anglické růže



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.116 (?) 
23.9.2008 0:38

Já při stříhu angličanek vycházím z Austina a Helpmefind.  Austin na svých stránkách sám říká, že neexistuje závazné pravidlo pro střih těchto růží. Je třeba je řezat citem a podle účelu (sadová / pnoucí/  ). Univerzálně použitelné je pravidlo o sestřihu o 1/3.  Průběžným odstřihováním odkvetlých květů udržovat vzhled keře.

Angličanky vedené jako pnoucí doporučuje pouze vyvazovat a podle bujnosti růstu a estetického vzhledu zastřihovat. Ty samé odrůdy vedené jako sadové se na jaře sestřehnou o 1/3 až 2/3.

Zkoušela jsem je i nestříhat vůbec, zvlášť po letošní mírné zimě, kdy neomrzly, ale samy mi ukázaly, že jarní sestřih tvaru keře prospěje. Ony ty angličanky sice mají květy starých růží, ale staré růže to nejsou a nechovají se tak. Vznikly křížením s moderními čajohybridy a značnou část vlastností po nich podědily. Snáší řez dobře, narozdíl právě od těch starých historických.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 230.129 (?), 23.9.2008 11:58

Lili, prosím Vás co to je, zkratka ČSR ? Ještě prosím máte informaci proč nejsou k dispozici stránky KRASNÉ RŮŽE -? Vím že znáte DRESLU, KAJA- děkuji za odpověd

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 167.10 (?), 23.9.2008 14:16

Podívejte se na http://ruze.wi.cz/cs/csr.html, předběhnu paní Lili a chtěla bych se jí zeptat jestli je to ještě historická růže, nebo už né, Magdaléna psala, že jí nekvetla po ostříhání.Eva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.129 (?), 23.9.2008 15:45

děkuji za odpověď, je to ale růže českého šlechtitele, takže to logicky není pravá angličanka. zdraví Kája

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.129 (?), 23.9.2008 15:49

ještě dodatek.-podle stříkané barvy -jsou obvykle moderní-novošlechtěné     K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.116 (?), 23.9.2008 22:54

Nenechte se mýlit Kájo, to, že se právě teď dostávají do módy žíhané a stříkané růže (jako např. 'Henri Matisse' a podobné) je jen návrat obliby žíhaných růží, jakási nostalgie po "starých zlatých časech". Zlatá éra žíhaných růží byla v době Napoleona a Josefíny, dodnes se pěstuje snad pramáti žíhaných růží 'Rosa gallica Versicolor', neméně slavná a krásná je 'Tricolore de Flandre' (maminka výše diskutované 'ČSR'), úchvatná 'Variegata di Bologna', 'Belle de Jardins' a desítky dalších omamně vonících žíhaných stolístek, gallic, damascén,...

Právě ono stříkání na ČSR říká, že by se s ní mělo zacházet, jako kdyby vznikla v polovině 19. století.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.116 (?), 23.9.2008 22:31

Historické růže jsou všechny vyšlechtěné před rokem 1867 - to byl uveden na trh kultivar 'La France'.  Ten je považovaný za přelomový - datum jeho uvedení vytváří jakousi pomyslnou hranici mezi moderními růžemi a těmi starými historickými. Ty staré historické z větší části byly jednoukvetoucí, nebo opakovaly relativně málo (remontantky). Nic ale neplatí stoprocentně, ani ta hranice. Zkrátka někde bylo třeba udělat čáru... , Teprve se začátkem dvacátého století přišla ta pravá éra moderních čajohybridů, které přinesly květy po celou sezónu. Do té doby se pěstovaly a šlechtily dál růže historické, čajohybridy teprve postupně získávaly na oblibě. Ještě ve třicátých letech v Böhmem vydaných katalozích byl veliký výběr tehdy velmi populárních francouzských růží 19. století. (Ony totiž staré růže omamně voní, zatímco moderní růže jen vyjímečně)

Růže Č.S.R. by podle data vyšlechtění (1934) měla být moderní sadová růže, jenže vznikla ze staré historické růže Tricolore de Flandre (1846), která má v genech pramáti evropských růží Rosa gallica. Takže ČSR botanicky patří mezi hybridy R. gallicy, ještě přesněji je to Hybrid Perpetual - tedy vyšlechtěn k opakovanému kvetení. Tato blízká botanická příbuznost se starými růžemi vyžaduje i stejné zacházení. Jako většina růží z třídy Hybrid Perpetual nesnáší hluboký zpětný řez - první kvetení přináší na loňském dřevě, navíc na vrcholech výhonů, pokud je sestřihnete, nekvete. (Typickým příkladem staré růže, která je extrémně citlivá na zpětný řez je 'Mrs. John Laing'- pokud jí hluboko seříznete, živoří a klidně několik let "stávkuje")

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.129 (?), 24.9.2008 10:19

 zdravím amooc děkuji za velice odbornou a obsáhlou odpověď.Já růžepěstuji jen krátkou dobu i když duší jsem zahrádkář zkušenosti nemám. Navíc se teprve rok snažím proniknout záhady internetu- jsem starý člověk. ještě jednou DÍK.  KAJA

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.116 (?), 24.9.2008 10:47

Zdravím Kájo, žádný zahrádkář nestárne, to si pamatujte (on na to ani nemá čas  ). Každá růžařská duše, která objeví dříve netušené možnosti internetu zaplesá nad záplavou informací a vizuálních zážitků. A jásá nad tím, že si konečně může popovídat o těch svých miláčcích s lidmi stejného ražení. Omlouvám se, jestli jsem toho na Vás vychrlila mnoho. Věnuji čas "pátrání" v historii růží, "šmejdím" po knihovnách a antikvariátech. Informace, co shromáždím, pak ráda předávám dál, třeba z nich tak mají užitek i ostatní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Magdaléna - (29) - 172.226 (?), 24.9.2008 11:22

Pán Bůh Vám to zaplať Lily, to Vaše šmejdění a hlavně to, že si informace nešušníte někde po šuplících, ale podělíte se s námi. Je to úžasné setkat se s takovým člověkem, ikdyž jenom písemně. Mám takový sen, starý zarostlý pozemek, dejme tomu někde v pohraničí, na samotě, zapomenut, nikým neobděláván, strašidelné roští v bujné džungli. Avšak z kraje léta rozkvete ta džungle nevídanými květy zapomenutých či zničených růží, zrovinka v tu chvíli projde kolem paní Lily a zázrak je na světě. Nelíbilo by se Vám to? To by bylo plesání a radosti. Nesmějte se, je nutno míti sny, aby člověk měl naději a mohl je uskutečňovat. Mějte se hezky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika