|
Skladování zeleniny a ovoce v sezoně
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3241) - 173.17 (?), 12.5.2016 17:12
Paní se normálně zeptala kde by měla skladovat zeleninu a diskuze se zvrhla na to, jestli teplota v jejím bytě je 25 °C je věrohodná. Nevím k čemu taková diskuze slouží. Jestli si to nedovedete představit, tak se zeptejte někoho v paneláku. Já mám termostatické ventily ve všech místnostech nastaveny na čtverku a mám všude 24 °C. Stačí posunout na pětku a budu mít víc jak 25 °C. V ložnici mám nasatavenou dvojku a ani při -20 °C mně radiátor nezačne hřát. Mám tam bez topení stálou teplotu 18 °C, menší teplotu tam v zimě nedosáhnu leda bych v zimě nechal trvale otevřené okno, přitom by radiátor topil a udržoval teplotu na cca 15 °C..
Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 137.18 (?), 12.5.2016 17:47
Nezlobte se, ale tomu se prostě uvěřit nedá. Paní píše:
Cibule a česnek v lednici měknou a ztrácí chuť a na kuchyňské lince přinejmenším cibule klíčí, česnek měkne a scvrkává se - obojí po pár dnech. Celer ten zhruba týden vydrží v lednici, mrkev je nepoužitelná po cca 3 dnech v lednici a po cca 2 dnech v místnosti.
Já mám česnek celé léto a část podzimu většinou mezi 25-30°C venku, pak půl rok pod 20° doma. Ještě nikdy mi nesplesnivěl. To, jak to paní popisuje, tj. 25° trvale, plesnivění a měknutí česneku, mi vychází snad jen, že by žila ve skleníku se 100% vlhkostí. Po týdnu ji změknou a klíčí brambory - evidentní nesmysl. Já také nevím, jak se jí dá poradit, když si ve všech ohledech vymýšlí. Vám se také takto chová zelenina v lednici? Já toto ještě nezažil. Takže rada je - pořídit si lednici, která chladí, jsem přesvědčen, že to problém vyřeší. Nemůžu mluvit za ostatní, ale nám se zelenina v lednici chová úplně jinak a korektně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 12.5.2016 18:05
Jasně, co neznám, to neexistuje. Omlouvám se, že jsem Vás pohoršila, ale ne, opravdu nemám tolik volného času, abych vymýšlela nesmysly. A buďte tak laskav a pokud se do mě chcete navážet, tak si nejdřív pořádně přečtěte, co píšu.
Takže ještě jednou. Teplota je tu běžně mezi 22 - 25 (už jsem to psala a teď jsem psala "k 25" a ne "25+"). Přes zimu je tu tepleji, přes léto spíš kolem těch 22 - 23, ale pod 20 to dostanu jen na chodbě, kde zelenina ležela do té doby a tam plesnivěla, měkla a klíčila.
Vlhkost dle vysoušeče máme mezi 60 - 70%. Lednice je teď nastavená tak, že na nejnižší poličce má cca 4 stupně, na nejvyšší 7. Vzhledem k tomu, že všude čtu, že zelenině nesvědčí klasické ledničkové teploty, zkoušeli jsme zvyšovat - původně tam bylo zhruba 3 - 5 (podle výšky). A máme stejnou jako známí, kteří problém nemají vůbec žádný, ale ti nebyli schopni říct, co dělají jinak, že u nich většina věcí vydrží déle.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 137.18 (?), 12.5.2016 20:36
Víte co, dělejte si, jak chcete. Vězte jen, že:
- na terase nic nevyřešíte, letní teplotu nijak nesnížíte, leda zahrabáním hlouběji pod zem.
- V lednici nikdo nemá se zeleninou problém, až na vás, takže asi děláte něco špatně, jak i sama přiznáváte. Zkuste se zaměřit na ni.
- 70% vlhkost je strašně moc a není divu, že vám potraviny plesniví. Hygienická vlhkost je 40-60%. Přes léto máme doma běžně i 30%
- brambory za týden nevyklíčí. Jestli vám ano, děláte něco jinak. Možná opět ta vlhkost. Jinak aby vyklíčily nové brambory je nemožné. To se s vámi budu hádat.
- nepsal jsem, že máte teplotu 25+. Psal jsem, že já mám přes léto česnek venku při teplotách 25-30, a pak dalšího půl roku doma, a je v perfektní kondici. Pokud vám vydrží jen pár dní, něco děláte špatně. Nejspíš ta vlhkost.
Pochopte už, nikdo vám nedokáže poradit, jak v letních teplotách uchovat venku zeleninu, protože to nejde. Fyzikální zákony jsou neúprosné a nelze samovolně snížit teplotu, když okolní má v noci 20 a přes den 30°. Jediná možnost je obklopit zeleninu masou vychlazené hmoty, která se tak rychle neprohřeje, tj. zahrabat pod zem/sklep. A s tou vlhkostí něco udělejte, v tom vidím ten největší problém.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 12.5.2016 20:56
Upřímně moc nerozumím tomu, proč reagujete tímto způsobem. Přišla jsem pro radu a ne se tu štěkat o zbytečnostech. Ano, dělám asi něco špatně, ale netuším co.
Fyzikální zákony jsou neúprosné a nelze samovolně snížit teplotu, když okolní má v noci 20 a přes den 30°.
Už jsem to tu zmiňovala - takový stav je v ČR jen přes léto. Po zbytek roku kromě zimních měsíců je v noci běžně kolem 10 stupňů a přes den např. 20. Proto mě napadlo to nechat venku a nějak to odizolovat - ale nevím jak a jestli to stojí za to a čekala jsem, že to možná někdo zkoušel, když jsou lidé, kteří nechávají zeleninu v bednách na balkoně.
Jediná možnost je obklopit zeleninu masou vychlazené hmoty, která se tak rychle neprohřeje, tj. zahrabat pod zem/sklep.
Mohlo by stačit to zahrabat jen částečně do země a přistupovat k tomu zezhora? Případně to zkusit odizolovat něčím jiným?
A s tou vlhkostí něco udělejte, v tom vidím ten největší problém.
Celou noc míváme otevřené okno, větráme v průběhu dne a používáme sušičku místo standardního sušení prádla. Jenže to nestačí, na zahrádách se tu drží vlhkost, vařit musíme a nemůžeme mít puštěný vysoušeč 24/7.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 137.18 (?), 12.5.2016 21:10
Ano, však vám to píšu. Nevím, co znamená ta terasa - pokud to není betonová plocha a je možné kopnout do země, prostě bych udělal metr, metr a půl hlubokou díru, asi nebudete potřebovat nic rozměrného, a nahoru mohutným polystyrenem izolované víko. Od boku mě napadá nejlevněji asi nějak vyhloubit díru a dát do ní plastovou rouru, co se používá na revizní kanálové šachty, aby se se díra nezhroutila. A zeleninu dolů dávat v nějakém menším kyblíku. Mohla by se tam držet celkem stálá teplota, která nebude příliš během dne kolísat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 12.5.2016 21:35
Máme k dispozici i terasu i trávník, takže kopnout do země můžeme. Spíš mi šlo o to, jestli je nutno to mít celé pod zemí nebo to může být např. půl metru do země a půl metru nad zem nějak odizolované např. polystyrénem. V každém případě děkuji za radu :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|