Odvodnění skleníku



host - 22.243 (?) 
11.3.2012 17:01, zobrazeno: 9744x

Dobrý den milí pěstitelé, prosím Vás o radu. Před cca 10 lety jsme si pořídili skleník na pilotách. V místě, kde je postaven byla poměrně nekvalitní - jílovitá půda, kterou jsme do větší hloubky vykopali, odvozili a nahradili kyprou zahradní zeminou. Občas se nám však bohužel stává, že v době silných déle trvajících dešťů dojde k zaplavení skleníku vodou, která se jen pozvolně vsakuje do okolní hůře propustné půdy. Manžel proto na podzim vykopal z rohu skleníku strouhu, do které vložil dranážní hadici... nyní si však není úplně jistý, jak by měl co nejlépe vybudovat vtok do drenáže uvnitř skleníku. Zda kolem vtoku do hadice vyhloubit jámu se štěrkem a hadici zakrýt nějakou síťkou, mřížkou nebou geotextilií, aby nedocházelo k jejímu zanášení? Poradili byste prosím? Jaro je za dveřmi, já už se tak těším na zahradničení ve skleníku a manžel se jaksi nemá k dokončení odvodnění, potřebovala bych ho popostrčit... :-), nebo v nejhorším práci dokončit sama, ale nevím si moc rady.Děkuji za pochopení. Martina

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 112.26 (?), 11.3.2012 17:16

ta voda se tam dostane z okolí jako "záplavová" voda nebo spodem? máte úroveň zeminy ve stejné úrovni jako okolní půda?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 174.218 (?), 11.3.2012 17:28

Ještě, když býval sníh a jarní tání mi také zalilo skledník tímto způsobem, jsem řešil odčerpání vody klasickým kalovým čerpadlem. Během 1 - 2 dnů byla voda pryč, stejně tak, jak klesala spodní voda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 22.243 (?), 12.3.2012 20:00

Zemina ve skleníku je ve stejné úrovni jako okolní terén. Skleník je usazený na pilotách, nemá tedy žádnou betonovou podezdívku, manžel pouze přišrouboval po obvodu takový "soklík" z plechu, který je z větší části zakopaný v zemi, do skleníku tak nemůže příliš zatékat srážková voda z povrchu.Voda se do něj dostává nejpíš spodem a např. při vydatném týdenním dešti dokáže záhony ve skleníku proměnit v bahno... prokopávám pak různé stružky a modlím se aby přestalo lejt a sluníčko stihlo všechno vysušit, než rajčata zahynou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 11.3.2012 18:04

Úplně mi není jasné, jak jste tu strouhu na odvod vody vyrobili, a kam ta hadice pokračuje. Soudím, že je-li skleník (do kterého samosebou neprší) zalit za dešťů vodou, tak se tam ta voda dostala z okolí, tedy prosákla základy skleníku. Takovou vodu, dle mého není samospádem kam odvést, protože vně skleníku bude voda stejně vysoko.
   Já bych to řešil vykopáním šachty ve skleníku (třeba se skruží) a čerpadlem s plovákem, které by samo odčerpalo přebytečnou vodu z šachty někam daleko. Ta šachta může být teoreticky i mimo skleník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 22.243 (?), 12.3.2012 20:18

Když on ten skleník není moc velký a manžel mi asi proto šachtu s plovoucím čerpadlem nebude chtít pořídit. A jak jsme strouhu vyrobili? No zkrátka jednoho dne jsem se naštvala na manželovo otálení, popadla jsem krumpáč, vykopala v rohu skleníku jámu, podkopala plechový sokl a vykopala strouhu v mírné sklonu. Manžel se pak zastyděl, trochu ji prohloubil a prodloužil až k plotu (za plotem je příkop, kam může voda volně odtékat). Do strouhy pak na vrstvu štěrku uložil drenážní hadici, vše zasypal zemí... a tím bohužel opět skončil. Ale pevně věřím, že jakmile začnu s dokončovacími pracemi, určitě se zase přidá... :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 103.181 (?), 12.3.2012 20:45

jako za komunistů na Orlíku kolem stanu wink udělejte strouhy kolem skleníku, tam se voda bude hromadit prvotně než ve skleníku, nicméně zůstává otázkou kam s ní?

pokud je vše v jedné rovině, tak v jednom rohu strouhy vykopat drenážní jámu do níž by byla voda sváděna

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?), 13.3.2012 6:29

No hurá, známe situaci. Voda má kam téct. Hadici máte. Dál je to jednoduché, ve skleníku v rohu odkopejte zeminu, položte hadici a zasypte štěrkem ve větší ploše, třebas 50x50 cm do výšky řekněme 10-15 cm nad hadici. Konec bych překryl nějakou síťovinou, kousek pletiva, nebo něco podobného. A je to. nezapoměňte, že ve skleníku musí být nejvyšší bod. Voda si ven cestu najde, jak si ji našla dovnitř. Pokud to není perforovaná drenážní, udělejte v ní v části ve skleníku pár děr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika