Skladování zeleniny a ovoce v sezoně



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 114.91 (?) 
12.5.2016 22:09

To budete hodný :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                  
host - 114.91 (?), 12.5.2016 17:58

Psala jsem "k 25", běžné rozmezí teplot je tu mezi 22 - 25 a ano, téměř celoročně. Chladněji je jen v koupelně (tam zeleninu skladovat nejde), v šatně (tam také ne) a na chodbě, kde to ale není o tolik lepší a tam jsme skladovali doposud a potraviny plesnivěly - byly ve skřínce ve tmě. Teploty, které tu máme, znám poměrně přesně, protože kvůli teráriím musíme hlídat klima v místnosti, aby nedošlo k přehřívání. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 12.5.2016 16:43

Nenapsala jste, kde žijete. Někde v jižních krajích?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 114.91 (?), 12.5.2016 17:55

V Praze, nemáme tu žádné zvláštní klima, jen byt je malý a v průběhu celého dne tu svítí několik terárií, takže v použitelných místnostech (nepočítám koupelnu a šatnu) nejde teplota pod 20, většinou je tu mezi 22 - 25, přes zimu topíme. Teplota je nižší jen v noci, kdy jsou po celou dobu otevřená okna. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 12.5.2016 18:36

Měl jsem na mysli třeba Řecko, nebo jih Itálie. Pak buď děláte problém kde není, nebo máte vysoké, spíše přehnané nároky. V běžném panelákovém bytě koupené brambory vydrží - kdekoliv uložené - minimálně 3 - 5 dnů bez sebemenší změny vzhledu. To ale neznamená, že když mírně povadnou, jsou na vyhození. Jisté je, že jakýkoliv rostlinný produkt bez speciálních opatření v bytě podléhá změnám a to tím rychleji, čím je zelenina "jemnější". Hlávkový salát uvadne po hodině. Není jiná možnost, než se tomu přizpůsobit. Jedna z možností je koupě vhodně dimenzované chladničky se zeleninovou zónou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 114.91 (?), 12.5.2016 18:57

Ano, brambory těch 3 - 5 dnů (většinou, pokud nejde o hodně špatný kus) vydrží, i to že mírně klíčí neřeším pokud klíčky nejsou zelené, případně pokud nezezelená část brambory a nebo v horším případě pokud nejsou gumové. Jejich chuť je potom pochopitelně někde úplně jinde. Ale byla bych ráda za ten týden, ideálně dva, zvlášť když se jednou za čas dostaneme k nějaké kvalitnější zelenině přímo od pěstitelů. 

V ledničce máme dole dva zeleninové boxy a klimabox, ve kterém s trochou vody uchováváme salát - v tom vydrží často i celý týden skoro jako nový, ač z celé zeleniny je asi nejnáchylnější. Bohužel nic moc jiného kromě salátu a okurek se nedaří udržet déle než těch několik dnů. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 12.5.2016 19:45

Boha, co to máte za špeluňku, vhkost 70% a teplota 25°C. No tam musí být plesnivé snad všechno, nejen zelenina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 14.170 (?), 12.5.2016 20:11

Nechci dělat reklamu, ale my máme právě kvůli uchování zeleniny lednici Liebherr s funkcí biofresh. Funguje to dobře. Jistě mají i jiní výrobci podobné vychytávky.

PS: Uplně jsem nepochopil proč chcete zvyšovat zelenině teplotu. Kromě tropického ovoce a možná některé plodové zeleniny jsou optimální skladovací teploty okolo 0C.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 114.91 (?), 12.5.2016 20:41

Také máme Liebherr, dva roky starý, takže novou lednici neplánujeme. Biofresh v něm ale bohužel není, jen zony na zeleninu. 

Ohledně té teploty. Téměř všude čtu, že teploty pod 4 stupně většině běžné zelenině škodí a koneckonců např. rajčata prý mají mít teplotu ještě přinejmenším dvojnásobnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 114.91 (?), 12.5.2016 20:29

Berete dvě extrémní hodnoty... ale jinak ano, s vysokou vlhkostí má problém celý barák, náš byt je jeden z mála, který díky bohu zatím netrpí na plísně (kromě koupelny) ač tu k té obecné vlhkosti je několik vlhkých terárií a kuchyně není oddělená od hlavní místnosti a nemá samostatné větrání kromě digestoře. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika