Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Chrust a Tajna monacha

Vím, že na tyto dvě odrůdy bylo samostatné téma, ale myslím, že lépe bude zkušenosti s PIWI odrůdami mít v jednom tématu.

Nejdříve Chrust. Šlechtitelem je Rus Nikolaj Višněvěckij. Sám Višněvěckij o této odrůdě udává jen tolik, že jde o ultraranou odrůdu bíložluté barvy bobulí, hrozny od kilogramu výše. Přesnější informace (doba zrání, velikost bobulí) jsou dílem dalších šiřitelů této odrůdy a motivy těchto osob bývají více obchodní než pravdomilné.

U mne jde o tříletý keř. Vloni měl několik malých raně zrajících bobulí, ze kterých se nedalo nic usoudit (snad jen totožnost odrůdy). Letos přes květnové mrazy zaplodil pěkně, měl tři skoro kilogramové hrozny, asi jsem jej trošku přetížil. Z tohoto hlediska je třeba posuzovat letos tuto odrůdu. Na snímku je vidět (snímek asi z poloviny srpna) zcela zralé hrozny, barva odpovídá, velikost největších bobulí bude kolem 8 gramů. Bez přetížení se může snadno dostat přes 10 g, což je slušné. Skutečně vypadá na velmi ranou odrůdu, i když oněch 80 dnů (nebo podobné číslo) to zřejmě nebude. Chuť byla harmonická, dostatečně sladká (zvlášť na letošní rok, kdy se mnoha odrůdám sládnout nechce), muškát jsem necítil (ani nevím, zda by tam měl být).

Tajna monacha znamená rusky Tajemství (záhada) mnicha (řeholníka).

Autorem je opět Višněvěckij. Jak jsem uváděl u popisu odrůdy Pamjati nebesnoj sotni, autor se vůbec neobjevuje na veřejnosti, z tohoto hlediska může připomínat mnicha. A původ odrůdy je nejasný, takže tajný.

Opět tříletý keř, velmi poškozený květnovým mrazem. Na zásobních výhonech bylo mnoho malých hroznů, proto jsem je nezakrýval sáčky a staly se kořistí hmyzu (přes jejich žlutou barvu). Bobule jsou větší než u Chrustu, sladké, s muškátem. Zrání o něco pozdější než u Chrustu, ale díky mrazu je obtížné soudit více.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika