3 odrůdy bílé a 3 odrůdy červené



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?) 
19.2.2015 6:53

Garold patří mezi nejranější odrůdy, v mých podmínkách zraje na začátku srpna. Většinou bývá bezproblémový. Je velmi plodný, bobule jsou menší než u Super-Extra nebo Galahadu, ale zraje o týden až 14 drnů dřív.
S odrůdou Attika nemám zkušenosti, je to řecká bezsemenná odrůda V. vinifera, proto předpokládám nižší odolnost k houbovým chorobám i mrazu. Uvažoval bych o ní snad jedině někde ke stěně, kde by byla chráněná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 220.31 (?), 4.4.2015 0:00

Zdravím, taky bych potřeboval poradit s výběrem. Chci vysadit 3 ks. révy, z tohota seznamu - Tereza, Nero, Uran, Favorit Jupiter, Nimrak, Rusalka, Guzal - Kara, Pomeranč, Prim, Premier. Zatím favorizuji první 3 ale třeba je některá jiná odruda chuťově lepší nebo odolnější, na době zrání nezáleží. Mám 2ks. Chrupka bílá a jednu modrou odrudu, název už nevím - vysazeno asi před před 20-ti lety u zdi, jenže sousedum za plotem- 1,5m. vyrostly tuje asi do výšky 3m.tak se tam slunce moc nedostane. Nové místo vybrané v zahradě pro výsadbu révy - celodení slunce sice nechráněné, poloha mezi OL a PV 225n.m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 214.16 (?), 4.4.2015 5:26

Z Vašeho seznamu se dá o částečné odolnosti k houbovým chorobám mluvit u Teréz, Primu,  Nera a možná u Nimragu. Ostatní odrůdy patří k V. vinifera, takže se u nich nedá odolnost k houbovým chorobám předpokládat. Nero a Teréz mají jen střední velikost bobulí, určitě bych volil Vostorg a jeho křížence.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 210.25 (?), 4.4.2015 10:41

Vostorg považuji v současnosti za jednu z nejlepších PIWI stolních odrůd a ono to ostatně i z názorů zde uvedených vyplývá, chuťově je na vynikající úrovni, jen má malinkatou nevýhodu v tom, že raší dost brzy  (pro představu minulý rok rašil 6. 4. a tento rok to nebude o moc jiné, co jsem se díval), takže může být poškozen jarními (dubnovými) mrazíky, které tedy nejsou vyjímkou - mluvím o vinařské oblasti Čechy, podoblasti mělnické, vinařská obec Praha, nadmořská výška 260 m, n, m, 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 220.31 (?), 4.4.2015 12:47

Ten Vostorg tam zrovna neměli, ten seznam - jsem si jen opsal nabídku z jednoho zahradnictví když jsem jel z práce. Ale zkusim ho sehnat jinde, přes internet se mi moc kupovat nechce. Pepa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 210.25 (?), 4.4.2015 16:32

Případně bych doporučoval stolní PIWI odrůdu Krystal, má též velmi dobré vlastnosti a chuťově je proti Vostorgu zase trochu jiný (má i menší hrozen a bobule) - obě odrůdy za ideálních podmínek vydrží bez postřiků, na plně osluněném místě jsou hrozny zralé už začátkem září (na jižní Moravě i o trochu dříve) a obvykle tyto stolní odrůdy mají skoro ve všech větších zahradnictvích - rozhodně stojí za to po nich zapátrat než kupovat nějaké pěstitelsky nepříliš prověřené odrůdy,(tedy kromě Primu).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vin_jc - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (81) - 89.187 (?), 5.4.2015 9:27

Výběr vhodné odrůdy patří mezi nejdůležitější rozhodnutí pro začínajícího vinaře hobíka. Tabulkové údaje jsou v mnohém poněkud zavádějící. Při degustačním hodnocení se posuzuje hned několik kriterií. Třeba chuť je při posuzování zcela individuální. Moderní trend jsou velké bobule a tím získávají body navíc. Doporučuji vybírat odrůdy na vinici, ne z PC, nebo časopisů. Často pak dojde ke zklamání, které si zapálený začátečník rozhodně nezaslouží. Na vinici je pak možné posoudit i další chrakteristické fenologické znaky.  Rozhodně bych nepodceňoval mrazuvzdornost, i když jsou u nás v poslední době slabé zimy. Může přijít zima jako koncem 60-tých, nebo počátkem 80-tých let a máte po vinici! Tak šťastnou volbu! 

Glenora a Nero
Glenora a Nero
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 225.95 (?), 5.4.2015 19:01

Nádhera!! Tak krásnou vinici jsem neviděl!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 220.31 (?), 8.4.2015 0:03

Tak dnes koupeno-zasazeno - nakonec vyhrál Vostorg, Krystal a Nero. Zakoupeno "u Pražaka v Droždíně" snad budou odrudy souhlasit. Pepa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 253.34 (?), 8.4.2015 5:53

Před lety jsem taky kupoval " u Pražáka v Droždíně" 2 sazenice červené odrůdy -  Křižovnikovaja a BV 18-29.Z obou se nakonec vyklubaly pozdě zrající, bílé a silně sprchávající odrůdy, které jsem letos seřezal a nachystal na přeroubování jinou "spolehlivější" odrůdou.Od té doby nakupuji u Knížka a bred_ika, a to s úplnou spokojenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika