anglické růže



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
host - 230.154 (?) 
21.5.2007 18:15

Dobrý den, Vlaďko, včera jsem se byla podívat u Starkla v Čáslavi a objevila jsem tam růži Tradescant, na kterou jste se původně ptala. Měli ji tam vyvázanou na malém špalíru a cena byla 998,- Kč. Na dobírku by Vám ji neposlali, byla pouze v zahradním centru. Občas se tam objeví pár exemplářů austinovek, které Starkl normálně nenabízí, je to pravděpodobně dovoz už kontejnerovaných růží od některého z pěstitelů, možná přímo z Anglie. Také tomu odpovídá cena.

Jinak ve Vašem posledním dotazu jste se ptala na některé sorty, které mám, tak Vám můžu napsat, že Eden Rose je jedna z z mých nejromantičtějších růží. Kvete poměrně spolehlivě, letos ji mám obalenou květy, ale mám ji trochu vyšší, než jsem předpokládala. Musela jsem ji vyvázat. Záleží asi na jejím umístění, většinou by prý měla být kompaktního vzrůstu. Graham Thomas je docela nenáročná a poměrně kompaktní. U mně se jí dobře daří i v polostínu. The Pilgrim bych řekla, že je taky velmi zdravá, i když jsem někde četla, že by snad měla trpět padlím. Ale nepřipadá mi tak. Jinak vzrůstem je taky kompaktní a dobře se větví. Všechny tři sorty jsou docela odolné vůči dešti, s hnilobou poupat u nich nikdy žádný problém nebyl. Eden Rose má někdy trochu skvrnité květy, pokud dlouho prší, ale nijak jí to neubírá na kráse. A s těmi ostatními dvěma sortami, na které se ptáte, bohužel nemám zkušenosti, ale taky už jsem o nich přemýšlela. Jen pro ně najít místo. Zdravím Petra "Baťůžek"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 130.2 (?), 23.5.2007 8:32
Chtěla by jsem poradit, jak se starat o anglické růže. Jak správně řezat. Děkuji za odpovědi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.154 (?), 24.5.2007 21:30

Anglické růže mají stejné nároky na péči jako ty ostatní, ale jsou obecně náchylnější na plísňové choroby, proto potřebují ošetřování možná v trochu větší míře než ostatní růže. Co se týká řezu, podle literatury by se měly řezat podobně jako růže sadové. Z mých zkušeností bych řekla, že čím míň, tím líp. Řežu hlavně na jaře a omezuji se pouze na zmrzlé a poškozené části. Tím se keřík většinou i prosvětlí. Pokud růže vyžene nějaký příliš dlouhý výhon, pak jej zkrátím na požadovanou délku, ale všechno raději až na jaře. Na podzim růže příliš neseřezávám. Během vegetace odstraňuji  pouze odkvetlé květy nad prvním "rozumným" očkem směřujícím vně keře.

Baťůžek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 78.38 (?), 23.5.2007 9:53

Dobrý den Petro,

děkuji za vyčerpávající odpověď, myslím, že Vaše zahrada musí být pro milovníka růží úplný ráj. Jelikož s anglickými růžemi začínám ráda bych se někde inspirovala. Máte nějaký tip na růžové parky nejlépe u nás nebo i v sousedních státech, ale raději blíž  k našim hranicím? Do Anglie teď momentálně bohužel nemůžu, i když by to bylo asi nejlepší. A ještě bych se ráda zeptala jaká je podle Vás nejlepší anglická růže?

Vlaďka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.154 (?), 24.5.2007 17:08

Dobrý den Vlaďko,

mám podobný problém. Také jsem se sháněla po nějakém rozáriu, kde bych mohla aspoň nějaké anglické růže vidět. Fotky jsou sice fajn, ale není nad to, prohlédnout si růži ve skutečnosti. Ptala jsem se zkušených pěstitelů, ale nikdo mi žádný tip neporadil. Rozária s anglickými růžemi určitě existují, ale u nás o žádném nevím. Jesti jsou někde v okolních státech, přiznám se, že po tom jsem ani nepátrala. Dosud, když si koupím nějakou růži, je to pro mě vždycky sázka do loterie. Hodně mi pomáhají fotky na http://www.helpmefind.com/rose/roses.php, ale jak říkám, člověk nikdy neví, jak bude růže ve skutečnosti vypadat.

Co se týká mé zahrady, zatím je to trochu složitější, protože jsme se před dvěma roky přestěhovali na venkov a všechny své zamilované a těžce posháněné sorty jsem musela nechat na té staré zahradě ve městě. Teď tam přijedu jen jednou za čas, tak si asi dovedete představit, jak to tam vypadá. Něco se mi podařilo přesázet, ale v podtatě začínám znovu. Zahradu teď máme sice velkou, ale dělíme se o ni s koněm a třemi vlkodavy, takže co není oploceno, má smůlu.

A ještě k té mojí nejoblíbenější anglické růži: Už se mě na ni ptala Dresla (viz www.krasneruze.cz - někdo tu připomněl fórum, mimochodem, velmi přínosné stránky). Nepovažuji se za žádného odborníka, proto Vás možná překvapí, že moje nejoblíbenější je Charles Austin. Je to proto, že to byla vůbec moje první anglická růže, kterou jsem si omylem pořídila. Měla to být žlutá pnoucí růže, jak mi tvrdili v zahradnictví, a nakonec se ní vyklubala austinovka. Naprosto mě uchvátila jak barvou, tak tvarem květu, navíc je podle mých zkušeností zdravá a samozřejmě krásně voní. Ale jestli je to nejlepší anglická růže, to by mi odborníci jistě neschválili.

Zdravím a omlouvám se za ten elaborát, ale jak jde o růže, nemůžu si pomoct.

Zdravím Petra "Baťůžek"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 187.164 (?), 29.5.2007 12:40
Anglicke ruze su vysadene v rozariu pri strednej zahradnickej skole v Piestanoch.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 60.179 (?), 25.5.2007 22:02

Pokud by jste ji nesehnala, podivejte se na r. gallica - Charles do Milles, podle obrazku kvete velice podobne, mozna by stacila jako nahrada?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 150.38 (?), 14.9.2011 18:22

Dobry den, můžu mit ruže v mulčovaci kuře? díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 230.129 (?), 17.9.2011 12:36

mám růže na textilii a kůře.. daří se jim. ale nejsou to anglické.. myslím, že je to stejné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 29.152 (?), 24.3.2007 13:36
http://www.rosenmeile.de/Orientierung/RosenmeileFSGart.html jsou tam obrazky ruzi a kontakty kde je sehnat. jeste doporucuji nemecke dodavatele, nekteri zasilaji i v ramci EU. www.schmid-gartenpflanzen.de, www.garden-shopping.de, www.agel-rosen.de, www.rosenversand24.de
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika