Skladování zeleniny a ovoce v sezoně



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
               
host - 35.93 (?) 
12.5.2016 16:33

Ponekud neverohodne, ze mate v byte 25 stupnu celorocne. Asi Vam nikdo neporadi, kdyz si vymyslite.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 12.5.2016 17:12

Paní se normálně zeptala kde by měla skladovat zeleninu a diskuze se zvrhla na to, jestli teplota v jejím bytě je 25 °C je věrohodná. Nevím k čemu taková diskuze slouží. Jestli si to nedovedete představit, tak se zeptejte někoho v paneláku.  Já mám termostatické ventily ve všech místnostech nastaveny na čtverku a mám všude 24 °C. Stačí posunout na pětku a budu mít víc jak 25 °C. V ložnici mám nasatavenou dvojku a ani při -20 °C mně radiátor nezačne hřát. Mám tam bez topení stálou teplotu 18 °C, menší teplotu tam v zimě nedosáhnu leda bych v zimě nechal trvale otevřené okno, přitom by radiátor topil a udržoval teplotu na cca 15 °C..

                                    Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.93 (?), 12.5.2016 17:19
Pani psala, ze mrkev je po 3 dnech v lednici nepouzitelna. Jsou snad v panelaku jiné lednice nez jinde?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 137.18 (?), 12.5.2016 17:47

Nezlobte se, ale tomu se prostě uvěřit nedá. Paní píše:

Cibule a česnek v lednici měknou a ztrácí chuť a na kuchyňské lince přinejmenším cibule klíčí, česnek měkne a scvrkává se - obojí po pár dnech. Celer ten zhruba týden vydrží v lednici, mrkev je nepoužitelná po cca 3 dnech v lednici a po cca 2 dnech v místnosti.

Já mám česnek celé léto a část podzimu většinou mezi 25-30°C venku, pak půl rok pod 20° doma. Ještě nikdy mi nesplesnivěl. To, jak to paní popisuje, tj. 25° trvale, plesnivění a měknutí česneku, mi vychází snad jen, že by žila ve skleníku se 100% vlhkostí. Po týdnu ji změknou a klíčí brambory - evidentní nesmysl. Já také nevím, jak se jí dá poradit, když si ve všech ohledech vymýšlí. Vám se také takto chová zelenina v lednici? Já toto ještě nezažil. Takže rada je - pořídit si lednici, která chladí, jsem přesvědčen, že to problém vyřeší. Nemůžu mluvit za ostatní, ale nám se zelenina v lednici chová úplně jinak a korektně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 114.91 (?), 12.5.2016 18:05

Jasně, co neznám, to neexistuje. Omlouvám se, že jsem Vás pohoršila, ale ne, opravdu nemám tolik volného času, abych vymýšlela nesmysly. A buďte tak laskav a pokud se do mě chcete navážet, tak si nejdřív pořádně přečtěte, co píšu. 

Takže ještě jednou. Teplota je tu běžně mezi 22 - 25 (už jsem to psala a teď jsem psala "k 25" a ne "25+"). Přes zimu je tu tepleji, přes léto spíš kolem těch 22 - 23, ale pod 20 to dostanu jen na chodbě, kde zelenina ležela do té doby a tam plesnivěla, měkla a klíčila. 

Vlhkost dle vysoušeče máme mezi 60 - 70%. Lednice je teď nastavená tak, že na nejnižší poličce má cca 4 stupně, na nejvyšší 7. Vzhledem k tomu, že všude čtu, že zelenině nesvědčí klasické ledničkové teploty, zkoušeli jsme zvyšovat - původně tam bylo zhruba 3 - 5 (podle výšky). A máme stejnou jako známí, kteří problém nemají vůbec žádný, ale ti nebyli schopni říct, co dělají jinak, že u nich většina věcí vydrží déle. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 137.18 (?), 12.5.2016 20:36

Víte co, dělejte si, jak chcete. Vězte jen, že:

- na terase nic nevyřešíte, letní teplotu nijak nesnížíte, leda zahrabáním hlouběji pod zem.

- V lednici nikdo nemá se zeleninou problém, až na vás, takže asi děláte něco špatně, jak i sama přiznáváte. Zkuste se zaměřit na ni.

- 70% vlhkost je strašně moc a není divu, že vám potraviny plesniví. Hygienická vlhkost je 40-60%. Přes léto máme doma běžně i 30%

- brambory za týden nevyklíčí. Jestli vám ano, děláte něco jinak. Možná opět ta vlhkost. Jinak aby vyklíčily nové brambory je nemožné. To se s vámi budu hádat.

- nepsal jsem, že máte teplotu 25+. Psal jsem, že já mám přes léto česnek venku při teplotách 25-30, a pak dalšího půl roku doma, a je v perfektní kondici. Pokud vám vydrží jen pár dní, něco děláte špatně. Nejspíš ta vlhkost.

Pochopte už, nikdo vám nedokáže poradit, jak v letních teplotách uchovat venku zeleninu, protože to nejde. Fyzikální zákony jsou neúprosné a nelze samovolně snížit teplotu, když okolní má v noci 20 a přes den 30°. Jediná možnost je obklopit zeleninu masou vychlazené hmoty, která se tak rychle neprohřeje, tj. zahrabat pod zem/sklep. A s tou vlhkostí něco udělejte, v tom vidím ten největší problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 114.91 (?), 12.5.2016 20:56

Upřímně moc nerozumím tomu, proč reagujete tímto způsobem. Přišla jsem pro radu a ne se tu štěkat o zbytečnostech. Ano, dělám asi něco špatně, ale netuším co. 

Fyzikální zákony jsou neúprosné a nelze samovolně snížit teplotu, když okolní má v noci 20 a přes den 30°.

Už jsem to tu zmiňovala - takový stav je v ČR jen přes léto. Po zbytek roku kromě zimních měsíců je v noci běžně kolem 10 stupňů a přes den např. 20. Proto mě napadlo to nechat venku a nějak to odizolovat - ale nevím jak a jestli to stojí za to a čekala jsem, že to možná někdo zkoušel, když jsou lidé, kteří nechávají zeleninu v bednách na balkoně. 

Jediná možnost je obklopit zeleninu masou vychlazené hmoty, která se tak rychle neprohřeje, tj. zahrabat pod zem/sklep.

Mohlo by stačit to zahrabat jen částečně do země a přistupovat k tomu zezhora? Případně to zkusit odizolovat něčím jiným? 

A s tou vlhkostí něco udělejte, v tom vidím ten největší problém.

Celou noc míváme otevřené okno, větráme v průběhu dne a používáme sušičku místo standardního sušení prádla. Jenže to nestačí, na zahrádách se tu drží vlhkost, vařit musíme a nemůžeme mít puštěný vysoušeč 24/7. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 137.18 (?), 12.5.2016 21:10

Ano, však vám to píšu. Nevím, co znamená ta terasa - pokud to není betonová plocha a je možné kopnout do země, prostě bych udělal metr, metr a půl hlubokou díru, asi nebudete potřebovat nic rozměrného, a nahoru mohutným polystyrenem izolované víko. Od boku mě napadá nejlevněji asi nějak vyhloubit díru a dát do ní plastovou rouru, co se používá na revizní kanálové šachty, aby se se díra nezhroutila. A zeleninu dolů dávat v nějakém menším kyblíku. Mohla by se tam držet celkem stálá teplota, která nebude příliš během dne kolísat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 114.91 (?), 12.5.2016 21:35

Máme k dispozici i terasu i trávník, takže kopnout do země můžeme. Spíš mi šlo o to, jestli je nutno to mít celé pod zemí nebo to může být např. půl metru do země a půl metru nad zem nějak odizolované např. polystyrénem. V každém případě děkuji za radu :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 137.18 (?), 12.5.2016 21:43

Čím hlouběji, tím nižší a stabilnější teplota. Můžu dát teploměr do vodoměrné šachty (-1.2m) a odsledovat chování v této hloubce...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika