Birza



host - 117.166 (?)
7.9.2018 6:40


Nahádzal som pár dvoj a päť centoviek do 5l demižónov na 24 hodín, následne som stiahol a nechal postáť 3 dni. Birzu nevidno, vôňa čistá bez najmenšieho zápachu ale mierna pachuť na chvostíku stále ostala. Skúsim ešte bežný sorbent (zeolit) alebo vymrazenie... poprípade kanál...  :)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 117.166 (?), 30.8.2018 9:03, zobrazeno: 3091x

Birza patrí medzi známe choroby vína zapríčínená nízkym obsahom alkoholu, pričom sa bežne odporúča zasírenie, fortifikácia a pod. Máte niekto skúsenosti s prídavokom medi alebo jednoduchšou verziou - vhodením pár mincí do demižóna? ... ak ano, prejaví sa to na senzorických vlastnostiach vína?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 19.131 (?), 2.9.2018 13:53

Něco takového bych se neodvážil zkoušet. Měď je v malém množství potřebný mikroprvek, ale ve větším je to rizikový těžký kov i když riziko otravy je minimální.  Měla by se tedy používat jen v rámci schválených postupů.

Pokud se týká senzorických vlastností, tak víno ve styku s mědí i mosazí a dalších slitin dostává poměrně hnusnou chuť. To si můžete v malém vyzkoušet sám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 117.166 (?), 3.9.2018 8:35

V našich zemepisných šírkach je to dosť neznáma téma (meď vo víne), ale dá sa vygoogliť výraz "Bockser" (s prehláskou na o, v Nemčine to vlastne znamená - capina) a použitie medi sa tam poväčšine odporúča. Otázkou pre mňa je praktická aplikácia v malom (aké množstvo, aký čas nechať pôsobiť,...) a či sa docieli aj zmena senzorických vlastností vína. (poznámka: asi v polovici článkov je prílišné sírenie považované za jednu z príčin vzniku birzi v málo alkoholickom víne).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 117.166 (?), 7.9.2018 6:40


Nahádzal som pár dvoj a päť centoviek do 5l demižónov na 24 hodín, následne som stiahol a nechal postáť 3 dni. Birzu nevidno, vôňa čistá bez najmenšieho zápachu ale mierna pachuť na chvostíku stále ostala. Skúsim ešte bežný sorbent (zeolit) alebo vymrazenie... poprípade kanál...  :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika