Skladování zeleniny a ovoce v sezoně



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 14.170 (?) 
12.5.2016 16:00

Letní ovoce a zelenina opravdu na skladování nejsou. Nejrozumější je co nerychlejší zpracování (zavařit, zamrazit, usušit a sníst). Princip skladování většinou spočívá v zpomalení metabolizmu, snížení odparu, intenzity dýchání. Bedna na terase mi nepřipadá jako dobrý nápad. Už jen změny teploty a vlhkosti mezi dnem a nocí dají úrodě zabrat. Některé ledničky zeleninu dost vysušují. My máme naštěstí docela dobrou. Když je něčeho moc, rozdám to po sousedech. Oni občas taky něco přinesou.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 12.5.2016 16:15

A jaký máte dobrý nápad? O dobrých nápadech by tato diskuze měla být, rád bych se taky rád poučil.

        Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 114.91 (?), 12.5.2016 16:00

Globus...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 11.5.2016 14:50

A už jste někdy měla doma česnek nebo cibuli? My jo a přestavte si, že ty vydrží i ten vámi požadovaný měsíc doma v kuchyni v zimě v létě beze změny. Brambory možná po tom měsíci v kuchyni začnou klíčit ale 14 dní vydrží bez problémů. A celer? Fuj!!!! To mi nesmí domů, s tím vám neporadím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 114.91 (?), 12.5.2016 11:30

Píšu sem kvůli tomu, že nevydrží, překvapivě.

Brambory nám v místnosti měknou po zhruba týdnu, tou dobou už navíc klíčí. Cibule a česnek v lednici měknou a ztrácí chuť a na kuchyňské lince přinejmenším cibule klíčí, česnek měkne a scvrkává se - obojí po pár dnech. Celer ten zhruba týden vydrží v lednici, mrkev je nepoužitelná po cca 3 dnech v lednici a po cca 2 dnech v místnosti. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 66.26 (?), 12.5.2016 11:40

Asi ty brambory nejak spatne pestujete, ze jsou mekke po tydnu (prihnojte draslikem). Ze by v lete po tydnu zacly klicit povazuji za nemozne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 114.91 (?), 12.5.2016 15:53

Převážná většina zeleniny je kupovaná, to co vypěstujeme konzumujeme průběžně. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 12.5.2016 12:44

Jsou i rozdílné sorty-odrůdy-podle výdrže, jedny na okamžitou spotřebu, jiné se schopnostmi pro dlouhodobé uložení. Rozhoduje i fáze zralosti v okamžiku sklizně, velikost nebývá rozhodující, výše zmíněný draslík má vliv, ale nejen on. Vakuovací systém by taky částečně pomohl řešit Váš problém. Způsobů, jak zpracovat syrovou zeleninu a snížit na minimum ztráty je taky dost. Je to ve Vašich rukách+kapsáchwink. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 12.5.2016 13:47

Uf, těžko uvěřit takovým tvrzením. Česnek vydrží v suchu a teplotě něco pod 20°C třičtvrtě roku. Cibule taky několik měsíců v suchu a teple vydrží v perfektní kondici. Mrkev, i ta kupovaná, ten týden až dva nemá uložená v lednici problém. Brambory máme několik týdnů v teple v potravinové skříni v kuchyni. Klíčí pouze podzimní, a to rozhodně ne po několika dnech. Čerstvé brambory rozhodně ne, to je dokonce nemožné.

Jestli přicházíte s těmito tvrzeními, spíš bych se zaměřil na druh zeleniny, kterou pěstujete, než na její uskladnění, protože toto se normálně nestává. Spíš mně čím dál víc připadá, že si z nás jen utahujete...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 114.91 (?), 12.5.2016 15:59

Jedná se o kupovanou zeleninu, ne vypěstovanou. To, co vypěstujeme, konzumujeme postupně, ale máme malou zahrádku, je toho velmi málo a jedná se většinou o cca 2 měsíce v roce. Po zbytek roku jezdíme jednou za týden/14 dnů na nákup. 

Vždy se samozřejmě snažíme vybírat ty nejlepší kousky, ale i tak se dostáváme na velmi krátká období. Pokud chceme mít jídla se zeleninou i koncem jídla, musím se otočit pro novou, natož pokud bychom jí chtěli ještě na druhý týden. 

Píšete o teplotě pod 20, ale my máme v celém bytě k 25 celoročně, takže ne, ani ten odolný česnek tu nevydrží. Dostali jsme od známého velké vlastnoručně vypěstoavané česneky, ve tmě na chodbě část zplesnivěla, druhá pouze změkla. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika