Jak se zbavit včel?



   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 167.89 (?) 
2.5.2016 10:56

Připojuji také svůj názor, ono je rozdíl v tom, jestli včely létají pouze opylovat stromky nebo je máte usídlené někde v domě nebo na chatě, měli jsme včely na chatě usídlené několik let, každým rokem se pravidelně vracely, nechtěla jsem je úplně vyhubyt tak mi nezbylo nic jiného než místo kde byly pravidelně oklepat natáhnout drátěnou síť a zadělat, tady někdo píše, že se neprokoušou omítkou to je velký omyl, když budou chtít tak se dostanou všade a to samé sršňáci, žádný repelent Vám nepomůže. Jarka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 74.150 (?), 3.5.2009 16:01

bohužel se něco podobného stalo také nám. Bydlíme v domku uprostřed menšího městečka a naše zahrada sousedí se zahradou jednoho starší pána, který na ní má včely. jelikož jsme na Vysočině a pán je až z Karlových Varů, jezdí na svou chalupu dvakrát nebo třikrát do roka, pro med. Včely jsou velmi agresivní, jelikož se o ně nestará, létají stále k nám, pijí vodu z bazénu, ve kterém my se díky nim nemůžeme koupat.  Se sousedem není žádná řeč, schovává se před námi a zákon je krátký. Bohužel jsem alergik a je velmi obtížné vyhýbat se žihadlům.

Na zahradě nemáme žádné ovoce ani zeleninu, přesto se mi nechce včely likvidovat chemicky, za svého majitele nemohou. Nemáte, prosím, někdo radu, jak to zařídit, aby včelám naše zahrada "nevoněla" a létaly jinam? Čekáme rodinu a o to je to složitější, nemohu nechat venku na šňůře ani prádlou, je ihned plné žlutých skvrnek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 3.5.2009 16:33

Sežeňte někoho kdo ty včely někam odveze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 6.12.2009 19:58

A proč jste si stavěl dům 10 metrů od včelích úlů???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 17.3.2009 10:58

Váš výklad je velmi nepřesný a zavádějící. Na svém pozemku může skutečně majitel stříkat čím chce, pokud nepřihopká k sousedovu včelínu a nenastříká organofosfát dovnitř, nic mu nehrozí.

Navíc, důkazní stránka věci by byla takřka neřešitelná, organofosfáty se rozkládají tak rychle, že naše čacká policie by nevyšetřila vůbec nic.

Obráceně - pokud by sousedovy včely způsobily zdravotní újmu našemu stěžovateli, policie by se snažila jistě případ uzavřít alibisticky  tvrzením, že nelze prokázat, čí včely vlastně zdravotní újmu způsobily.

Pak by ale záleželo pouze na poškozeném, zda chce zaplatit DNA analýzu včel na svém pozemku, taková analýza by bezpochyby určila zdroj a tedy i majitele zodpovědného za škodu. (tak se podobné spory bez výmluv řeší v zahraničí)

Osobně s potěšením sleduji včely, které "hučí" na ovocných stromech v mé zahradě. Úly jsou vzdušnou čarou cca 250m od mého pozemku. Jinak to vidí chudák soused, kterému chovatel včel postavil úly naprosto těsně k jeho plotu - úly stojí vzdušnou čarou 5- 10 m od jeho oken, je jich tam 7... Kouzelné je, že pan včelař si sám postavil úly co nejdál od svého domu, aby ho neobtěžovaly  (odhaduji to tak na 40m) s česly odvrácenými na druhou stranu. Soused je zoufalý, pan včelař na námitky reaguje s arogantním úšklebkem, sousedova zahrada je v létě nepoužitelná.. Po mnoha letech by  člověk pochopil, kdyby "neznámý " pachatel způsobil úhyn zmíněných včelstev.. Krásná situace byla, když se rojily včely, roj přistál u zmíněného souseda na zahradě - ten neváhal a poprosil včelaře o řešení, bylo mu sděleno, že pro včely možná dojde, ale, že určitě nejsou jeho.  Druhý den v podvečer sousedovi došla trpělivost a s CO2 hasičákem roj zlikvidoval. Také včelař se mohl zbláznit.

Podotýkám, že nejbližší (strýc, dědeček)  příbuzní chovají včely již mnoho dlouhých let, ale snaží se respektovat i právo ostatních na jejich kvalitu života.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 108.118 (?), 26.3.2009 7:45

Dobrý den, možná se Vám bude zdát směšné, že mám problém se třemi úly na sousedově pozemku.Koupili jsme před necelým rokem rodinný dům, a nyní mám obavy, zda budu moct také zahrádkařit.Zhruba 2-3 m od plotu naší zahrady mají sousedi totiž postaveny již zmiňované tři úly včelstva.Já jsem alergická na včelí bodnutí, a zdá se mi nespravedlivé, abych se musela omezovat v tom, jestli mohu nebo nemohu trávit čas na své vlastní zahradě.Jinak proti včelkám nic nemám, jen bych potřebovala radu, jak to zařídit, aby mne při pracích na zahrádce neohrožovaly.Se sousedkou jsem to zatím neřešila, přemýšlím,jak ji nějak rozumně požádat, aby si úly přestěhovala jinam.Pokud existuje nějaký přípravek, kterým se dá např.nastříkat plot tak, aby včelám zašly choutky navštěvovat moji zahradu, dejte mi prosím vědět, budu vděčná za každou radu. Jolana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 70.100 (?), 26.3.2009 8:14

Vždy bude existovat možnost, že Vás bodne včela, i když v okolí žádné úly nebudou. To ale neznamená, že se namáte pokusit riziko snížit. jediná možnost je se dohodnout s včelařem aby buď odstěhoval včely úplně pryč, eventuelně alespoň posunul ůly jinam. Další opatření, popisovaná v literatuře jsou v tomto případě sice částeččně účinná, ale vždy jen omezeně. Tedy zvýšené riziko bodnutí je v každém případě. Když Vám bude někdo tvrdit, že existují mírné včely, které nebodají, není to pravda. Bodají všechny včely (medonosné) i ty nejmírnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 26.3.2009 10:39

Určitě požádejte souseda o přestěhování úlů na co nejvzdálenější místo. Pokud byste chtěla svůj pozemek zajistit chemií, nikdy by Vás takový postup dokonale neochránil a vy byste se pohybovala stále v toxickém prostředí. Chemie se rozhodně nebojím, ale myslím, že není řešení nonstop práškovat insekticidy.

Postřik bych provedl na svém pozemku pouze tehdy, pokud by ani po opakovaném jednání nebyla ochota k dohodě a řešení stavu.

Nicméně umístění úlů do těsné blízkosti sousedů bývá zlozvykem "taky včelařů". Někdy argumentují tím, že jsou domy ze všech stran a co prý mají dělat? Je to logika lobotomovaného šimpanze.  V rodině dva včelaře mám, dědeček má úly na nejvzdálenějším místě pozemku, u plotu, sousedícím s poli. Strýc bydlí v domkové zástavbě a tak má včely na chalupě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 26.3.2009 16:09

Otec je včelař a úly máme taky u našeho plotu . Jedno velice účinné řešení jsme s otcem vykoumali - rákosová rohož na plotě do výšky cca 2m. Včely, které vylétavají z česla tak musí překonat tuto překážku a nad naši zahradou létají ve výšce, která nikoho nemůže ohrozit. Za dva roky po instalaci tohoto opatření naši čtyřčlennou rodinku zasáhlo na zahradě jediné žihadlo - paradoxně od vosy. Do té doby byl strach v létě vyjít na zahradu...
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 67.195 (?), 3.1.2009 12:50

Pravděpodobně nepůjde o včely, ale o vosy... Včely se nikam neprokoušou a nestaví si hnízda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika