Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Réva vinná > Zalistky na buducom tazni

Stránky: 1, 2   

Zalistky na buducom tazni


host - xxx.xxx.94.61 (?)
12.7.2019 9:49, počet návštěv: 2540
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahojte,

na jar som zasadil sadenice vinica. v tej dobe mali asi 70-90cm. Teraz maju cca 150cm. Kmene chcem zapestovat do vysky 80cm a zvysok "rastliny" by som zapestoval a ohol ako tazen.  Na kmeni vylamujem zalistky, ale neviem, ci ich mam vylamovat aj vyssie, t.j. na buducorocnom tazni. Maju sa vylamovat aj tam? Neposkodim tym buducorocne ocka?

Myslite, ze by tento tazen uz mohol na buduci rok zarodit par strapcov?

dakujem za odpovede

m

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Zalistky na buducom tazni


host - xxx.xxx.63.75 (?)
12.7.2019 21:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V letošním roce všechny zálistky vylamuj a výkon nezakracuj, nechej ho růst kam doroste. Podle toho jak výhon vyzraje a jak přežije zimu ho na jaře ostříháš a ohneš jej a uděláš z něj tak tažeň. Poctivě vyvazuj ke kůlu, ať ti kmínek vyroste co nejrovnější.

Připojit reakci
      

Zalistky na buducom tazni


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
12.7.2019 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Presne tak ako je napísané vyššie. Ešte doplním, že v budúcom roku strapce určite nenechávať, najskôr v tom ďalšom ponechať nejaký jeden na ochutnávku.

Připojit reakci
         

Zalistky na buducom tazni


host - xxx.xxx.101.12 (?)
12.7.2019 22:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si dovolím trochu nesoiuhlasit. Hodně záleží na tom, o jakou odrůdu se jedná, případně na jaké je podnoži. Výsledkem kombinace odrůda x podnož x pěstitelské podmínky (výživa, vláha..) je potom růst v prvním roce po výsadbě. Pokud už v první polovině července má sazenice výšku 1,5m, může mít na podzim klidně 3 metry a více.

Tady je třeba si uvědomit, že do budoucna nezáleží až tak na délce výhonu, ale na jeho síle a vyzrání dřeva (pupenů). Pokud výhon bujně roste, může se snadno stát (zvlášť při časných mrazících), že nevyzraje a další rok se začíná znovu. Proto já bych (při tak bujném růstu) doporučil spíše ve výšce kolem 2 metrů výhon zaštípnout, naopak nevyštipovat poslední 2-3 zálistky a zy zaštípnout tak za 3 listem.

Tím se podpoří vyzrávání réví a při dobrých podmínkách je keř schopen již druhým rokem dát úrodu. V optimálním případě i několik kilogramů, ale to už musí vyjít úplně všechno.

Připojit reakci
            

Zalistky na buducom tazni


HonzaH. (67) - xxx.xxx.128.42 (?)
12.7.2019 23:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S tím já si dovolím velmi nesouhlasit. Zálistky vylamovat jen do výše budoucího kmínku. Hlavní výhon + ostatní zálistky nechat růst, nezakracovat, nijak neomezovat.. Je pozitivní korelace mezi tím, co roste nad zemí a tím, co roste pod zemí. Zalamováním omezujete rozvoj kořenového systému, což je v 1. roce zásadní věc. Když révě ulomíte všechny terminály (vrchol letorostu + zálistků) v polovině sezony jak Vám kolega radí, rostlina aktivuje očka nachystaná na příští rok a ta vyraší již letos.. A to byste nechtěl, že? Zakrátit vrchol letorostu kvůli vyzrání dřeva má smysl až tak 2-4 týdny před koncem vegetace..dřív ne. Další věc je, že - i když to literatura často popisuje - nemá smysl se snažit dělat hned druhý rok tažeň. Kořenový systém Vám víc jak 3 letorosty napřesrok neuživí. Takže lepší je zjara založit kmínek, sahající cca 10-15 cm nad vodící drát a ponechat rašit horní 3 očka. Na těch si můžete dovolit ponechat po jednom hroznu. V třetím roce uděláte tažeň z nejnižšího letorostu. To už si v ideálním případě můžete dovolit nechat 5-6 letorostů s násadou hroznů. Ale to je jen hrubý návod, je třeba sledovat vitalitu keře a reagovat na něj - třeba vylámáním květů a hroznů, pokud je růst letorostu slabý apod.  

Připojit reakci
         

Zalistky na buducom tazni


host - xxx.xxx.212.49 (?)
12.7.2019 23:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já vylamuji zálistky jen do výšky kmínku plus předpokládanou část tažně na příští rok. Vše nad nechávám,,divočinu". Více listové plochy by mělo odpovídat i větším kořenům. Réva ale nedoroste díky větvení tak vysoko, co to dělá s kořenem kdo ví?

Jestli je sazenice kontejnerovaná, už má jeden rok k dobru, u té nechávám příští rok 4 očka a klidně 2-4 hrozny podle toho jak bujně roste, ale oficiálně by se mělo dodržovat pravidlo jeden hrozen na ochutnávku... laugh  MH.

Připojit reakci
            

Zalistky na buducom tazni


host - xxx.xxx.101.12 (?)
13.7.2019 9:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen na ukázku, jak může vypadat keř druhým rokem - video

Je to krátký snímek odrůdy Alvika z počátku července 2019, vysazena na jaře 2018 jako sazenice z řízku. Nyní má 13 hroznů jako na snímku. Protože bobule mívá tato odrůda kolem 20 g, bude každý hrozen nejméně půlkilogramový.

Pěstováno ve městě Kamyšin (severně Volgogradu). V Rusku pěstují vinohrad v jiných tvarech (na zimu zahrnují do země) a ve větších rozestupech (cca 3 m) než u nás, ale to není podstatné. Důležité je, co takový révový keř (samozřejmě při daných podmínkách a péči) může už druhým rokem zvládnout.

Přikládám fotku dvouletého keře odrůdy Mečta fermera (Sen farmáře) v podmínkách ČR, foto pořízeno 28.7.2018. Po zimě 2017/2018 zbyla nad zemí jen asi 4 očka. Vždy se snažím (jistě ne vždy úspěšně), aby se keř už druhým rokem "ukázal". Pak je samozřejmě důležitý výsledek prvního roku, což je v podstatě kombinace růstu a vyzrání réví. Tvrdí se, že k vyzrání réví (i bobulí) jsou důležité první listy na zálistcích. Kde ty zálistky ponechat? Na budoucím kmínku jistě ne, po jejich pozdějším odstraňování by zůstaly zbytečné rány. Na budoucím tažni také ne, ze stejných důvodů. Tedy smysl má, ponechat zálistky až nad budoucím tažněm. Kolik jich bude pak záleží na celkové výšce výhonu.

Obrázky:

Připojit reakci
               

Zalistky na buducom tazni


Petr z H (667) - xxx.xxx.130.188 (?)
13.7.2019 9:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Položím stejný dotaz, ale s jinou bujností startu: roubované sazenice stolního vína mám zasazené už rok. Vloni vyrašilo jen pár cm, letos už je to lepší, výhony mají nyní cca k 60-70 cm. Podle návodu jsem ponechal 2, jeden hlavní a druhý záložní, který na podzim zkrátím a přihrnu jako zálohu při případném vymrznutí hlavního.

Nyní mi ale raší další výhony ze zálistků - mám je u takto (ne)dlouhých výhonů vyštipovat, nebo je zatím nechat? Porostou výhony lépe bez nich, nebo jejich litová plocha pomůže růstu hlavního výhonu?

Připojit reakci
                  

Zalistky na buducom tazni


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
13.7.2019 19:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja som toho názoru, že minimálne do výšky budúceho kmienka sú zálistky nežiaduce. A tiež sa stotožňujem s názorom, že je lepšie v prvom roku najskôr vypestovať kmienok a následne v ďalšom roku z vyrašených očiek nad drôtom zapestovať ťažne, ktoré by mohli nejakú mini úrodu priniesť. Ja však zvyknem s prvou úrodou čakať až do 3. roku.

Připojit reakci
                     

Zalistky na buducom tazni


Petr z H (667) - xxx.xxx.228.203 (?)
13.7.2019 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže všechny zálístky vyštípat a nechat pouze 2 výhony, které snad do podzimu dorosttou do výšky požadovaného budoucího kmínku, ten silnější na podzim zastřihnout v 1 m (výška kmínku), a ten slabší zastříhnout u země na 2 očka?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kněžna Olga, Princess Augusta1923.1.20201923
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI24616.1.202063582
Japonské odroby hrozna312.1.2020517
Giberelín - skúsenosti411.1.2020502
Sadenice z Poľska49.1.20201043
Jesenna vysadba148.1.20201421
Agostenga27.1.2020288
Festivee26.1.20202053
Ide to aj (ne)chemicky574.1.202012146
Jaka reva?3229.12.20194355
Dráty na révu2125.12.20194197
Zmrzlá réva v září 819.12.20193014
Pěstování bezsemenné odrůdy Attika713.12.20191250
Podnože révy vinné67.12.20191029
Vinaři z okolí Frýdku-Místku 1134.12.201942582
Bianca3227.11.201932879
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 22523.11.2019206352
Jaké jsou zásady přeroubování révy?2022.11.20195820
AKU nůžky na révu119.11.2019342
Nej odruda a nej zklamání 20191516.11.20193715
Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni338.11.20199932
Jak dál stříhat vinnou révu?66.11.20191468
Prosím poraďte odrůdu115.11.20192398
Sazenice révy 2016862.11.201951361
Co vaše réva 2019?11528.10.201928107
Avatar 524.10.20192136
Založená pidi vinice + další postup1214.10.20192083
Řez mladé révy4313.10.201928850
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody296.10.20194201
Hmyz a stolní odrůdy126.10.20191813
Založení malé vinice36.10.2019882
Black Magic8829.9.201976993
Vinná réva - Tereza1529.9.201912561
Mráz a hrozno423.9.20191062
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?1318.9.201912569
Solaris 513.9.20191376
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.20191459
Svätomartinské víno426.8.20191054
Lékořice 126.8.2019596
Neznáma Labrusca 624.8.20195515
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Krmení pstruhu21.1.2020
Krmení pstruhu21.1.2020
Chov pstruhov21.1.2020
Pomoc s výběrem plemene19.1.2020
Chov pstruhov19.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů