Dokonalé uskladnenie jabĺk



host - 178.200 (?)
6.12.2011 23:15
Vidím, že ani Vy neveríte. Nalistujte si v kolonke Vinná réva vlákno Zakoreňovanie jednoočkových rezkov. Tam som popísal spôsob zakoreňovania rezkov prestrčených cez otvor v 2 cm hrubom PST plávajúcom na vode zohrievanej odspodu keramickým telieskom. Po ukončení zakoreňovania bol polystyrén tak nasiaknutý vodou, že som ho mohol žmýchať ako molitanovú hubku. Voda totiž vyplnila mikroprieduchy medzi guličkami PST. To je dôkaz, že PST je priestupný pre pary aj vzduch. Ak by bol paronepriepustný, nemohol by sa používať ani na fasádne izolácie. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 178.200 (?), 6.12.2011 20:36
Nechcem propagovať provizórne uskladnenie jabĺk v krabici vystlanej polystyrénom. Veľa ľudí si však myslí, že je PST nepriedyšný. Opak je pravda. Skúste ho na pár dní položiť na vodnú hladinu a potom ho dvihnite. Vďaka pórom PST nasaje vodu a je takmer rovnak ťažký. V časoch, keď som skladoval na balkóne v polystyréne jablká, som nemal problémy s hnilobou. Samozrejme, že záleží aj na odrode... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 255.238 (?), 6.12.2011 22:24

Jak říkal pán 178 200 jedná se o provizorium, pokud nemám vhodný sklep.Nesmí se dát do krabice jablka které se hned utrhnou ze stromu.Je dobré je mít tak dva dny někde v chladu a pak je dát v tom chladném prostředí do krabice a uzavřít.Tím se vytvoří mikroklíma, které se tam udržuje.Kontrola je možná kdykoliv, ale pokud je chladno.V krabicích uchovávám všechny odrůdy, ale mám je označeny, které je nutno spotřebovat do měsíce, do vánoc.Po vánocích konzumuji pozdní odrůdy.Zatím se mně to osvědčuje a jsem spokojen.Co se týká pokusu s vodou, tak bych asi polemizoval, protože už dlouhá léta používám v nádrži na vodu(obsah 5m3) jako plovák kus polystyrénu a nezjistil jsem, že by něják sál vodu.Dřív se používal jako plovák v nádržkách k VC.Taky nepamatuji, že by někdy ztěžkl v důsledku nasátí vodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.200 (?), 6.12.2011 23:15
Vidím, že ani Vy neveríte. Nalistujte si v kolonke Vinná réva vlákno Zakoreňovanie jednoočkových rezkov. Tam som popísal spôsob zakoreňovania rezkov prestrčených cez otvor v 2 cm hrubom PST plávajúcom na vode zohrievanej odspodu keramickým telieskom. Po ukončení zakoreňovania bol polystyrén tak nasiaknutý vodou, že som ho mohol žmýchať ako molitanovú hubku. Voda totiž vyplnila mikroprieduchy medzi guličkami PST. To je dôkaz, že PST je priestupný pre pary aj vzduch. Ak by bol paronepriepustný, nemohol by sa používať ani na fasádne izolácie. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 92.198 (?), 7.12.2011 0:11
Ja som čítal tento Váš príspevok o zakoreňovaní viniča a využil som ho pri zakoreňovaní kiwi. To však iba vytvorilo kalus a korene nechcelo pustiť. Nastrkal som ho teda do perlitu s rašelinou. Maloplodé zakorenilo, veľkoplodé nie, ale žije. Poraďte ako mu pomôcť.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 161.31 (?), 9.12.2011 8:37
Dobrý deň! Obávam sa, že problém s kalusom na kiwi nebude v perlitu alebo PST, ale v samotnej rastline. Po rôznych experimentoch s perlitom a neskôr s bukovými vlhkými pilinami som skončil u obyčajnej vody v PET fľaši. Rezok je predtým vhodné namočiť do gelového alebo práškového stimulátora. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 255.238 (?), 8.12.2011 22:41

Pěnový polystyrén (EPS)  je v podstatě nenasákavý a neabsorbuje teméř žádnou vodu a to i v případě, že je v ní ponořen po dlouhou dobu.Tolik vlastnost pěnového polystyrénu.Proto také vlhkost stavby, která se má obkládat EPS je na pováženou.Tudiž nemůže propouštět ani vzduch, protože to by byly velké tepelné ztráty a na fasádní obklady by se vůbec nehodil.Proto Vám nevěřím, protože právě fyzikální vlastnosti jej činí ideálním tepelně izolačním materiálem.Můžeme pouze polemizovat o jeho tloušťce, aby byla dostatečná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 246.18 (?), 9.12.2011 7:48
Z odborného článku na webu Dům, byt, zahrada vyplývá, že těch polystyrenů je více druhů : Expandovaný polystyren (EPS) se vyrábí tavením a zpěněním. Má nízký součinitel tepelné vodivosti (kolem 0,04 W / mK) a malou objemovou hmotnost. Jeho nevýhodou jsou poměrně velké objemové změny a vysoká nasákavost. Nelze ho použít na místa, kde by mohla teplota vystoupit nad 70 ° C. Používá se k izolaci podlah, stěn (kromě vnější izolace suterénní stěny) a dvouplášťových střech. Nevýhody nasákavosti expandovaného polystyrenu se odstraňují výrobou extrudovaného polystyrenu (XPS). Výsledkem je uzavřená buněčná struktura, díky níž má výsledný polystyren vynikající vlastnosti. Nemá tendence smršťovat se, je téměř nenasákavý a má součinitel tepelné vodivosti pouze 0,03 W / m3. Stejně jako pěnový polystyren však neodolává vysokým teplotám. Používá se zejména pro izolaci základů, stěn a podlah.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 161.31 (?), 9.12.2011 8:45
To že neveríte tomu, čo som si prakticky overil na plávajúcom exp.PST, neznamená, že PST nie je priedušný a nasákavý. Na výstave CONECO v Bratislave svôjho času predvádzali priedyšnosť expandovaného PST tak, že z neho vytvorili dno skleneného akvária naplneného vodou. Odspodu na PST tlačili vzduch a cez vodu v akvárku pekne prebublával ako perličková kúpeľ. Na núdzové uskladnenie jabĺk napr. na balkóne by som odporúčal obyčajný expandovaný PST, napr. ten najlacnejší z odloženej krabice, kde bol použitý na obloženie tovaru pred mechanickým poškodením. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 154.187 (?), 7.2.2012 15:47

Vzhľadom na vysoké mrazy mi zamrzli jablká, vie mi niekto poradiť čo mám urobiť, aby som ich nemusela vyhodiť.

Ďakujem Libuša

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 7.2.2012 18:08

Napřed se ujistěte, že jsou jablka skutečně zmrzlá. Nějaký ten stupeň pod nulou plody vydrží bez úhony. Obvykle lépe než třeba brambory. Dokud jsou jablka zmrzlá, tak se nekazí. Můžete je postrouhat a sterilovat (třeba na štrůdl), ale takové suroviny zas není tolik zapotřebí. Můžete je zmoštovat, pokud k tomu máte zařízení. Jablka v polotuhém stavu je možné nakrájet a usušit. Taky je lze rozvařit (případně osladit) na přesnídávku nebo posléze opět zmrazit na ovocnou dřeň.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika