skalka ve svahu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 143.205 (?) 
3.6.2009 13:33

Pardon, ale co na to odborník nějaký opravdový skalkář?,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 49.39 (?), 3.6.2009 18:07

Nejsem echt-skalkář.

Líbí se mi to. Našly by se tam sice nějaké "mouchy", ale musím říci, že jste udělali kus dobré práce.

A ta "větší" skalka je taky dost dobrá.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Škůrek Miroslav - (30) - 40.193 (?), 5.6.2009 1:19

Vím, že to nebude úplně v pořádku, nejsme totiž s ženou vůbec skalkaři, jen jsme to udělali od oka.Skalničky jsme koupili od odborníka, aby nám vybral druhy, kterým bude dobře ohledně světové strany a toť vše.Důležité je, že se nám to líbí a chodíme neustále pozorovat, jak se rostlinky roztahují a množí, je to krása.Naopak bych rád věděl ty mouchy, přeci se to dá i spravit, změnit.Tu větší skalku jsem sem dal jen ze srandy-je to malá část Pálavy-nejkrásnější skalka na Moravě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 5.6.2009 3:35

Já se také pokusím připojit svůj názor.Pozorně jsem si pročetl celou diskusi.Z hlediska sadovnických pravidel je skalka v předzahrádce nepřípustná, předzahrádka má sloužit hlavně jako uvítání hostů a k tomu, aby se kolemdoucí otočili za bohatě kvetoucím záhonkem, je to vizitka obyvatel domu, jak se starají o zahradu, aspoň takhle jsme se to učili v sadovnictví.Nicméně terén na první fotografii je poměrně členitý a špatně upravitelný, zkušený sadovník by si s tímto měl poradit.Pravá skalka neboli alpinum není jen navezené kamení na pozemek, ale musí to mít určité pravidla.Musí být bezpodmínečně ve svahu.Základ skalky musí mít drenáž, to je např. písek nebo štěrk.Na ten se postupně dávají kameny tak, aby největší byly v dolní části, kameny musí být jednoho druhu a musí mít bezpodmínečně těžiště kamene bezpečně ukotvené v zemi, nejlépe pod povrchem země, takto se kameny nemohou samovolně posouvat.Mezery mezi kameny se vyplňují směsí zeminy ornice, humusové složky (listovka, rašelina,kompost,...) a hrubé části (štěrk, písek,...) v poměru 1:1:1,do suťových polí se vynechává humusová část.Ve skalce by měla být samozřejmostí závlaha, důležitější je vlhkost vzdušná než půdní, protože rostliny pocházejí z hor.Pletí ve skalce by neměl být problém, protože je tam pro plevele sucho.Okolí skalky by měly tvořit keře a jehličiny, které ji začlení do okolí a zvyšují částečně vzdušnou vlhkost.Kameny by měly být stejného druhu, který se vyskytuje v okolí.Pokud jsou v okolí vápencové skály, je nesmysl si dělat žulovou skalku.Rostliny se používají zásadně trvalky sukulentního charakteru nebo ty, které snesou sucho.Pokud si tam dáte rožec, počítejte s jeho velkou invazivní silou do ostatních částí, neskutečně se rozrůstá.Podle mého názoru by si každá zahrada zasloužila skalku, byť by to mělo být pár kamenů na sobě.Láďa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 12.6.2009 14:23

Myslím, že čekáte na mou reakci (když jste si io ni řekli). Velmi výstižně zde charakterizoval skalky už Láďa Douša přede mnou, jinak čerstvý a velmi úspěšný maturant. Gratuluji mu ještě takto veřejně.

Hlavní je, že jste se svou prací spokojeni a myslí, že sklízíte obdiv i od kolemjdoucích a sousedů.

Některé z "much", které chcete vyjmenovat:

1. Kameny bych rozšířil v některých místech i na oblázkový pás kolem domu: získali byste širší, nepravidelnější kamenný základ pro Vaše skalničky.

2. Některé kameny bych zapustil hlouběji do podkladu, tedy tak, aby z podkladu jakoby "vyrůstaly" a aby nebylo poznat, že jsou sem položeny; nejširší místo - základna kamene - by mělo být pokud možno "utopené".

3. Je velmi dobře, že jste použili hodně kamenů, ale byl bych pro to, aby z nich na některých místech byla utvořena hustější seskupení a některá místa by možná mohla být pouze zaštěrkována: menší pravidelnost, větší různorodost.

4. Pokud by to šlo, některé části - ty "skalnatější" - bych ještě vyvýšil; některé plochy bych mírně zapustil: větší "dynamika"

5. Bohužel tam "straší" elektrosloupek, ale s tím se těžko něco udělá.

6. Sortiment a uspořádání jednolivých skalniček je z fotografie těžké hodnotit. Opět bych někde použil více rostlin od jednoho druhu, aby vznikly větší souvislé plochy.

7. Hodně štěstí i v dalších zahradních úpravách.

8. A Pálava je opravdu pěkná, ale mám ji "trochu" z ruky :-(

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
dulinkav - (26) - 225.37 (?), 12.6.2009 17:28

Dobrý den, všechny skalky obdivuji jelikož vím kolik to dá práce.Taky jsme s manželem úplní laici a řešili jsme na zahradě skalku ve svahu, tak jen tak pro inspiraci:-))

Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Škůrek Miroslav - (30) - 40.193 (?), 13.6.2009 15:43

Jožko, dík za rady, některé kameny utopím, do oblázků se nám nechce, se změnou horizontu už nepohnu, nemá smysl vše bourat jen kvůli pár centimetrům a s tím telefonním sloupkem opravdu neudělám nic.Už nyní je ale zamaskován z polovičky vysokou, okrasnou trávou a za měsíc nebude viděn.Dík, každá rada dobrá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika