Sršně - jak na ně?

host - 176.22 (?)
19.4.2007 19:39

Mám dřevěnou chalupu a nic mi nezchází, akorát pořát musím myslet na sršně a vosy, kteří neustále obletují chatu a hledají, kde by si udělali hnízdo...... nevím jak tomu mam zabránit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 34.169 (?), 24.7.2013 10:52

Nejsou chráněni zákonem.

host, 24.6.2003 12:42
Je mi jich líto,jsou sice zákonem chráněné ale co naplat,když máte malé děti tak bohužel.Osobně jsem zlikvidoval velké hnízdo sršní pomocí sněhového hasícího přístroje.Zmrzlou kouli hnízda jsem odnesl do lesa.Mirek

host, 24.9.2004 8:36
Zřejmě nejúčinnější metodou, která platí na vosy, je zavěšení láhve se sladkým roztokem nebo pivem. Roztok by neměl být ani příliš sladký, aby nevábil včely. Zdraví Michal

host, 4.7.2003 13:44
je to omyl...chráněné už nejsou alespoň jeden rok

host, 23.7.2003 16:05
Nechci tu dělat reklamu, ale proti sršňům se nám osvědčil spray MORTAIN proti létajícímu hmyzu (červený obal). Zastaví i útočícího sršně. Na jaře si sršně udělali hnízdo na chatě kousek od naší ložnice (dělila je jen dřevěná přepážka s izolací), do hnízda létali hned nad vstupními dveřmi a tak nezbylo nic jiného než je zlikvidovat. Stačilo nám na to 14 dní přesněji řečeno dva víkendy a dva spraye. Na živé jsme MORTAIN použili přímo a do 30 vteřin bylo po nich a při odchodu z chaty jsme použili jako zamořovací prostředek - stačilo nastříkat do prostoru a po několika hodinách jít zkontrolovat situaci a případné vetřelce ulkidit. Nejlepší ze všeho je přirozený predátor a v tomto případě je to kos, na jaře jsou sršni pro ně dobrý základ po zimě. Stačí když jich bude někde poblíž pár hnízdit a máte zaručeně pokoj i od vos.

host, 28.8.2003 15:14
Budou-li poblíž hnízdit kosi, bude zřejmě nejen pokoj od sršňů, ale i od úrody.......

host, 28.8.2003 15:18
Mortein se opravdu osvědčuje. S kosem nevím, jestli bych se zavděčil zahrádkářům! Ale asi je začnu podporovat :-)

host - 176.22 (?), 19.4.2007 19:39

Mám dřevěnou chalupu a nic mi nezchází, akorát pořát musím myslet na sršně a vosy, kteří neustále obletují chatu a hledají, kde by si udělali hnízdo...... nevím jak tomu mam zabránit.

host - 215.8 (?), 19.4.2007 19:48
Mám na zahradě jak vosy, tak kosy. Při likvidaci úrody dojemně spolupracují :-))  Ale vždycky něco zbude, tak to žádnými jedy neřeším.

host - 185.149 (?), 27.3.2009 20:31

No já už nějaký rok žiju se sršni v dokonalé symbioze. Já na ně myslím positivně a ty co mi chodí na sladké hrušky až z té šťávy padnou úplně nalití mám pojmenované. Pepa mi běžně lezl po ruce ještě se nikdy nestalo aby kousl. Většinou to bývá když toho hodně spořádá a je pomalý. Sršni jsou inteligentní hmyz, citlivý na čistotu prostředí, dokonalý indikátor zdravé přírody, takže by jste se měli radovat že je máte. Když sedíme u zahradního stolu tak se po nich neoháníme a nevím už kolikátá generace nás už asi taky dobře zná. Chce to je prostě nechat se něčeho dobrého nasisat a oni pak spokojeně odletí sami. Oni totiž na žádné hovínka nesedají.Malé děti míjejí velkým obloukem. Nevím, zkuste změnit postoj, sezona teprve začíná, tak uvidíte. Občas ne ně i mluvíme, asi podle tonu hlasu vycítí, že to s něma myslíte dobře.S vosama je horší pořízení, s něma není rozumná domluva ale se sršni ano.

Asi vám to příjde docela psycho ale nemůžu si pomoct funguje to.

Jarda

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025