Ochrana proti vosám a ptákům

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?)
22.8.2008 14:30

Tak to bych se bál, aby mi tam nenalítalo více včel jak vos. Já je chytám na pivo (musí se v lapačích odležet), ale teď už je docela pozdě - nejlepší je to na jaře, kdy samičky vybírají místa pro stavbu hnízd.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 136.34 (?), 10.8.2008 21:58

Rozvěšuji pet lahve, dávám do nich vodu s cukrem a přilívám trochu vína-rybízáku.Pepík.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 22.8.2008 14:30

Tak to bych se bál, aby mi tam nenalítalo více včel jak vos. Já je chytám na pivo (musí se v lapačích odležet), ale teď už je docela pozdě - nejlepší je to na jaře, kdy samičky vybírají místa pro stavbu hnízd.

mona lisa - (13) - 171.60 (?), 19.8.2008 12:14

Na tych nesmierne drzych vtakov (cierne s dlhym zltym zobakom, u nas sa nazyvaju škorce) pomoze zavesit na stromy nejaky leskly pohybujuci sa material - CD-cka, alebo z alobalu odrezane kusky zavesujem na spagatiky. A pomohlo to nielen na vinici, ale aj na broskyniach a letnych hruskach.

Na osy sa mi tiez osvedcilo pivo + sirup asi 4:1, dokonca som tym komplet vykantrila osie hniezdo v zemi pod hruskou, na ktoru som to zavesila. Najlepsie boli stare flase od octu, na bokoch som vyzerala male asi 5 cm okienka.

Thomas - (7) - 21.2 (?), 19.8.2008 16:10
Již druhým rokem rozvěšuji po zahradě, kde mám kolem plotu víno, na špagáty CDčka a zabírá to, ovšem je musím vyvěsit až víno zraje, špačci si na to rychle zvykají. S hmyzem problémy nemám.

host - 168.167 (?), 20.8.2008 7:09

CD mám rozvěšená, ale nic moc. Možná fungují na špačky a jiné "cizince", ale "místní" je naprosto ignorují. 

Když jsem CD věšel, skupinka kosů mě sledovala asi z pětimetrové vzdálenosti a okamžitě po mém odchodu začli hodovat přímo vedle CD.

host - 70.82 (?), 29.9.2008 15:41

Kosáci jsou drzí jak lázeňské veverky a stejně tak oprsklí. Nic jim nevadí a nic jim není svaté. CD, pasti, sítě... na všechno si časem zvyknou, ale hlavně přijdou na to, jak dotyčnou věc obejít. Nejlepší způsob, který v praxi odzkoušeli naši sousedé je zainteresovat na odlovu kosáků vlastní kočku. Tedy přesně : doneseš uloveného kosáka = dostaneš mňamku. Sousedovic kocour velmi rychle pochopil, ale co je důležitější, pochopili i kosáci a sousedovic zahradě se obloukem vyhýbají - a hodují zatím u nás.  Uvažujeme vážně o 2 kočkách. Bude to levnější než všechny pasti a estetičtější než rozvěšená CDéčka. Heslo dne : Mor na vás, potvory opeřené. Foá

P.s. Je ovšem zajímavé, že plenění vinic se účastní kosáci, špačkové a tu a tam drozdi. Sýkorky, vrabčáci, pěnkavky se podobných akcí neúčastní.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 248.116 (?), 30.9.2008 13:55

Není na tom nic divného, mají raději semena-hlavně slunečnice-,oříšky všeho druhu, sýkory lůj, vrabci i drobky. Ovoce je nebere. Maximálně občas zjara nalité pupeny. M.R.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 30.9.2008 16:24

Proti kosům se mi osvědčily sítě od citrónů, kdy jsem střapce do nich "oblékl" a nití nad hroznem provlékl oka a na suk zavázal. Kosi si vždycky nějakou cestu, jak se k hroznům dostat najdou, ale škody jsou tentokrát daleko menší. Je jen zajímavé, že soused si se sítěma nedělá žádné těžkosti a jeho hrozny (stejných odrůd) zůstávají nedotčeny, zatímco moje zasíťované jsou stálým objektem jejich snažení.

host - 77.152 (?), 2.10.2008 1:05

Letos jsem na vosy a ostatní nezvané hosty vyzrál. Vlastně manželka, která mě ušila ze staré záclony takové roury, které jsem navlékal na hrozny a pod nimi asi 10 cm je střihal. Nahoře a dole jsem je uzavřel kolíčky na prádlo. Akce trvala celý den, ale výsledek skvělý. Celkem jsem takto ochránil asi 100 nejlepších hroznů. Z těch nechráněných nic nezbylo. Návleky jsem nyní svlékl a použiji je příští rok. Někde mám dokonce i foto, pokud by byl nějaký zájem.

Jarda N.

host - 116.7 (?), 2.10.2008 9:46

Dobrý den, prosím, pošlete fotku!!! Příští rok budu muset něco podobného použít... Letošní úrodu sklidili kosáci. Díky Helena

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz