Krtek - a je to



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 14.199 (?)
25.5.2012 6:45

Obě metody jsem zkoušel, obě neúčinné. Možná jsem měl nějakou chybu v postupu. Nejlépe se mi osvědčila klasická klešťová past, trpělivě a opakovaně líčená.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  31,  32,  33,  34   
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 19.1.2012 15:21

Zdravím Vás velice, Mirku! Past Super Cat je z toho, co jsem měl možnost odzkoušet asi to nejlepší (a vyzkoušel jsem toho opravdu dost, kromě těch nových zaharničních pastí - viz. videa z nedávné doby zde). Tato past má úžasný vtip v tom, že pomocí bodce snadno najdete pod zemí krtčí noru, do které pomocí dutého vrtáku vytvoříte svislou díru. Do díry jednoduše vložíte past. Žádné kutání a hloubení tunelů. Past ale funguje dokonale pouze v případěch, když krtek prochází norou volně a nehrne před sebou hlínu. Bohužel, v mém případě se krtek VŽDY snaží jakoukoli past zahrnout zeminou. A zde je kámen úrazu. Past SuperCat je vlastně takový plastový dutý válec. Krtek je "inteligentní tvor", a rozpozná cizí nepřirozené těleso v noře, pozná i svislou šachtu kterou vytváří plastové těleso pasti. Tu se snaží zeminou ucpat. V převážné míře je proto spouštěcí mechanismus pasti iniciován nikoli hlavou krka, ale hlínou, kterou sune před sebou. V takovém případě past sklapne naprázdno, resp. stiskne hlínu s kameny namísto hlavy krtka. Stiskací mechanismus má relativně malou sílu a pokud past stiskne i s hlavou krtka natlačenou zeminu a kamínky, čelisti pasti nesecvaknou zcela na doraz a zůstanou pootevřené. Krtek se pak snadno vysmekne a vysvobodí ze sevření. Tento praktický nedostatek jsem si vyřešil připojením dvojice jakýchsi "samostřílů", které krtka zasáhnou i když má tělo mimo past. Ale i přes tento nedosatek je tato past sama o sobě schopna ve cca 20-ti procentech případů krtka zasáhnout (dle mých pozorování). Cena je však celkem vysoká, truším, že kompletní sestava stojí asi 700÷800,- Kč (pozor - bodec a vrták se prodává oddělelně od pasti).  Upozorňuji, že to, co zde píšu jsou pouze mé subjektivní názory, které mohou být nepřesné, neobjektivní.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 19.1.2012 16:27

Díky za info, viděl jsem německé video o této pasti a taky mnoho jiných o těch drátěných a proto se mi také pozdává jako nejlepší. Našel jsem i prodejce na eBay a tak teď váhám, chci ještě vyzkoušet svářečku (zem na kovový sloupek, elektroda do země) a vypudit ho ven, snad se zadaří. Ryje i těně kolem vloni vysazeného Vostorgu a tím mne namíchl totálně!!! angry

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 19.1.2012 17:43

Krtek nikdy nebývá jen jeden. Pokud chytnete jednoho, očekávejte, že v jeho okolí se nacházejí jeho druzi. Ti brzy poznají že chodby chyceného krka jsou prázdné a budou mít snahu je obsadit. Mně se loni stávalo, že ze stejného místa (nory) jsem na jaře a pak v létě tahal krkty v intervalu cca 14 dnů. Po chycení jednoho byl vždy chvilku klid (žádná aktivita) a cca za týden - čtrnáct dnů nový krtek začal chodby opět čistit. Dospělý krtek ve svých norách nesnese konkurenci. Je to teritoriální nesnášenlivý živičich. Samice, když po jaru odchová mláďata, tak je ze svého labyrintu vypudí.  A ti se rozlezou po okolí a obsadí nejvýhodnější lokality. A pak stále sledují, co se děje / neděje v okolí. Pokud se uvolní výhodnější stanoviště, přestěhují se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
petr11 - (5) - 90.187 (?), 25.2.2016 12:50
Drátěná pružinová past výborná.Další úlovek.Dík za seznámení a předvedení. Petr11
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.2 (?), 19.1.2012 7:50

Krtky nehubíme, i když máme zahradu už jako tankodrom wink

Na hryzce jsme vyzkoušeli gel a fungoval. Ale museli jsme projít celou zahradu a gel použít do každé díry v zemi, takže min. půl tuby jsme vypotřebovali na jeden zásah; dále jsme kontrolovali vznik dalších děr a opět gelovali, i když díry se objevovali jen ojediněle. Po cca týdnu jsme nacházeli mrtvé hryzce.

U nás tento zásah naštěstí funguloval, bohužel akorát na sezónu. I tak jsme byli spokojeni. Hryzci nám do té doby stáhli téměř celou sadbu vzrostlejších celerů, paprik, dokonce i salátů... Lenča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 77.249 (?), 19.1.2012 13:49

Odkazy na pastičku: 1, 2, 3, 4, 5, 6 a mnoho dalších

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 85.250 (?), 6.2.2012 14:10

Mohu potvrdit, že pasti Farila fungují a děkuji autorovi za návod.
Letos mám už osm krtků chycených a na jaře se chystám na další.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 210.130 (?), 23.2.2012 14:52

Pokud na Googlu zadáte Selbstschussgerät objevítu nabídku pasti na hraboše(na krtky se nesmí psát) v ceně 37 - 46 Euro. Past se vloží do díry, krtek ji aktivuje a odpálí náboj 9 x 17. Je to ten, který se používá do jatečních přístrojů. Tlak plynů krtkovi roztrhne plíce a tak ho usmrtí. Nemáte s ní někdo zkušenosti? Nevím jestli by u nás byla povolena. Ta cena je dost vysoká.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 93.237 (?), 25.5.2012 1:58

Jestli mohu se svojí troškou do mlýna... Při čtení této rubriky jsem se i docela bavil. S krtky a hryzci mám též bohaté zkušenosti. Používám proti oběma "milým"  zvířátkům metody, které se rozhodně nebudou zamlouvat zeleným teroristům, ale mně stoprocentně pomohly a dosud pomáhají.

Před silvestrem si u vietnamců zakupte větší petardy. Je to váleček o průměru cca 1.5 cm a délky cca 6cm. Jakmile objevíte krtince, opatrně jeden rozhrabejte tak, abyste nezasypali noru. Zapalte na petardě doutnák a vsuňte do nory opatrně, ale rychle tak, abyste doutnák hlínou nezdusili. Na noru došlápněte botou tak, abyste noru utěsnili (já používám standardní holínky) a vyčkejte do exploze. Ucítíte od podrážky lehkou tlakovou vlnu. Ta patrně stačí ke krtkovo usmrcení. Preventivně takto činím s každou krtinou, protože chodby nemusí být mezi sebou propojené. Podle toho, jakou máte půdu se u některých hromádek, které jsou s tou "bouchací" propojené chodbami, může propadnout vrchol do nory, působením tlakové vlny výbuchu. Jak už jsem uvedl, postupuji u všech krtin stejně pro jistotu. Je to metoda v mém případě stoprocentně spolehlivá. Tedy po všech marných pokusech s plašiči, vlasy a jánevímčímještě...

Pokud vás krtek, nebo hryzec nachytá se "spuštěnými kalhotami" v době, kdy jsou petardy nesehnatelné, najde vám Google na netu eshopy, které prodávají karbid vápníku - CaC2. Cena se pohybuje od 50.- do 130.-Kč za kg. Karbid aplikuji do krtinců a hryzčích chodeb stejně. Stačí 2 až 3 kousky karbidu, které zaliji vodou a noru přikryji dlaždičkou, nebo prkénkem, které přišlápnu nohou kvůli utěsnění. Necháme karbid chemicky reagovat do 2. dne. Opět je třeba tuto metodu aplikovat do všech krtinců, nebo hryzčích chodeb. Odvážnější mohou zvýšit koncentraci karbidu a po vyvinutí acetylénu zkusit plyn zapálit. Tuto metodu ovšem z bezpečnostních důvodů rozhodně nedoporučuji, neboť při výbuchu může dojít k vážným popáleninám! Pokud hryzce, nebo krtka tímto způsobem nezlikvidujete, rozhodně se odstěhuje "k sousedům". To vás ale už nemusí trápit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 14.199 (?), 25.5.2012 6:45

Obě metody jsem zkoušel, obě neúčinné. Možná jsem měl nějakou chybu v postupu. Nejlépe se mi osvědčila klasická klešťová past, trpělivě a opakovaně líčená.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  31,  32,  33,  34   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika