Jak se zbavit včel?



   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
                     
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 80.167 (?) 
23.1.2009 13:26

Karbolineum jantarové se už pěkných pár let nevyrábí kvůli vysokému obsahu karcinogenních látek. Máte pravdu, puch byl neskonalý a několik roků vydržel. Mám karbolou naimpregnované štíty-dříve se používala i hodně na vrata stodol, chlívků, apod.-ale nezvané návštěvníky, v našem případu vosy, to neodradilo. Jsem rovněž alergik na hmyzí bodnutí. Jsou zde sršni, včely, vosy, čmeláci. Včela bodne tak trochu omylem, sršni ani čmeláci nikdy neútočili, zato vosy jsou pěkně agresivní. Alespoň takovou zkušenost mám. M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 180.241 (?), 30.8.2010 21:39

Dost pozdě, ale možná to bude co k čemu

Čmeláci žihadlo mají, ale bodáním šetří, bodají jen když někdo rozebírá jejich hnízdo nebo když je samotný čmelák přimáčknut. V hnízdu jich totiž bývá jen pár nebo později v létě tak desítky a bodnutí, i když po něm čmeláci neumírají jako včely, samo o sobě vyvolává obrannou reakci s cílem bodající hmyz zabít.

Usmrcení útočící včely včelstvu nijak nevadí, protože dalších včel tam jsou desetitisíce.  U čmeláků je v hnízdě na začátku léta několik jedinců, na konci desítky jedinců a tak usmrcení i jednoho čmeláka je pro hnízdo dost velká ztráta.

Pokud to myslíte s chovem čmeláků skutečně vážně, bude vhodné najít nějakého spřáteleného včelaře a získat od něho kousky pylových plástů neboli pyl zpracovaný včelami. Čmeláci ho mají ochotně brát, ušetří jim zvláště na začátku na jaře spousty práce a čmeláčí hnízdo je potom mnohem silnější. O to víc potom takové hnízdo na konci léta odchová oplozených čmeláčích samiček, které přezimují někde ve štěrbinách a o to víc potom další rok na jaře založí nová čmeláčí hnízda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 101.166 (?), 2.5.2011 6:50
Inseminované matky jsou matky uměle oplozené. V šlechtitelské stanici uměle oplodní matky které prodávají chovatelům matek a ti z nich chovají matky pro běžné včelaře. V šlechtitelské stanici se sledují vlastnosti včelstva (chování včelstva záleží na matce) např. rojivost, bodavost, čistící pud atd. Jeden příklad. Měl jsem jedno včelstvo které bylo agresivní po výměně matky během dvou dnů byly jak beránek. Když se jdu podívat jaká je snůška tak jsem asi půl metru před česnem a není žádný problém. Problém je v tom že staří včelaři mají zažité že "zlé" včely nanosí víc medu než ty mírné. Můj včelín je umístěn asi 10m od terasy kde obědváme slavíme a není žádný problém a to je otec alergický na včelí jed.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 128.44 (?), 8.2.2009 8:37

1. Včelaři jsou povinni (veterinární vyhláška o tlumení nebezpečných nákaz) zalétlé roje neznámého původu likvidovat. Proč nerozvádím, viz vyhlášky.

2. Jakýkoliv odborník nemá žádný prostředek, jak včely z jejich obydlí "vylákat" ven. Včely nejsou myš.

Postrříkejte opakovaně vlet do dutiny, vnitřek a okolí dutiny silným insekticidem.  Použít můžete vcelku cokoliv.  Způsobů je i více, ale používají se ve včelařské praxi a některé útlocitné čtenáře by to mohlo traumatizovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jalav - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 234.184 (?), 4.4.2009 6:26

Dlouhá léta jsme měli u zahrady včelín.Pokud žil strý pán, o včely se staral.Měnil matky a vše bylo v pohodě.Když to zdědil jeho syn, akorát dojil med a na ostatní kašlal.Včely začli být agresivní a báli jsme se pohybu po zahradě.S oblibou útočili do obličeje.Začal jsem je silně nenávidět.Soused měl z toho akorát legraci.Naštěstí člověk který dostal zpět pozemky včelaře vyhodil.Neuvěřitelná úleva.Z toho všeho jsem zjistil, že kašlu na med, kašlu na včely a kdyby nebyli včely, tak taky kašlu na ovoce.Naštěstí si při květu najdou k nám cestu.A jsou velice slušné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 122.179 (?), 3.5.2009 18:23

V diskuzi Jak se zbavit včel dost málo zaznělo hodnocení jménem chamtivost.Mám-li zahrádku o rozloze 1 aru, musím počítat s tím, že 100 králíků z ní neuživím.Chci-li chovat 20 včelstev, musím k tomu mít rovněž podmínky a nesmím spoléhat na trpělivost těch, kterým to způsobuje zdravotní újmu, ohrožuje děti apod.Přemnožení automobilů se snaží úřady omezovat m.j.tím, že zvedají parkovné až do časové i finanční neúnosnosti.Pokud něco podobného vytváří nenasytný včelař, pak je na místě, aby se stal terčem veřejné pozornosti jako ty přemnožené automobily. Výskyt varoázy nesmí být argumentem vždy a všude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 18.252 (?), 11.6.2010 12:21

Mohu Vám jen závidět takové štěstí mne nepotká. Soused má 15 ulu vedle na zahradě a jsou natočené na domy čelem!!! Neni den v klidu stále se mu to rojí. Pak at se včelaři nediví reakce nás nevčelařu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 92.178 (?), 15.4.2009 8:19

Prosím o radu zkušenějších... Koupili jsme starý vesnický dům s obrovskou půdou kde se nám usídlily divoké (lesní?) včely. Dělají nám díry v omítce a mezi cihlami, přes den létají pod krovy a hledají další otvory. Jsou také kolem stodoly a je jich opravdu hodně. Již dvakrát jsme večer na půdě díry vystříkali přípravky (dohromady 4lahve prostředků na vosy - sršně) a včel ubylo... Ovšem stále jich je moc a nelze najít kde všude se skrývají, nenašli jsme žádné velké hnízdo. Když jsme se snažili na stodole opravit roh střechy i když na začátku nebyla ani jedna, za pár minut nás přilétávaly kontrolovat a dívat se co jim tam provádíme s jejich územím... Opravdu nevíme co dělat, potřebujeme opravit na střeše několik míst a kvůli včelám se tam nedostaneme.
Slyšeli jsme o nějaké lapačce včel která vydává nějaký zvuk matky a láká tak včely které jsou pak zahubeny výbojem.

Napadlo nás kontaktovat včelaře (neznáte v okolí Ostravy nebo Frýdek-Místek, Nový Jičín?) nebo firmu zabývající se dezinsekcí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 70.100 (?), 15.4.2009 10:36

Jsou to opravdu včely medonosné? Mohly by to být i včely samotářky (zednice). Ty jsou velmi užitečné a je škoda je hubit. Hledají místa s hlínou a vlhkým jílem, z toho si pak postaví buňku, naplní potravou a položí vajíčko. Najdete potom takové hliněné trubičky s jednou dírkou, kterou se vylíhla včela. Nejsou nebezpečné a útočné. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 92.178 (?), 22.4.2009 6:18

Dobrý den, jaké to jsou včely opravdu nevím, každopádně to nejsou ty co běžně vídávám v okolí včelařských úlů a vůbec všude... Tyto jsou jakoby širší, mají trochu "rozpláclý zadeček" a jsou tmavší než normální včely...

Každopádně jsme zavolali firmu a ta nám celý objekt vysříkala a po včelách není skoro památky... Nějaké se ještě drží stodoly protože pracovník byl líný si vzít žebřík a vystříkat její štít, sehnali jsme si trochu přípravku od hasičů a snad už bude pokoj...

Je možné že jsou tyto včely užitečné ale žijte s tisícovkou či více na jednom území když navíc potřebujete opravit střechu a jim se to nelíbí... Také byly agresivnější než normální včely...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika