak hustě, že starší části stromků byly zcela modré. Plody jsem nechal přezrát a slidil je 26.9. Byly sladké, o trochu menší než Čač. lepotice. Jediná nevýhoda byla, že i u přezrálých plodů šla pecka poněkud hůře od dužniny než u ostatních švestek. Část jsem jich usušil a porovnal jejich chuť se sušenými plody Dom. švestky. Po usušení byly ty od Domácí jednoznačně lepší, ale v čerstvém stavu ten rozdíl tak patrný nebyl. Dále mám Presentu na dvou stromcích. Plody menší, přibližně jako u Domácí. Dozrály letos nečekaně pozdě, sklízel jsem je až 12.10. Vloni byla Presenta jediná, která zčásti přežila mrazy, sklízel jsem několik plodů 4.10. (kvete později).  Chuťově je společně s Hanitou jednoznačně nejchutnější. Jen dozrávající plody jsou dost napadány moniliozou, dost je také napadly při dozrávání vosy. Tato odrůda je opravdu velmi sladká. Tophit mám jeden stromek, plody jsou extrémě velké (min. dvojnásobně větší než JOJO). Chuť něco mezi renklodou a švestkou, tedy moc mě neuchvátila, ale vosy ji napadaly také. Sklízel jsem ji na konci září. Hanita trpí dírkovitostí listů, měla jen jednu švestku, přestože na jaře hodně kvetla. Kamarád na Kladně také říkal, že mu letos plodila málo. Chuťově je ale vynikající, plod o něco málo menší než JOJO. Všechny stromy jsem ošetřoval jednou proti pilatce na konci květu a během růstu dvakrát proti obaleči švestkovému - úspěšně. Používám Decis. Okolí stromků udržuji v bezplevelném stavu a nastýlám můlčem - slámou. Vendys Rakovník

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 74.76 (?), 20.11.2008 16:33

Tiež som si robil prehľad o cukornatosti a objednal som si TIPALU a TOPFIRST, ktoré by vraj mali mať najvyššiu cukornatosť. Potvrdím Vám to však za pár rokov. Čo to však urobí v nadmorskej výške nad 500m neviem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 20.11.2008 19:14

Spíš Toptaste, ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 218.137 (?), 20.11.2008 21:00

Áno, úplne súhlasím. V súčastnosti je popisovaná za najcukornatejšiu slivku odroda Toptaste.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 151.2 (?), 20.11.2008 21:55

No jasně.TOPTASTE píšou nejcukrnatější, a další předností je menšího vzrůstu.TOPFIRST zase dozrává někdy začátkem až polovinou července.To podle polohy a nadmořské výšky.Moc lidí ji ale nebudou mít tak dlouho, aby potvrdili, nebo vyvrátili co se o nich píše.Letos jsem si taky koupil TOPFIRSTA a HAGANTU.TOPTASTE už neměli.

rostaf

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 239.132 (?), 13.2.2018 16:44

Dobrý deň, bývam na Slovensku s nadmorskou výškou asi 450 m.n.m., mám záhradu, na ktorej sú už roky nejaké,,divé" slivky, vysádzal to niekto predomnou takým spôsobom, že niekde kde videl stromček vykopal a zasadil na záhrade, je ich tam asi 20ks, niektoré konáre schnú, po niektorých sa ťahá taká biela akoby pleseň, ide to pekne zoškrabať kartáčom, slivky sú to podivné, ale ešte pred 5 rokmi sme z nich pálili dobrú slivovicu. Minulý rok na jar som orezal suché konáre ale asi vymrzli, pretože úroda nebola. Teraz chcem založiť nový sad, pozemok sa nachádza asi 450m.n.m. na severnej strane, je pri lese, zver tam má voľný prístup, chcel by som nasadiť min. 4 ks sliviek, použitie hlavne na pálenie ale aj na priamy konzum, možno aj na zaváranie ale hlavne na slivovicu, rozmýšľam najviac nad odrodou Toptaste. Zvolil som dobrú odrodu, chcem aby strom nebol náchylný na choroby a aby čím skôr začal rodiť, voči ohryzu chcem stromčeky ohradiť.. Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů20:43
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:01
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika