Co je to za švestku?
|
|
 |
 |
host - 112.58 (?) 10.9.2014 18:19
Tak já teda nevím, co to mám vlastně za odrůdu. Koupil jsem dva stromky před osmi léty v Kauflandu. Já vím, řeknete si, proč zrovna tam. Neměl jsem se zahradou žádné zkušenosti, to až teď mě to začalo velice zajímat. Prvních pár let toho moc neměly, ale každým rokem víc a víc. Udělal jsem loni zkoušku, bylo toho cca 70 kg a zkusil jsem vše vypeckovat a dát kvasit. Byl jsem překvapený, v palírně tekla místy i 85 %. Vše jsem nechal naředit na 55 % a bylo celkem 11 litrů. Letos mám cca 150 litrů kvasu, tak jsem zvědavý, kolik toho bude letos. Plody jsou velmi chutné. Bylo tak 30 - 40 plodů do kila. Loni plodily cca 17.9., letos sklizeno vše do 9.9., jsem 230 m.n.m. na Hané u Olomouce. Tak nevím, co ještě bližšího napsát pro přesné určení. ž jsem byl rád, že vím, že je to Grabovská, ale teď jsem rozpacích. Ještě si vzpomínám, že stromky byli z Polska.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 26.45 (?), 9.9.2014 21:06
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 10.9.2014 8:30
Velkoplodá se uvádí u klonů, které mají hmotnost plodu nad 20g nebo průměrný počet plodů na 1 kg je menší než 40.
Základním znakem oproti Durancii je, že Domácí švestka jde v plné zralosti plně od pecky. (při troše šikovnosti se dá plod zmáčknout tak, že pecku vymáčnete ven bez půlení plodu)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 10.9.2014 12:05
hmotnost plodu nad 20g nebo průměrný počet plodů na 1 kg je menší než 40.
Myslím, že je to méně než 50 ks na 1kg.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 11.9.2014 19:15
Zřejmě máte své zdroje, mohl by jste uvést kde je lze najít?
Kterou definici máte na mysli... tu kterou uvádíte nyní, nebo tu dřívější?Já jsem se domníval, že je platný vážený průměr 20g na jeden plod do 50ks/1kg po tři roky sklizní.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 10.9.2014 11:52
Před osmi lety většina školek nemívala tak velký výběr jako je teď k sehnání a e shopy na stromky taktéž nebyly.Osm let není zase tak dlouhá doba, aby školka Vám nedokázala přibližně říct, cože za odrůdy prodávala.Porovnáním by bylo jistější odrůdu "trefit".Ale Gabrovskou a Domácí prodávaly pomalu všechny školky.
Podle mě to však Domácí nebude.U plodů mi chybí spodní špička(nemusí vždy být, ale tyto plody jsou ve spodní části zaoblené docela dost),postavení větví se mi taky na Domácí nepozdává a list taktéž.P
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.58 (?), 10.9.2014 18:19
Tak já teda nevím, co to mám vlastně za odrůdu. Koupil jsem dva stromky před osmi léty v Kauflandu. Já vím, řeknete si, proč zrovna tam. Neměl jsem se zahradou žádné zkušenosti, to až teď mě to začalo velice zajímat. Prvních pár let toho moc neměly, ale každým rokem víc a víc. Udělal jsem loni zkoušku, bylo toho cca 70 kg a zkusil jsem vše vypeckovat a dát kvasit. Byl jsem překvapený, v palírně tekla místy i 85 %. Vše jsem nechal naředit na 55 % a bylo celkem 11 litrů. Letos mám cca 150 litrů kvasu, tak jsem zvědavý, kolik toho bude letos. Plody jsou velmi chutné. Bylo tak 30 - 40 plodů do kila. Loni plodily cca 17.9., letos sklizeno vše do 9.9., jsem 230 m.n.m. na Hané u Olomouce. Tak nevím, co ještě bližšího napsát pro přesné určení. ž jsem byl rád, že vím, že je to Grabovská, ale teď jsem rozpacích. Ještě si vzpomínám, že stromky byli z Polska.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|