Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

RW je materiál, ktorý sa bežne používa pri velkoplošnom pestovaní zeleniny formou hydropónie. Je rozdiel medzi kamenou vlnou používanou v poľnohospodárstve a vlnou používanou v stavebníctve. Vlna používaná v poľnohospodárstve je čadičová vata najväčšej kvality, vlastne tavená hornina pri ktorej sa vlákna ukladajú na seba bez pridania pojiva. Má vynikajúcu absorpčnú schopnosť (vyvážený pomer vody a vzduchu). Vata ktorá ostane okolo koreňou rastline neškodí, lebo čadičová vata je len prírodný materiál a obsahuje len to, čo my sami do nej dodáme(hnojivá, minerály)

Vata používaná v stavebníctve má inú hustotu a sú do nej pridávané pojivá. Len pre informáciu prikladám článok o kamenej vate používanej v stavebníctve, na ktorú sa taktiež vsťahujú prísne normy. Niektorí používajú aj túto v poľnohospodárstve, lebo je dostupnejšia a cenovo výhodnejšia. Ale to by som neodporúčal. Ja používam iba vatu, ktorá je vyrobená na účely pestovania. Podľa mňa je to momentálne najlepší materiál na predpestovanie rastlín buď zo semiačka, alebo odrezkami.

Kamenná vlna
Označení kamenná vlna, nebo čedičová vlna je označení pro tepelné izolace vyrobené na bázi roztavené horniny čediče, což je vlastně sopečná vyvřelina, hornina. V případě čedičové vlny, či kamenné vlny ve znění podle výrobce se jedná vždy o materiál, který má přírodní zdroj. Je to tedy sopečná hornina čedič a tento se při výrobě taví. Roztavený kámen, čedič se rozvlákňuje na vlákna budoucí tepelné izolace a přidáním pojiva vzniká kamenná vlna (čedičová vlna). Obecnější označení pro tyto materiály je minerální vata, jedná se v podstatě o stejné materiály s podobným názvem, což je marketinkovou záležitostí výrobců, konkurencí jenž se chtějí lišit častěji je používán název kamenná vlna.

Každý výrobek z těchto materiálů: kamenná vlna a čedičová vlna, ať již se jedná o rohože, pásy, desky apod. z kamenné vlny, tento musí být odsouhlasen hlavním hygienikem ČR a tudíž také musí být zdravotně nezávadný vůči lidskému zdraví a v souladu s přírodou. Kamenná vlna musí projít přísnými zkouškami a získat příslušné certifikáty a atesty akreditovaných zkušeben ČR. Některé tyto výrobky jsou také ověřeny i v zahraničí EU, jelikož se jedná o nadnárodní či celosvětové výrobce tepelné izolace kamenná vlna. Výrobky na současném trhu, například pod označením ISOVER (čedičová vlna), Rockwool (kamenná vlna), jsou vyrobeny vždy z minerální vaty, kamenné vlny (čedičové) vlny a jejich fyzikální, tepelné, akustické a protipožární vlastnosti jsou si velmi podobné, jelikož základ je stejný minerální vata.

zdroj: internet

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika