Zalistky na buducom tazni



Stránky: 1,  2   
host - 94.61 (?) 
12.7.2019 9:49, zobrazeno: 4814x

Ahojte,

na jar som zasadil sadenice vinica. v tej dobe mali asi 70-90cm. Teraz maju cca 150cm. Kmene chcem zapestovat do vysky 80cm a zvysok "rastliny" by som zapestoval a ohol ako tazen.  Na kmeni vylamujem zalistky, ale neviem, ci ich mam vylamovat aj vyssie, t.j. na buducorocnom tazni. Maju sa vylamovat aj tam? Neposkodim tym buducorocne ocka?

Myslite, ze by tento tazen uz mohol na buduci rok zarodit par strapcov?

dakujem za odpovede

m

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 63.75 (?), 12.7.2019 21:39

V letošním roce všechny zálistky vylamuj a výkon nezakracuj, nechej ho růst kam doroste. Podle toho jak výhon vyzraje a jak přežije zimu ho na jaře ostříháš a ohneš jej a uděláš z něj tak tažeň. Poctivě vyvazuj ke kůlu, ať ti kmínek vyroste co nejrovnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 12.7.2019 21:47

Presne tak ako je napísané vyššie. Ešte doplním, že v budúcom roku strapce určite nenechávať, najskôr v tom ďalšom ponechať nejaký jeden na ochutnávku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 101.12 (?), 12.7.2019 22:50

Já si dovolím trochu nesoiuhlasit. Hodně záleží na tom, o jakou odrůdu se jedná, případně na jaké je podnoži. Výsledkem kombinace odrůda x podnož x pěstitelské podmínky (výživa, vláha..) je potom růst v prvním roce po výsadbě. Pokud už v první polovině července má sazenice výšku 1,5m, může mít na podzim klidně 3 metry a více.

Tady je třeba si uvědomit, že do budoucna nezáleží až tak na délce výhonu, ale na jeho síle a vyzrání dřeva (pupenů). Pokud výhon bujně roste, může se snadno stát (zvlášť při časných mrazících), že nevyzraje a další rok se začíná znovu. Proto já bych (při tak bujném růstu) doporučil spíše ve výšce kolem 2 metrů výhon zaštípnout, naopak nevyštipovat poslední 2-3 zálistky a zy zaštípnout tak za 3 listem.

Tím se podpoří vyzrávání réví a při dobrých podmínkách je keř schopen již druhým rokem dát úrodu. V optimálním případě i několik kilogramů, ale to už musí vyjít úplně všechno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
HonzaH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 128.42 (?), 12.7.2019 23:13

S tím já si dovolím velmi nesouhlasit. Zálistky vylamovat jen do výše budoucího kmínku. Hlavní výhon + ostatní zálistky nechat růst, nezakracovat, nijak neomezovat.. Je pozitivní korelace mezi tím, co roste nad zemí a tím, co roste pod zemí. Zalamováním omezujete rozvoj kořenového systému, což je v 1. roce zásadní věc. Když révě ulomíte všechny terminály (vrchol letorostu + zálistků) v polovině sezony jak Vám kolega radí, rostlina aktivuje očka nachystaná na příští rok a ta vyraší již letos.. A to byste nechtěl, že? Zakrátit vrchol letorostu kvůli vyzrání dřeva má smysl až tak 2-4 týdny před koncem vegetace..dřív ne. Další věc je, že - i když to literatura často popisuje - nemá smysl se snažit dělat hned druhý rok tažeň. Kořenový systém Vám víc jak 3 letorosty napřesrok neuživí. Takže lepší je zjara založit kmínek, sahající cca 10-15 cm nad vodící drát a ponechat rašit horní 3 očka. Na těch si můžete dovolit ponechat po jednom hroznu. V třetím roce uděláte tažeň z nejnižšího letorostu. To už si v ideálním případě můžete dovolit nechat 5-6 letorostů s násadou hroznů. Ale to je jen hrubý návod, je třeba sledovat vitalitu keře a reagovat na něj - třeba vylámáním květů a hroznů, pokud je růst letorostu slabý apod.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 212.49 (?), 12.7.2019 23:16

Já vylamuji zálistky jen do výšky kmínku plus předpokládanou část tažně na příští rok. Vše nad nechávám,,divočinu". Více listové plochy by mělo odpovídat i větším kořenům. Réva ale nedoroste díky větvení tak vysoko, co to dělá s kořenem kdo ví?

Jestli je sazenice kontejnerovaná, už má jeden rok k dobru, u té nechávám příští rok 4 očka a klidně 2-4 hrozny podle toho jak bujně roste, ale oficiálně by se mělo dodržovat pravidlo jeden hrozen na ochutnávku... laugh  MH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 101.12 (?), 13.7.2019 9:48

Jen na ukázku, jak může vypadat keř druhým rokem - video

Je to krátký snímek odrůdy Alvika z počátku července 2019, vysazena na jaře 2018 jako sazenice z řízku. Nyní má 13 hroznů jako na snímku. Protože bobule mívá tato odrůda kolem 20 g, bude každý hrozen nejméně půlkilogramový.

Pěstováno ve městě Kamyšin (severně Volgogradu). V Rusku pěstují vinohrad v jiných tvarech (na zimu zahrnují do země) a ve větších rozestupech (cca 3 m) než u nás, ale to není podstatné. Důležité je, co takový révový keř (samozřejmě při daných podmínkách a péči) může už druhým rokem zvládnout.

Přikládám fotku dvouletého keře odrůdy Mečta fermera (Sen farmáře) v podmínkách ČR, foto pořízeno 28.7.2018. Po zimě 2017/2018 zbyla nad zemí jen asi 4 očka. Vždy se snažím (jistě ne vždy úspěšně), aby se keř už druhým rokem "ukázal". Pak je samozřejmě důležitý výsledek prvního roku, což je v podstatě kombinace růstu a vyzrání réví. Tvrdí se, že k vyzrání réví (i bobulí) jsou důležité první listy na zálistcích. Kde ty zálistky ponechat? Na budoucím kmínku jistě ne, po jejich pozdějším odstraňování by zůstaly zbytečné rány. Na budoucím tažni také ne, ze stejných důvodů. Tedy smysl má, ponechat zálistky až nad budoucím tažněm. Kolik jich bude pak záleží na celkové výšce výhonu.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 130.188 (?), 13.7.2019 9:58

Položím stejný dotaz, ale s jinou bujností startu: roubované sazenice stolního vína mám zasazené už rok. Vloni vyrašilo jen pár cm, letos už je to lepší, výhony mají nyní cca k 60-70 cm. Podle návodu jsem ponechal 2, jeden hlavní a druhý záložní, který na podzim zkrátím a přihrnu jako zálohu při případném vymrznutí hlavního.

Nyní mi ale raší další výhony ze zálistků - mám je u takto (ne)dlouhých výhonů vyštipovat, nebo je zatím nechat? Porostou výhony lépe bez nich, nebo jejich litová plocha pomůže růstu hlavního výhonu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 13.7.2019 19:20

Ja som toho názoru, že minimálne do výšky budúceho kmienka sú zálistky nežiaduce. A tiež sa stotožňujem s názorom, že je lepšie v prvom roku najskôr vypestovať kmienok a následne v ďalšom roku z vyrašených očiek nad drôtom zapestovať ťažne, ktoré by mohli nejakú mini úrodu priniesť. Ja však zvyknem s prvou úrodou čakať až do 3. roku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 228.203 (?), 13.7.2019 20:31

Takže všechny zálístky vyštípat a nechat pouze 2 výhony, které snad do podzimu dorosttou do výšky požadovaného budoucího kmínku, ten silnější na podzim zastřihnout v 1 m (výška kmínku), a ten slabší zastříhnout u země na 2 očka?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika