Kdy pěstovat hrášek

Hrášek (Pisum sativum) patří mezi oblíbené druhy zeleniny, kterou lze snadno pěstovat v domácích zahrádkách. Pokud chcete mít zdravou a chutnou zeleninu přímo z vaší zahrádky, následující informace vám poskytnou užitečné tipy, jak pěstovat hrášek.

Příprava půdy

Před zasetím hrášku je důležité připravit půdu. Hrášek preferuje půdu s dobrou drenáží, s vysokým obsahem organické hmoty a s pH kolem 6,0 až 7,5. Pokud máte kyselou půdu, můžete ji zvýšit přidáním vápna. Dobře připravená půda pomůže rychlejšímu klíčení semen a lepšímu růstu rostlin.

Výběr odrůdy

Existuje mnoho odrůd hrášku, z nichž každá má své specifické vlastnosti. Některé odrůdy jsou vhodné pro pěstování v teplejším podnebí, jiné naopak lépe prosperují v chladnějších oblastech. Proto je důležité zvolit odrůdu, která bude nejlépe vyhovovat vašim podmínkám. Výběr odrůdy také závisí na vašich preferencích ohledně velikosti hráškových lusků a jejich chuti.

Sazenice vs. Semena

Hrášek se dá pěstovat jak ze semen, tak z sazenic. Sazenice mohou být pěstovány v květináčích a následně přesazeny do zahrady. Semena se obvykle sází přímo do půdy. Pokud se rozhodnete pro sázet semena, je důležité dát pozor na správnou hloubku výsadby. Semena by měla být zasazena do hloubky 3-5 cm a vzdálenost mezi nimi by měla být kolem 10-15 cm.

Zalévání

Hrášek potřebuje pravidelné zalévání. Je důležité udržovat půdu stále vlhkou, ale nezalévat ji příliš, aby nedocházelo k zamokření kořenů. Hrášek by měl být zaléván dvakrát týdně, nebo více v závislosti na teplotě a vlhkosti půdy.

Hnojení

Vhodné hnojivo pro hrášek je hnojivo s vyšším obsahem fosforu a draslíku, než dusíku. Dusík totiž podporuje růst listů na úkor kvetení a tvorby lusků. Při výsadbě semen se do půdy může přidat trocha hnojiva, a poté se opakovaně hnojí po celou sezónu. Hnojivo lze aplikovat buď při každém zalévání, nebo jednou za týden. Pokud se rozhodnete pro hnojivo ve formě granulí, rozptýlete ho kolem rostlin a poté ho zapracujte do půdy.

Podpěra rostlin

Hráškové rostliny jsou plazivé a potřebují podporu, aby se nemusely vlnit po zemi. Pro podporu rostlin se nejčastěji používají bambusové kolíky nebo drátěné sítě. Je důležité zajistit podporu rostlin co nejdříve, aby se nevlnily a nedošlo k poškození stonků.

Kdy pěstovat hrášek 

Optimální čas pro pěstování hrášku závisí na klimatických podmínkách v dané oblasti. Obecně se však dá říci, že hrášek patří mezi rostliny, které snáší mrazové podnebí a lze je tedy pěstovat v brzkém jarním období.

V případě mírného podnebí se nejlépe pěstuje hrášek na podzim, aby mohl být sklizen na jaře. V oblastech s teplým podnebím lze hrášek pěstovat po většinu roku, s výjimkou extrémně horkých letních měsíců.

1 komentář

  1. Keď sa zaseje hrášok v jeseni, tak do jari semená zhnijú, nič nevyrastie, teda siať v jeseni a zberať na jar je hlúpa rada.
    Keď už – zasiať niekedy v neskoršom lete a keď v jeseni dorastie do zeleného hrášku, tak aj v jeseni zberať.
    Alebo siať veľmi skoro na jar a skoro, kým nie sú horúčavy aj pozberať zelený hrášok.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno