Peničkova metóda zakoreňovania viniča



host - 31.134 (?)
25.6.2015 13:07

Ešte otázka.Kde kupujete,,Agro-RW´´ bez pojiva. Ďakujem

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 125.75 (?), 25.6.2015 10:05

RW je materiál, ktorý sa bežne používa pri velkoplošnom pestovaní zeleniny formou hydropónie. Je rozdiel medzi kamenou vlnou používanou v poľnohospodárstve a vlnou používanou v stavebníctve. Vlna používaná v poľnohospodárstve je čadičová vata najväčšej kvality, vlastne tavená hornina pri ktorej sa vlákna ukladajú na seba bez pridania pojiva. Má vynikajúcu absorpčnú schopnosť (vyvážený pomer vody a vzduchu). Vata ktorá ostane okolo koreňou rastline neškodí, lebo čadičová vata je len prírodný materiál a obsahuje len to, čo my sami do nej dodáme(hnojivá, minerály)

Vata používaná v stavebníctve má inú hustotu a sú do nej pridávané pojivá. Len pre informáciu prikladám článok o kamenej vate používanej v stavebníctve, na ktorú sa taktiež vsťahujú prísne normy. Niektorí používajú aj túto v poľnohospodárstve, lebo je dostupnejšia a cenovo výhodnejšia. Ale to by som neodporúčal. Ja používam iba vatu, ktorá je vyrobená na účely pestovania. Podľa mňa je to momentálne najlepší materiál na predpestovanie rastlín buď zo semiačka, alebo odrezkami.

Kamenná vlna
Označení kamenná vlna, nebo čedičová vlna je označení pro tepelné izolace vyrobené na bázi roztavené horniny čediče, což je vlastně sopečná vyvřelina, hornina. V případě čedičové vlny, či kamenné vlny ve znění podle výrobce se jedná vždy o materiál, který má přírodní zdroj. Je to tedy sopečná hornina čedič a tento se při výrobě taví. Roztavený kámen, čedič se rozvlákňuje na vlákna budoucí tepelné izolace a přidáním pojiva vzniká kamenná vlna (čedičová vlna). Obecnější označení pro tyto materiály je minerální vata, jedná se v podstatě o stejné materiály s podobným názvem, což je marketinkovou záležitostí výrobců, konkurencí jenž se chtějí lišit častěji je používán název kamenná vlna.

Každý výrobek z těchto materiálů: kamenná vlna a čedičová vlna, ať již se jedná o rohože, pásy, desky apod. z kamenné vlny, tento musí být odsouhlasen hlavním hygienikem ČR a tudíž také musí být zdravotně nezávadný vůči lidskému zdraví a v souladu s přírodou. Kamenná vlna musí projít přísnými zkouškami a získat příslušné certifikáty a atesty akreditovaných zkušeben ČR. Některé tyto výrobky jsou také ověřeny i v zahraničí EU, jelikož se jedná o nadnárodní či celosvětové výrobce tepelné izolace kamenná vlna. Výrobky na současném trhu, například pod označením ISOVER (čedičová vlna), Rockwool (kamenná vlna), jsou vyrobeny vždy z minerální vaty, kamenné vlny (čedičové) vlny a jejich fyzikální, tepelné, akustické a protipožární vlastnosti jsou si velmi podobné, jelikož základ je stejný minerální vata.

zdroj: internet

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 31.134 (?), 25.6.2015 12:40

Ja si myslím že GB mal skôr na mysli to, čo sa vyluhuje do pôdy z pojiva, ktorým je fenolformaldehydová živica, ktorá je 0,5-3,5% hmotnosti RW.

Podľa môjho názoru to bude zanedbateľné množstvo, a určite tento spôsob vyskúšam. Ďakujem.   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 31.134 (?), 25.6.2015 13:07

Ešte otázka.Kde kupujete,,Agro-RW´´ bez pojiva. Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 69.102 (?), 25.6.2015 22:04

Pojivo sa pravdepodobne pouzit musi vzdy. Ide o to ake. Myslim si, nie je to moj obor. Ako som tak teraz v rychlosti behal po nete, narazil som na nejake info o neformaldehydovych pojivach v RW. Vyskocil na mna dalsi vyrobca izolacii s technologiou ECOSE (iny ako zdroj Vaseho zlolzenia RW). Pri tom som si spomenul ako mi pri vyrobku Agrawool zienka/chlapik povedal ze to je nejako spajane cukrom (lol)...ecose/glucose. Vtedy mi to prislo dost divne, teraz mi to nejako do seba zapada :D Nebude to asi cukor ale... :)   Je patent na pojivo z polysacharidu nerozpustnom v studenej vode - ale nie je to vhodne do sklenikov :D moze sa to rozpadat.  Aby som sa tu nerozpisoval, ked sa v tom chce niekto vrtat,tag: Grodan, Agrawool, RFX-1...

Vcelku dobrym zdrojom "AgroRW" su growshopy / internet.

Osobne by som na pestovanie RW na priemyselne ucely nepouzival. Uz len ta hydrofobnost. Grodan saje vodu velmi dobre, dlhodobe namacanie v roztoku je potrebne len na pripadne nastavenie pH.

Grodan uvadza zlozenie RW zhruba takto: 46% Silica, 16% Calcium, 14% Aluminum, 1% Magnesium, 8% Iron, 2% Sodium, 1% Titanium, 1% Potassium, and 1% Manganese (Source: Cultivos vegetales en substratos C.T.I.F.L.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 125.75 (?), 24.6.2015 10:59

Sadenice po 2 a pol týždňoch vysadenia do substrátu.

pěničková metoda
pěničková metoda
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 125.75 (?), 24.6.2015 11:02

obrázok


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 125.75 (?), 24.6.2015 11:04

obrazok


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 125.75 (?), 11.7.2015 20:53

Zabudol som pridať ešte jednoočkové odrezky, ktoré sa v RW tiež pekne zakoreňujú.

Zakorenenie jednoočkových odrezkov.
Zakorenenie jednoočkových odrezkov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 125.75 (?), 11.7.2015 21:05

Skúšal som tiež zakoreniť zelené odrezky. Aj tieto sa v RW pekne zakoreňujú.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 13.7.2015 11:37

RW neboli rock_wool je kamenná vata. Ze stavařského hlediska je výrobně levnější variantou ke skelné vatě, protože čedič je levnější než sklářský písek a potaš (tavící soli). Pro zahradníky je lepší v tom, že obsahuje i minerální prvky, které rostlina využije jako živiny. Žádné lepidla vata neobsahuje, protože je do dané gramáže nafoukána zahorka, kdy ještě vlákna mají zbytkovou "lepivost" původní taveniny, navíc je pak pohromadě drží i zatuhlost jednotlivých zacupovaných a překřížených vláken (to prostě nerozmotáte). Stejný, ale neslepený produkt by byl písek/drť vzniklá za studena drcením zdrojové suroviny (čediče). 

Rozpad v zemi je poměrně rychlý, pokud rostliny z živců odeberou draslík, zůstene jen silikátový prach.

blush B.B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika