Nepřátelé zpěvného ptactva v zahradách

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 236.3 (?)
2.1.2009 21:43

Pod pojmem "zabezpečená budka" si já představuju budku s oplechovaným vletovým otvorem (proti strakapoudovi) a bez bidélka, kterého se může chytit kočka, lasička aj.

Rozměry vletového otvoru mají také odpovídat druhu ptáka, který má v budce hnízdit - z hlavy si to nepamatuju, ale myslím jsem viděl tabulku v nějakém atlasu ptáků.

Když už jsme u těch budek - věděl by někdo, zda lze budku natřít lazurou, nebo zda je lépe nechat ji z neošetřeného dřeva?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 91.21 (?), 2.1.2009 20:20

Lůj vám žádný řezník z bourárny nenechá protože je stejně drahý jako maso a je zpětně odebírán.

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 7.16 (?), 2.1.2009 20:39

ad host 175.24 - mohl byste prosím blíže vysvětlit termín "zabezpečená budka"? - mám taky nějaký dluh vůči zpěvnému ptactvu, ale současně řadu let (neúspěšně) bojuji s kunami, které mám pod střechou a ve stodole, nerad bych na jaře dělal nějakou zbytečnou práci...

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 236.3 (?), 2.1.2009 21:43

Pod pojmem "zabezpečená budka" si já představuju budku s oplechovaným vletovým otvorem (proti strakapoudovi) a bez bidélka, kterého se může chytit kočka, lasička aj.

Rozměry vletového otvoru mají také odpovídat druhu ptáka, který má v budce hnízdit - z hlavy si to nepamatuju, ale myslím jsem viděl tabulku v nějakém atlasu ptáků.

Když už jsme u těch budek - věděl by někdo, zda lze budku natřít lazurou, nebo zda je lépe nechat ji z neošetřeného dřeva?

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 80.19 (?), 2.1.2009 22:16

Zvenku by asi lazura moc vadit neměla, ale přesto jsem vždy viděla jen budky skutečně přírodní, neošetřené. Vím, že jsme někde jinde, ale např. v Norsku v interiéru používají skutečně zcela nenatřený, nenabarvený, nenaimpregnovaný nábytek apod. a vydrží. A i nenabarvená či nenapuštěná budka zvládne tady u nás venku pár roků zcela bez problémů. M.R.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 3.1.2009 14:31

Myslím, že i u nás by dřevěný nábytek v interiéru vydržel bez povrchové úpravy velmi dlouho. 
     Lazura na budce by ptákům jistě nevadila.
    Osvědčilo se mi vletový otvor překrýt plechem s dírou. Stávalo se mi, že budku s otvorem pro malé sýkory si vrabci "překlovali na větší" a milou modřinku z budky vyhodili. Tedy v době, kdy bylo vrabců všude plno.
    Zabitých ptáčků a vyplěněných hnízd je mi líto, ale dravci mají na přírodu a život stejné právo. Podstatně jinak ovšem vnímám kočky, ty jsou domácí a do naší  přírody nepatří

Ještě k loji. Minulou zimu jsem chtěl koupit lůj pro výrobu štěpovacího vosku. Asi jsem měl štěstí, v první skutečné masně (supermarket nepočítám) mi  dali kilo zdarma.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 93.158 (?), 3.1.2009 14:45

Určitě máte pravdu, pane Vysloužile, neošetřený přírodní nábytek by vydržel i u nás. Jen by se asi naší populaci moc nelíbil. Chtěla jsem tím naznačit, že ne vždy a ne všude se impregnace či nátěry používají, tudíž by nemusely ani u nás, pokud by o to byl zájem mezi lidmi. Dřevěné domy si bez nátěru zvenku nenechávají ani v uvedeném Norsku, pokud je chtějí mít vzhlednější než přírodní dřevo vystavené povětrnostním podmínkám či se nejedná o sruby a chaty dále od civilizace. Ptáci určitě přijmou budku vzhlednou méně i více, hlavně pokud bude opravdu funkční. M.R.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 93.158 (?), 3.1.2009 14:59

S těmi dravci s Vámi úplně beze zbytku souhlasím. Jen mně teď nenapadá žádný predátor, který by ohrožoval např. straky a už vůbec ne ty, co žijí v městských aglomeracích. M.R.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 3.1.2009 19:34

Na konci každého potravního řetězce stojí predátor, který již přirozené nepřátele nemá. Jeho populace jsou limitovány pouze nabídkou potravy a menší reprodukční schopností.
   Bohužel, v městských aglomeracích a v okolí lidí obecně začala platit jiná pravidla a podmínky. Některé druhy se na ně adaptovaly podstatně lépe než jiné - kuny, holubi, potkani, divočáci, straky, špačci, aj. Je-li vůbec v našich silách to situaci ovlivnit, netroufám si říci.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 93.158 (?), 3.1.2009 20:13

Vypadá to, že máte zase pravdu. Tak hezký večer. M.R.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz