A je to tady: Světlušky 2015



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
               
host - 178.38 (?) 
16.7.2015 22:19

Nechodili jsme na večerní procházky, měla jsem nemocného psa, následně druhý začal pajdat. A aby toho nebylo málo, včera jsem nějak odpadla i já. Dneska jsem se jala až při západu sluníčka, alespoň něco pracovat a z,,křoví" jsem vylézala za tmy. 21.34 mi tam proletěla jedna světluška, larvička zase svítila u baráku v trávníkusmiley Co se početnosti týká, to neposloužím, neměla jsem čas ani prolézt zahradu. Konvalinka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 16.7.2015 22:25

larvička zase svítila u baráku v trávníku..

Musíte rozlišovat mezi larvičkou (taky svítí) a dospělou samičkou. Samičky nemají krovky ani křídla, nelétají, lezou v trávě a vypadají trochu jako (menší) larvy.
   Pořád čekám, jestli milovníci světlušek přidají nějaké fotky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 16.7.2015 21:22

Chroustek letní. U nás v HK se objevili zase po několika letech a už pomalu končí. Letos jich bylo docela málo. Zajímavé je, že náš pes si jich vůbec nevšímá (mouchy, včely, vosy, čmeláky zbožňujesmiley).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 239.63 (?), 16.7.2015 23:59

Děkuju všem za reakce ze 16. července.

Zkusím se popořadě vyjádřit k sdělenému:

Míla: Svitavsko: nevím sice, odkud přesně jste, ale v tomto místě 49°51'22.138"N, 16°15'6.485"E v okrese Svitavy jsem jich před několika lety viděl mnoho (přesný termín si nepamatuji, ale možná jsem to v některém z předchozích let - tedy v archívu Světlušky 20xx - uvedl. A nevím, jak máte udržovanou zahradu a jak je udržováno okolí: světlušky mají spíše v oblibě divočinu, než anglický či pseudoanglický trávník nebo obdělávané záhony.

Hezký pojem "chroustí mimina" určil již Kuky. Tímto Vás zdravím do HK (nepletu-li se). U Vá s by světlušky taky mohly být na mnoha místech v okolí Labe (třeba slepých ramen v Třebši) či Orlice, na Plachtě, v Roudničce, na Novém Hradci atd. (Ale - pokud se opět nepletu, vy jste na jiném konci, že?)

Charakteristický biotop a potravní zvyklosti napsal i host xxx17. Na biolibu (nebo jinde?) je zajímavá fotka, jak se larva světlušky živí malým pruhovaným "šnekem" (páskovkou).

Zdeňku, hurá. Tak alespoň něco!

Konvalinko, hodně zdraví Vám i pejskům.

Pane Miloši, o fotkách jsem už mnohokrát uvažoval. S fotkami, které by zachytily světluščí rojení a náladu je asi problém: jsou to jen malé svítící body ve tmě. Pokud nepočítám nějaký detail, tak (myslím) že takové letící světýlko na fotce zabere jen jeden či maximálně několik pixelů a milióny pixelů oko budou pouze černé. I kdyby se do záběru dostalotřeba 50 světlušek, pořád budou sotva vidět. Se svým obyčejným mobilem s 3Mpix toho moc nezvládnu. Loni či předloni mi přišla série fotek (oos), která měla světluškyx zobrazovat, ale nebylo to nic moc, sdálo se mi to hodně upravené :-(I já bych rád viděl na fotkách něco, co by alespoň trochu zachytilo to hemžení...

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 17.7.2015 11:47

Jo, jo. Na opačném konci. Žádný les, jen pole. Ale hodně jich bývalo ve Zdobnici v Orlických horách. Už jsem tam dlouho nebyl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 234.138 (?), 19.7.2015 10:16

Už čtyři noci jsem neviděl letět ani jednu světlušku. Pouze předevčírem (17. července 2015) jsem viděl jedno "stacionární" jedno světýlko. Je otázkou, zda to byl sameček, který se tam posadil, anebo nelétající samička (či larva?). Bylo to totiž v porostu ve výšce asi 0,5-0,75 m. Nevím, jestli samičky (a larvy) lezou i takhle vysoko.

Takže pro mne byl poslední den letošní světluščí sezóny asi 14. července. Třeba se však ještě nějaký opozdilec ukáže i v následujících večerech; v minulých letech se to také výjimečně stalo.

Ještě poznámka meteorologická: v těchto uplynulých dnech (cca týden) je i na červenec dost velké teplo (přes den padají na mnoha místech teplotní rekordy) a extrémní sucho; příjemné počasí na světluščí procházky. Nci jsou temné - měsíc nesvítí - je ve fázi novu.

Jak je to v dalších končinách? Ještě někde u vás lítají? Dejte ním, prosím, vědět. Díky.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika