Sršně - jak na ně?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 107.193 (?) 
2.8.2010 18:35

to veru neviem, ale ked som stupil na jedneho srsna doma v spajzke, bolo to ako keby ma skopalo 220-voltov. do pol hoddiny ma svrbelo cele telo a zacal som opuchat na hornej pere nezostavalo nic ine len zyvolat sanitku. po tele sa mi vyhadzali cervene vyrazky.utlmila to inekcia ale noha boli uz treti den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 105.5 (?), 23.3.2008 23:33

Dobrý den,

tak já přidám názor zase z jiného soudku. Pokud Vás sršni přímo neohrožují a neobtěžují, nechte je být. Sršeň je trochu jiný jak vosa. Není tak dotěrný, kolem člověka většinou jen proletí a nevšímá si ho.  Vím to z vlastní zkušenosti. Jen si loví hmyz a občas nakousne nějaké to jablko či hrušku, která je beztak červivá a dále pokračuje ve vykusování téhož plodu. Když ovoce sklízíte, dejte si jen trošku pozor kam saháte a problém nebude. Nevím kde se v lidech bere ta automatická snaha likvidovat sršně za každou cenu, je to neškodný hmyz v podstatě. Samozřejmě pokud je máte někde v bízkosti dětí nebo Vás samotných popř. jste alergičtí, je zřejmě lepší je odstranit.

Jinak k otázkám výše, sršeň bude fungovat kolem teploty okolo 10 stupňů, níže bude zkřehlý a neškodný. Během prvních mrazíků většina hyne, zůstavájí jen matky hledajíc nějakou díru na přezimování.

Pokud z nějakého důvodu sršně absloutně nesnesete, zaměřte se na jaře na matky, ktreré hledají místo k vytvoření hnízda. Jejich likvidací likvidujete vetšinu celé hnízdo, které by později vzniklo.

Hodně štěstí a žádné žihadlo přeje Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 212.142 (?), 24.3.2008 11:35

Dobrý den, já jsem likvidoval sršně přípravkem boilit na sršně, už jsem to tady v minulosti psal, je to přímo na sršně a vosy, má to zmazící účinek, je to výborné, používal jsem i raid, ale tomu se vysmály.Jestli je šršeň chráněná nebo není mě vůbec nezajímá, vím co to dokáže udělat s člověkem takové žihadlo a co potom s malým dítětem. A že nejsou dotěrní?? Pane, kde žijete, zkuste si večer otevřít okno a mít rozesvíceno a uvidíte. Měl jsem hnízdo v podbití, nejdříve jsem to z dálky vystříkal tím biol.,pak jsem tam vyvrtal aku vrtačkou otvor, nasadil jsem na bio trubičku z montážní pěny a zasunul do té díry. Použil jsem celý bio, cena cca 58 kč, to byl hukot, a od té doby je klid. uvidím co bude letos v létě.Nicméně je budu hubit nadále, i kvůli dětem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?), 24.3.2008 16:06

Sršně hnízdící  v příbytku bych rovněž nesnesl. Ale pokud se rozhodnete hubit vše, co nalákáte na světlo do otevřené světnice, pak Vám nebude stačit ani menší letadlo plné yperitu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 106.2 (?), 24.3.2008 16:46

Plne súhlasím s príspevkom od 105.5. Podľa vyjadrovania je to včelár a tí vedia ako na to, lepšie ako hasiči. Ak nám teda neskutočne vadia sršne a osy, myslím že osy prevažujú, lebo sršne sú vzácnejšie ako osy a môžte použiť oheň, je to lepšie a rýchlejšie ako chémia. Stačia zapálené noviny. Priložiť pod hniezdo a papierový hrad to má za pár sekún za sebou. Zostanú iba lietavky ktoré neboli doma, zvyšok zhorí a dotierjúca stráž je odzbrojená ak jej chytnú krídla. Potom sú to iba pešiaci a tí nelietajú. Potom celé okolie porosiť vodou napr. vinárskym špricom aby sme ak máme drevenicu náhodou nevyhoreli.Treba sa ale primerane obliecť, žiadne voľné rukávy a široké nohavice. Crániť si hlavne oči. Žihadlo na ruke alebo nohe je "lidovka " oproti opuchnutému oku. Dobrá je včelárska kukla alebo klobúk. Ideálne je zavolať včelára. Je to lepšie riešenie ako volať hasičov s prúdnicou čo dáva 200l/min.

No a na záver uznajte: Nie je prerastený antracitový sršeň krásny hmyz??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 20.243 (?), 24.3.2008 17:36

Včelař to asi nebude, protože ten ví, že šršeň umí udělat v úlu pěknou paseku.Přidám radu jak to dělám já: vezmu papírový pytel nebo igelitový a navečer, kdy už je klid ve hnizdě, navleču ho na něj a seškrábnu lopatkou, pytel uzavřu a budˇ je udusím nebo spálím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 105.5 (?), 24.3.2008 20:29

To 20.243 - Pane, včelařil můj otec i děda, tak si myslím, že snad něco málo vím. To co říkáte, je nesmysl. Škody na včelstvu způsobené sršni jsou zanedbatelné. Mnohem víc ztrát způsobují vosy, které nalétávají do úlu, sršni spíše sem tam uloví včelu před úlem. Vše jsou ale ztráty, které silné včelstvo zvládne, mnohem horší je varoáza.

To 106.2 - Souhlasím s panem Vysloužilem, na světlo nenalétávají jen sršni, ale spousta můr a jiného hmyzu. Dejte si do okna sítku a máte po problému.

Jinak přidám ještě moji zkušenost z loňska. Sršně sem řešil dvěma způsoby. Jedni byli u mě v kůlni, hnízdo asi jak volejbalák, nijak mně nevadili, tak sem je nechal být. Ani nevíte, jaká je krása si sednout za pěkného dne a sledovat je, jak se činí k světu.

Druzí se uhnízdili babičce v komíně. Nevěděla o nich!! do té doby, než chtěla zatopit :-) No, aby nezmrzla, musel jsem nastoupit jako deratizátor. Jenže jak na ně?? Nakonec jsem to vyřešil takhle. Vrhačskou kouli jsem odrátoval a uvázal na provázek, přes rahno jsem ji spustil do komína, hnízdo spadlo dolů do šachty a zatopilo se. Pár sršnů ještě vylezlo v jedné místností z komínové šachty, tak na ty stačil biolit. Bylo mi jich trochu líto, ale nedalo se nic dělat.

Takže závěrem, záleží vždy na situaci. Mějte se Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 212.142 (?), 25.3.2008 19:05

Vážený pane, na vlastní oči jsem viděl jak sršni likvidují úl včel. sedí na česle a vylezajícím včelám ukusovali hlavy.Pro mě je sršeň škodná.Nic krásného na ni nevidím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 25.3.2008 19:36

Pane Luissi,  té historce z včelařské latiny o sršni ukusujícím hlavy včel snad nevěříte ani Vy sám.
   Pokud jste skutečně viděl úl na vlastní oči, tak vězte, že česlo je začátek žaludku (konec je vrátník), zatímco včely vyletují z česna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 130.68 (?), 30.7.2008 6:51

Jo, recma o 'latine' odbourate libovolnou diskusi. Dokazat, ze neco je se da tim, ze se to ukaze, dokazat, ze to neni (i kdyby to mela byt jen latina) se uz jen tak jednoduse neda. Pouzije se tedy kec o latine a je vymalovano. Gut.

tohle je z japonska (ale sednete, pozorujte, nebo dejte znamemu vcelari fotak at vam to nafilmuje a uverit, ze to jde, kdyz se chce):

srsni okusujici vcelam hlavy, a to proto, aby se dostali dovnitr:

http://jp.youtube.com/watch?v=JtFVQe4JRmA

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika