skalka ve svahu

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?)
10.9.2008 16:07

Pěkne.

A kde je ta skalka? Myslel jsem, že to celé chcete zaskalkovat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 186.98 (?), 9.9.2008 15:14

Dobrý den,

máme taky skalku pod přesahem střechy, taky jsme potřebovali vyřešit výškový rozdíl. Na zahradě máme závlahový systém a do skalky budeme teď dávat kapkový závlahový systém. Hadice je těsně pod zemí, takže nejde vůbec vidět, pokládá se do tvaru zkouceného hada (kvůli roztažnosti v létě a zimě), takže toho i zavlaží opravdu hodně, větší kameny se dají někam, kde zrovna není hadice. Něco podobného máme už před domem a stačí jen půl hodinky nechat zavlažovat kapkami, uplně to stačí. Jsem s tím velmi spokojená  :-)

Věrka

dalmatinka2004 - (5) - 64.41 (?), 6.5.2009 11:34

Jen k té břidle - mám ji na skalce již druhou zimu - je fakt, že jen na okrasu mezi stromky a kytičky - zpevnění je z pískovce - a zatím nepraskl jediný kámen a moc se mi to tak líbí... 

skalka
skalka

host - 222.195 (?), 2.2.2018 8:07

Já mám na skalce hodně sukulentů, ty zalévat nepotřebují, stačí jim občas déšť. Množí se samy, jedou jak dráhy.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 6.5.2008 9:30

Na ta suchá místa po střechou můžete vysadit nějaké takové ty tučnolisté skalničky, je jich plno druhů. Máme to na zahradě v tzv. netřeskovištích, ty máme místo skalky, hromada kamenů, pod ní drenáž z kamenů a minimum hlíny, takže to jsou celkem nepříznivé podmínky pro většinu kytek a plevelů. V té hlíně jsou netřesky a ty tučnolisté skalničky, manželka jim říká souhrnně šišuriny.  Bohužel neznám název ani jedné z nich, ale třeba se někdo připojí a poradí vám pár názvů.

host - 204.131 (?), 6.5.2008 9:41

no jo, ale nepotřebují netřesky a tučnolisté rostliny hodně slunce? protože ta druhá - delší strana je na SZ, slunce až navečer a chvíli... takze na tomhle místě je sucho a tma..  mam tam naplanovany rododendrony, a spis nejaky keře spis asi jehlicnaty... nevim no... co si o tom myslite? asi se bez toho zalevani opravdu neobejdu... Hanka

host - 115.31 (?), 9.6.2008 13:50

Dobrý den,

co na té stinnější straně vybudovat suchý potok? Nasbírejte si v nejbližším potoku krásné kameny všech různých velikostí a dost potočního štěrku, kupte si cca metrový pruh té nejlevnější jezírkové fólie a vytvarujte si krásný potůček s tůňkami plnými štěrku a s několika nepravidelnými zatáčkami a ten pak doplňte rostlinami, které se krásně hodí k vodě a mají rády polostín. Je jich nepřeberné množství - bohyšky, kontryhel, kosatce, zběhovec, pomněnky, trávy, atd., atd., atd. My takový právě budujeme a v dešti nám tímto potůčkem bude odtékat voda z okapu do drenáže.  

host - 102.120 (?), 10.6.2008 11:22

Před rokem jsem řešila úplně přesně stejný problém jako vy. Zůstala nám zemina a řešili jsme to skalkou. Mám ale jenom jižní stranu. Před domem je terasa a ze tří stran obklopená zeminou. Na jednu stanu jsem vysadila všechny možný druhy bylinek - několik druhů tymiánů, šalvěj, meduňku, oregano, bazalku (ta ale nepřežije zimu) a levadnduli. Levanduli mám letos 1,20 m vysokou, vypadá nádherně. Mezi to netřesky, rozchodníky. trávničky. floxy a další druhy skalniček. Dokonce jsem dostala i jednu lesní jahodu a letos mám krásnej keřík, obsypanej jahodama. Z keřů 2 vajgelie a tavolník. Loni jsem dost plela, ale letos už stačí tak jednou za týden, protože všechno se tak rozrostlo, že plevel nemá šanci. Na čelní a druhé boční straně jsem vysazovala jalovce, skalníky a nějaký keře a použila jsem právě textílii a mulčovací kůru. Na podzim jsem si všimla, že plevel sice moc neprorůstá a když, tak jde dobře vytáhnout, zato mně tam rostly houby. Pak jsem zjistila, že půda pod textílií je celá plesnivá, po odkrytí to bylo i cítit, tak jsem to všechno vytahovala zpoza mulče ven. Byla to hnusná práce a nikdy bych už tuto metodu na odplevelování nepoužila. Letos mezi keře vysazuju další trvalky, pokud možno kobercového a plazivého typu a sem tm nějakou letničku. Vypadá to moc hezky, pleju jednou za týden. NIkdy jsem k zahrádkeření moc vztah neměla, ale od té doby, co jsem si založila vlastní skalku, tak jsem tomu úplně propadla. A ani pletí mně nevadí, docela se na to těším, všechno to buď voní nebo kvete a je to hrozně příjemná práce. Takže přeju, ať vám taky všechnu roste a postupně určitě zkrášlíte celý prostor.

host - 208.62 (?), 11.7.2008 12:26

Konečně trochu rozumný názor, že skalka dá míň práce než trávník a hlavně je mnohem hezčí!!! A ještě když nezaléváte, protože skalničkám stačí podržené vlhko z pod kamenů, tak tam plevle skoro vůbec neroste. Já mám skalku asi 30 m2 a spíše zabere čas odstřihávání odkvetlýcj květin než pletí.

Přeji všem novým skalničkářům-laikům mnoho pěstitelských úspěchů a radost z kvetoucích kytiček.

Handula - (20) - 204.131 (?), 10.9.2008 15:48

Dobrý den,

tak se pokusím vložit obrázek, co jsme s tím po půl roce provedli..

Je to uplně amatersky, vše jsme si udělali sami, sem tam neco uschne, případně uhnije, ale i tak z toho máme radost. Tak koukněte, jestli se to aspon trochu povedlo... 

Jen jsem chtěla ještě podotknout, že geotextilii nedoporučuji, stihli jsme ji tam dát a zase sundat, protože při zalévání i při dešti voda po té textílii steče a nestačí se vsáknout, dostane se tam vody minimálně. Rostlinky usychaly, ale ted je to v pohodě. Na jižní straně se krásně daří kavylu a netřeskům.

dum2
dum2
dum3
dum3

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 10.9.2008 16:07

Pěkne.

A kde je ta skalka? Myslel jsem, že to celé chcete zaskalkovat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz