Bylinky: vytvoření skvělé expozice kulinářských bylinek

Bylinky
Zdroj: www.epicurious.com

Minulá zima nebyla nejmírnější, ale byla vhodná pro přezimování bylinek venku na zahradě. Dokonce i bylinky, které jsou v mém pěstitelském regionu obvykle na hranici mrazuvzdornosti, přežily a letos na jaře a v létě předvedly v krajině skvělou podívanou.

Velký podíl na tomto úspěchu má umístění a využití různých mikroklimatických podmínek, které se na mém pozemku vyskytují, i když teplotní rozdíly, jižní expozice a příznivé polohy jsou jen o něco lepší než na jiných místech zahrady.

Návratnost se dostaví v následující sezóně, kdy přezimované bylinky naplno projeví svůj potenciál a přinesou výsledky, kterých se u jednoletých bylinek nedočkáte. Přezimované rostliny jsou větší, bujnější a často vytvářejí květy. Získáte také značnou produkci listů, které mohou rychle doplnit vaši bylinkovou spíž.

Zde se podívejte na některé běžné bylinky ze zahrady, které ukazují, jaký rozdíl může znamenat přechování rostlin přes zimu a další období růstu:

Rozmarýn

Rozmarýn není příliš mrazuvzdorný, ale když přežije zimu, získá vzhled stromu. Stane se z něj velmi okrasná stálezelená rostlina, která je navíc skvělou kulinářskou bylinou. Vytvoří také hojnost atraktivních bleděmodrých květů, které mnoho zahrádkářů na zahradě nikdy nevidělo.

Bylinky: vytvoření skvělé expozice kulinářských bylinek
Zdroj: www.treehugger.com

Oregano

Oregano v některých oblastech spolehlivě přečkává zimu a pěkně se rozrůstá do kulatého kopečku listů, kterými dochucuje omáčky na těstoviny a další recepty v kuchyni. V polovině léta se rostlina pokryje drobnými bílými květy, kterým neodolají včely a další opylující hmyz. Listy se snadno suší a skladují, abyste měli domácí oregano stále po ruce.

Bylinky: vytvoření skvělé expozice kulinářských bylinek
Zdroj: www.thespruce.com

Tymián

Tymián je běžná a oblíbená bylina a tato fotografie je příkladem toho, v co se může jediná rostlina během několika let rozrůst. Je to skvělý půdní pokryv, který nabídne barevný nádech díky květům, které rostliny brzy na jaře zcela pokryjí. Jedná se o bezstarostnou bylinu, na kterou se můžete spolehnout, že bez problémů přečká zimu.

Bylinky: vytvoření skvělé expozice kulinářských bylinek
Zdroj: www.fruugo.cz

Šalvěj

Šalvěj je odolnější a spolehlivější než rozmarýn, ale stále není zárukou, že trvale přečká tuhou zimu. Když však přežije, skončíte s obrovskými rostlinami, spoustou listů na vaření a přehlídkou šalvějových květů. Díky všem těmto listům budete muset najít pro šalvěj nové využití. Například zahrnout tuto bylinu do omelet, krupicové kaše, a dokonce i do chleba pro jedinečný chuťový zážitek.

Šalvěj
Zdroj: www.yates.co.nz

Vavřín

Vavřín je další z oblíbených přezimujících bylinek, ale v tomto případě ji budete muset na zimu přenést do interiéru. Pokud chcete, aby přežila v chladných oblastech. Odměnou vám bude stromek, který bude třeba každoročně prořezávat jen proto, abyste ho udrželi ve zvládnutelné velikosti. Stromek můžete při změně ročních období přenášet z domu na terasu. Prořezávání vám poskytne více bobkových listů, než můžete použít v kuchyni, a ušetříte peníze za ty drahé malé sklenice prodávané na trhu!

Vavřín
Zdroj: hhplantnursery.com

Závěrem lze konstatovat, že přezimování bylinek může být vynikajícím způsobem, jak zahradu obohatit o zelenou a aromatickou podívanou. Minulá zima, i přes svou ne tak mírnou povahu, ukázala, že i bylinky na hranici mrazuvzdornosti mohou úspěšně přežít. Klíčovým faktorem úspěchu je výběr vhodného umístění, využití mikroklimatických podmínek a péče o rostliny.

Přezimované bylinky, jako rozmarýn, oregano, tymián, šalvěj a vavřín, přinášejí v následující sezóně mnohé výhody. Rozrůstají se do impozantních rozměrů, nabízejí pestré květy a produkují hojnost listů, které mohou obohatit kulinářské zážitky. Tato praxe rovněž umožňuje zachování těchto bylinek po delší dobu, což je výhodné zejména při vaření domácích pokrmů. Přezimování tedy není pouze záležitostí ochrany rostlin, ale představuje i odměnu v podobě bohaté úrody a estetické krásy ve vaší zahradě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno