Jaký druh švestky na slivovici?



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 221.138 (?) 
10.2.2008 14:55

Vážený pane. Mohu Vás ujistit, že opravdu nepiju slivovici v té síle, kterou jsem popsal. Svůj příspěvek jsem psal jako reakci na dotaz, které odrůdy švestek jsou nejlepší na pálení. A výsledkem mého snažení, kdy jsem do beček dal všechny odrůdy, které popisuji již výše, je velmi kvalitní slivovice o uvedené stupňovitosti. Až doma jsem si ji sám naředil na 52 %. Podle mne je velmi důležitá výtěžnost, neboť dosáhnout ze 100 litrů kvasu 14,8 64% je velmi zajímavé. Běžný průměr je kolem 9i litrů. Tím jsem se snažil zdůraznit důležitost péče jak o ovocné stromy, tak i o kvas. Jako asi jistou kuriozitu uvedu, že i když mám nyní slušnou zásobu, samotnou slivovici piju velmi málo. Mě zajímá to všechno kolem. Jak ovocnařina, tak péče o kvas. Proto jsem o tom psal. A na závěr ještě informaci, že žiju na Hané a jsem tady moc spokojený. Jsem profesionální zahradník, který bude již brzy vysazovat další menší sad švestek. Pohodu přeje Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 250.10 (?), 10.2.2008 18:20

Pokouším se, pane Stanislawe, propočítat, i při zanedbání ztrát odparem při kvašení a pálení, jaká byla asi cukernatost švestek a vycházejí mi dost vysoké hodnoty. Skutečně jste kvas ničím nedosladil? Třeba rozinky, sušené ovoce, povidla?Jak silná tekla pálenka, když jste končil pálení?Uvedený zisk lihu se blíží výtěžnosti brambor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 221.138 (?), 10.2.2008 18:49

Zdravím pane doktore.  Opravdu to nevidělo ani zrnko cukru, ani nic jiného. Sám jsem již při pálení nechápavě kroutil hlavou. Že mám dobrý kvas jsem tušil už při samotném kvašení. Ani náznak plísně ani křísu. Vše ale uměle zakvašeno kvasinkami, jak jsem výše již popisoval.  Na kontrolu cukernatosti ovoce vlastním refraktometr. Jak silná tekla když se končilo nevím, protože to řídil majitel pálenky. Má moderní monoblokovou aparaturu a výsledky jsou alespoň pro mne až neuvěřitelné. Ale jak již jednou popisuji, mě zajímá hlavně to pěstování ovoce a následná péče o kvas. O švestkách jsem psal práci. Já tu slivovici téměř rozdám. Mám 5 dětí a už jsou všichni dospělí. Pokud budete mít cestu na Hanou, jste zván. Srdečně Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 250.10 (?), 10.2.2008 19:41

Díky za pozvání, ostatně přes Mohelnici jezdím 2x týdně. 
  Slyšel jsem o přídavku enzymaticky aktivního sladu do kvasu, který pomůže zkvasit nerozložené škroby.z nezralých plodů, ale spíš u jádrovin než švestek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 221.138 (?), 10.2.2008 20:37

Zdravím. Enzymy chci použít poprvé v letošním roce, protože je možné, že se samotná výtěžnost ještě více zvýší. Dají se koupit zcela běžně, např. na stránkách Schimanski je nabízí. Jako zajímavost uvedu, že odrůda švestek Valjevka obsahuje sorbitol, což je nezkvašující sacharid, ale je to v pohodě. Pálenka je z ní výborná. Tuto odrůdu mi velmi doporučil vedoucí ovocnářské katedry z Lednice. Pokud jezdíte tak často kolem, tak by zřejmě nebyl pro Vás poblém do Litovle zajet. Pošlu Vám na mne kontakt rovnou na mail. Pohodu přeje Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.250 (?), 10.2.2008 17:16

Bydlím taky u Luhačovic a šarka je tu dost rozšířená pěstujeme odrůdy slivoní Stanley a Čačanská lepotice. K tomu všemu ještě v mrazové kotlině takže tu velice spolehlivě vymrzá plodonosné dřevo a stomy nekvetou a vyholují větve o zbytek se postará šarka. U Lepotice je napadení tak silné, že listy jsou skoro úplně žluté. Proto zkusím ještě odrůdu JOJO. Kolikrát diskutované pálení z mirobalánu je jediné, které lze provést jelikož je to jediné co tu roste a netrpí ani tolik klejotokem, jedině mrazem. Minulý rok květy vydržely i  7 stupňů pod nulou a pokud by nepřišel ten květnový mráz kdy bylo víc jak  4 stupně mrazu tak by se mohlo i něco vypálit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 6.2.2008 12:04

Pálit myrobalán, vzdor možná dobré chuti produktu, považuji pouze za nouzové řešení. Plody jsou drobné, podíl pecky vysoký, cukernatost nijak velká a jiná možnost využití problematická. V dnešní době, kdy pronikají na trh velkoplodé myrobalány ztrácejí ty podnožové i poslední své výhody.
    Pěstovat běžný myrobalán by bylo podobné, jako vysazovat  do zahrady třešně ptáčnice (taky je z nich dobrá pálenka).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 42.109 (?), 27.2.2008 14:34

Zdravím všechny pěstitele.

Rád bych se zeptal na již často zmiňovanou otázku, jakou slívoň zakoupit.

Zakládam sad na slunečném místě pod horama v nm. v. 440 m okolí Frýdku Místku. Jedná se o místo na orné půdě, ktré není chráněno před větrem a občas od Lysé hory pěkně fouká.  Po pečlivém prostudování vaších příspěvku jsem pro toto místo vybral švestku Těchobuzickou, Hanitu, Wangenheimova, Stanly a čačanská lepotice. Od každého druhu bych chtěl koupit 3 stromky a vyzkoušet která bude nejlepší  pro slivovici v těchto podmínkách.

Prosím o zhodnocení mého výběru, jelikož s tímto nemám vůbec žádné zkušenosti a nerad bych něco svým výběrem, nebo nasazením těchto odrůd vedle sebe pokazil. 

Dále bych se chtěl zeptat jak je to s těmito odrůdami s opylováním a neposlendí řadě jestli je třeba nějak upravovat hlínu (orná hnědá půda) při vysazování těchto stromků, ke kterému se chystám tento týden 1.3.2008.  

Za rady a odpovědi předem moc děkuji...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 22.145 (?), 11.3.2008 14:26

Jakou švestku pěstova v oblasti Plzeň - jih

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 105.5 (?), 20.3.2008 13:14

Dobrý den všem pěstitelům,

také poslední dobou přemýšlím, co si vysadit na zahrádku, aby byla dobrá slivovička.Nejlepší budou zřejmě pozdní odrůdy s vysokým obsahem cukru a aromatických látek (do standartních oblastí). Myslím, že vhodná volba bude Durancie, Presenta, Elena, Domácí do oblastí méně postižených šarkou. Ale jak už tady zaznělo myslím z úst pana Vysloužila a je to i můj názor, pokud se švestka nachází na slunném místě a je dobrý rok a dobré podmínky, může být jakákoliv a destilát z jejich vyzrálých švestek bude slušný. Pro fajnšmekry, kterým jde o kvalitu a ne o množství bych doporučil výše zmíněné, toť můj názor. Přeji úrodný rok Všem. Petr

P.S: Zajímavý odkaz - Využití nových odrůd slivoní pro potravinářské účely :

http://www.vupp.cz/czvupp/bublik/06poster/06sdJP.pdf

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika