skalka ve svahu



host - 222.195 (?)
2.2.2018 8:07

Já mám na skalce hodně sukulentů, ty zalévat nepotřebují, stačí jim občas déšť. Množí se samy, jedou jak dráhy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                  
host - 186.98 (?), 9.9.2008 15:14

Dobrý den,

máme taky skalku pod přesahem střechy, taky jsme potřebovali vyřešit výškový rozdíl. Na zahradě máme závlahový systém a do skalky budeme teď dávat kapkový závlahový systém. Hadice je těsně pod zemí, takže nejde vůbec vidět, pokládá se do tvaru zkouceného hada (kvůli roztažnosti v létě a zimě), takže toho i zavlaží opravdu hodně, větší kameny se dají někam, kde zrovna není hadice. Něco podobného máme už před domem a stačí jen půl hodinky nechat zavlažovat kapkami, uplně to stačí. Jsem s tím velmi spokojená  :-)

Věrka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
dalmatinka2004 - (5) - 64.41 (?), 6.5.2009 11:34

Jen k té břidle - mám ji na skalce již druhou zimu - je fakt, že jen na okrasu mezi stromky a kytičky - zpevnění je z pískovce - a zatím nepraskl jediný kámen a moc se mi to tak líbí... 

skalka
skalka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 222.195 (?), 2.2.2018 8:07

Já mám na skalce hodně sukulentů, ty zalévat nepotřebují, stačí jim občas déšť. Množí se samy, jedou jak dráhy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 6.5.2008 9:30

Na ta suchá místa po střechou můžete vysadit nějaké takové ty tučnolisté skalničky, je jich plno druhů. Máme to na zahradě v tzv. netřeskovištích, ty máme místo skalky, hromada kamenů, pod ní drenáž z kamenů a minimum hlíny, takže to jsou celkem nepříznivé podmínky pro většinu kytek a plevelů. V té hlíně jsou netřesky a ty tučnolisté skalničky, manželka jim říká souhrnně šišuriny.  Bohužel neznám název ani jedné z nich, ale třeba se někdo připojí a poradí vám pár názvů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 204.131 (?), 6.5.2008 9:41

no jo, ale nepotřebují netřesky a tučnolisté rostliny hodně slunce? protože ta druhá - delší strana je na SZ, slunce až navečer a chvíli... takze na tomhle místě je sucho a tma..  mam tam naplanovany rododendrony, a spis nejaky keře spis asi jehlicnaty... nevim no... co si o tom myslite? asi se bez toho zalevani opravdu neobejdu... Hanka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 115.31 (?), 9.6.2008 13:50

Dobrý den,

co na té stinnější straně vybudovat suchý potok? Nasbírejte si v nejbližším potoku krásné kameny všech různých velikostí a dost potočního štěrku, kupte si cca metrový pruh té nejlevnější jezírkové fólie a vytvarujte si krásný potůček s tůňkami plnými štěrku a s několika nepravidelnými zatáčkami a ten pak doplňte rostlinami, které se krásně hodí k vodě a mají rády polostín. Je jich nepřeberné množství - bohyšky, kontryhel, kosatce, zběhovec, pomněnky, trávy, atd., atd., atd. My takový právě budujeme a v dešti nám tímto potůčkem bude odtékat voda z okapu do drenáže.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 102.120 (?), 10.6.2008 11:22

Před rokem jsem řešila úplně přesně stejný problém jako vy. Zůstala nám zemina a řešili jsme to skalkou. Mám ale jenom jižní stranu. Před domem je terasa a ze tří stran obklopená zeminou. Na jednu stanu jsem vysadila všechny možný druhy bylinek - několik druhů tymiánů, šalvěj, meduňku, oregano, bazalku (ta ale nepřežije zimu) a levadnduli. Levanduli mám letos 1,20 m vysokou, vypadá nádherně. Mezi to netřesky, rozchodníky. trávničky. floxy a další druhy skalniček. Dokonce jsem dostala i jednu lesní jahodu a letos mám krásnej keřík, obsypanej jahodama. Z keřů 2 vajgelie a tavolník. Loni jsem dost plela, ale letos už stačí tak jednou za týden, protože všechno se tak rozrostlo, že plevel nemá šanci. Na čelní a druhé boční straně jsem vysazovala jalovce, skalníky a nějaký keře a použila jsem právě textílii a mulčovací kůru. Na podzim jsem si všimla, že plevel sice moc neprorůstá a když, tak jde dobře vytáhnout, zato mně tam rostly houby. Pak jsem zjistila, že půda pod textílií je celá plesnivá, po odkrytí to bylo i cítit, tak jsem to všechno vytahovala zpoza mulče ven. Byla to hnusná práce a nikdy bych už tuto metodu na odplevelování nepoužila. Letos mezi keře vysazuju další trvalky, pokud možno kobercového a plazivého typu a sem tm nějakou letničku. Vypadá to moc hezky, pleju jednou za týden. NIkdy jsem k zahrádkeření moc vztah neměla, ale od té doby, co jsem si založila vlastní skalku, tak jsem tomu úplně propadla. A ani pletí mně nevadí, docela se na to těším, všechno to buď voní nebo kvete a je to hrozně příjemná práce. Takže přeju, ať vám taky všechnu roste a postupně určitě zkrášlíte celý prostor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 208.62 (?), 11.7.2008 12:26

Konečně trochu rozumný názor, že skalka dá míň práce než trávník a hlavně je mnohem hezčí!!! A ještě když nezaléváte, protože skalničkám stačí podržené vlhko z pod kamenů, tak tam plevle skoro vůbec neroste. Já mám skalku asi 30 m2 a spíše zabere čas odstřihávání odkvetlýcj květin než pletí.

Přeji všem novým skalničkářům-laikům mnoho pěstitelských úspěchů a radost z kvetoucích kytiček.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Handula - (20) - 204.131 (?), 10.9.2008 15:48

Dobrý den,

tak se pokusím vložit obrázek, co jsme s tím po půl roce provedli..

Je to uplně amatersky, vše jsme si udělali sami, sem tam neco uschne, případně uhnije, ale i tak z toho máme radost. Tak koukněte, jestli se to aspon trochu povedlo... 

Jen jsem chtěla ještě podotknout, že geotextilii nedoporučuji, stihli jsme ji tam dát a zase sundat, protože při zalévání i při dešti voda po té textílii steče a nestačí se vsáknout, dostane se tam vody minimálně. Rostlinky usychaly, ale ted je to v pohodě. Na jižní straně se krásně daří kavylu a netřeskům.

dum2
dum2
dum3
dum3
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 10.9.2008 16:07

Pěkne.

A kde je ta skalka? Myslel jsem, že to celé chcete zaskalkovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika