Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Také odrůdu Konsul pěstuji. Souhlasím s tím, že na pohled vypadá impozantně, velké modré bobule atd. Ano, je velmi úrodná a zdánlivě výborně snese přetížení. Právě v tom přetížení může být kámen úrazu. Když u mne keř Konsulu zahajoval plodnost, rozhodně přetížen nebyl, až kilogramové hrozny, odrůda dozrála kolem 20. 9. a bobule byly sladké, výborné chuti. Ano slupka je jemná, bobule vydrží na keři jen několik týdnů, je napadána hmyzem (tomu zabrání sáčky), chce to brzkou konzumaci po dozrání. Celkově jsem byl ale s odrůdou velmi spokojen. Pak ovšem přišly dva roky s květnovými mrazíky, kdy jsem nechal více náhradních výhonů s hrozny, protože po mrazech bylo málo úrody obecně, výjimečně úrodný Konsul to měl částečně nahradit. Nikdy to pro Konsul nedopadlo dobře. Zřejmě díky přetížení byly výsledky zcela jiné než v prvních letech plodnosti.

Protože si pamatuji jeho počáteční výborné výsledky, dám mu ještě šanci s tím, že příští rok značně snížím jeho zatížení, keř se budu snažit udržovat hodně vzdušný (prostě podmínky prvních let plodnosti) a uvidím.

Přetížení je zrádná věc. některé odrůdy reagují zřetelně - sníží růst, velikost bobulí apod. Jiné odrůdy se při přetížení chovají zdánlivě normálně, i velikost bobulí "dotáhnou" na solidní úroveň, jen jejich kvalita trpí. Takto se chová údajně např. Bažena, při přetížení její bobule nemají pořádnou chuť (sladká voda), proto někteří doporučují ponechat jen jeden hrozen na každý druhý výhon.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika