Ovocné stromy ve svahu



host - 14.170 (?)
22.2.2017 12:36

Ještě máte pořád možnost s tim pohnout.

V.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 14.170 (?), 22.2.2017 12:36

Ještě máte pořád možnost s tim pohnout.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.58 (?), 23.2.2017 17:00

Veľa negatívnych príspevkov. Ja naopak chválim za veľmi peknú prácu, ktorá stála určite veľa námahy.Samozrejme že je to nahusto, ale ked je to už vysadené, nechal by som to tak.Nie všetky stromky sa musia prijať. Rast ostatných bude závislý od použitej odrody, podpníka,pôdy a klimatických podmienok. Po určitej dobe bude možné určiť, čo ponechať a čo naopak odstrániť s prihliadnutím na dodržanie dostatočných odstupov medzi jednotlivými radami a stromami v nich, prípadne vhodnosť odrody z hľadiska chuti, rodivosti, odolnosti. Počas tejto doby majiteľ určite získa viac skúsenosti v tejto problematike a to či už z kníh, časopisov, internetu, od miestnych skúsenejších pestovateľov. Hlavu hore, prajem Vám veľa úspechov v pestovaní a nech Vás neodradí jedna internetová diskusia.

Afer

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jenda_ - (30) - 214.22 (?), 23.2.2017 23:45

Dobrý den. Díky za podporu. Mám to na chalupě, 650mnm. Není tam nikdo, kdo by poradil, tak se trápím sám o víkendech. Už jsem kolem chalupy nasadil asi 60 ovocných stromků, asi 300 ostatních stromků, kan. borůvky, brusinky, rybíz, angrešt, josta, pěstují okurky, cukety, dýně, brambory, kukuřici, jahody, česnek, cibuli, hrách, fazole, mrkev, petržel... bylinky, květinky, opravuji chalupu, takže je to celkem náročné. Někdy z jámy pro ovocný stromek vyberu i 2 kolečka kamení... Jaká je tam zem je v příloze. Měl jsem i moruši, viz foto, ale chudák už není, bohužel. Nejhorší je ale, když mi srnec oholil 4 z 8 asi 2m ořešáků Mars. 1 to nepřežil. Taky jeleni když olamají vetvičky a pak visí jenom zůbožené zbytky. To je k pláči. Už jsem dal asi 10 000 Kč za oplocenky. Stavím 2m ohrady, ale divá zvěř chodí pomezi chalupy a někdy se postaví u sousedů přímo ke kotci se psem... J.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 24.2.2017 1:46

Dobrý den.

Asi před třiceti lety jsem udělal něco podobného a dovedu si představit, co jste s tím měl práce. Dovedu to ocenit. Nedělejte si žádné starosti se sponem stromků. 8 x 8 m u jabloní je fajn v Polabí, ne na Valašský svah. Tady Vám jabloň nikdy do takové velikosti nenaroste. Sám jsem původně měl spon 8 x 8 m, po deseti letech jsem ho zahušťoval dalšími stromky do mezisponu. Takže z tohoto hlediska buďte v naprostém klidu. Srnčí a jelení zvěř, to už je jiná. Neoplocené kmínky budou odrané a otlučené, cokoli pod 150 cm okousané (ne v zimě, ale až na jaře, až s prvními lístky). Plot pod dva metry výšky nemá smysl, občas se srnčí dostane i přes vyššší, hlavně ve svahu. Dalším problémem ve svahu je sníh. Když se vám 50 cm masa sněhu klouzajícího ze svahu dolů opře o kmínky, ohne je. Takže pořádně vyvázat, kůly nad stromky do svahu, aby ten sníh rozrážely. Dále cokoli není na semenáčku, nemá na Valašku ve Vašich podmínkách životnost delší než deset let. Ani A2. Asi budete často bojovat s rakovinou stromků, hlavně jabloní. Snažím se tomu předcházet omezením hnojení dusíkem, občas mám pocit, že to pomáhá, pak zase přijde mrazivá zima a rakovina je zpět. Nutná je ochrana kmínků proti slunci v zimě (sluníčko přes den rozehřeje kůru a noční mráz pak potrhá pletiva).

To jen tak v rychlosti, na co jsem si vzpomněl. Vyhýbejte se zimním odrůdám, které vám většinou nedozrají. Podzimní vám naopak vydrží déle a krásně se budou vybarvovat. Obecně je jich větší výběr a jsou i chutnější. 

Vypěstovat něco na Valašsku je kumšt. Ale ta radost, když se to podaří! Tak ať se Vám daří.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 14.170 (?), 24.2.2017 8:56

Jako vodítko jak stromy vyrostou vám můžou být výsadby v okolí. Silniční stromořadí ap.  Rakovina je spíš problém v těžkých mokrých půdách, mrazových kotlinách ap. Bohužel si ji často přitáhnete ze školky, a pak dělá problémy i tam, kde by být nemusely. Navíc si ji roztaháte nářadím při řezu. Kamenité půdy nemají rády myši, to je zase váš bonus. Dusík pro start na začátku sezóny samozřejmě stromkům prospěje.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 214.22 (?), 26.2.2017 19:26
Dobrý den. Ještě jednou děkuji za odpovědi. Teď mám velkou prosbu ohledně střihu. Viz foto. Jestli můžete, prosím poraďte. Děkuji mockrát. J
Rubinola semenač
Rubinola semenač
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 214.22 (?), 26.2.2017 19:27

Další - Rubín A2

Rubín A2
Rubín A2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 214.22 (?), 26.2.2017 19:30

Další - Konference semenač

Mám z každého 3 stromky, tak doufám, že to pak nějak zvládnu. Děkuji velmi pěkně. J.

Konference semenač
Konference semenač
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.122 (?), 26.2.2017 21:23
Ako spraviť povýsadbový rez je na foto 1 a 2 (schematicky). V princípe by Ste mali ponechať 3-4 kostrové konáre, ktoré by optimálne mali vyrastať zo stredníka v rôznej výške (teda nie z jednej úrovne -tzv.praslen) a mali by byť rovnomerne rozložené (smerovať) na všetky svetové strany. Zastrihnite ich na približne rovnakú výšku a stredník potom tak aby ich prevyšoval o cca 15-20cm. Vyberte výhonky približne rovnakej hrúbky, ktoré vyrastajú z kmienika pod cca 45-stupňovým uhlom (nie veľmi strmo nahor). Nie vždy sa to takto optimálne dá, niekedy musíte spraviť kompromis. Budete musieť odstrániť pomerne veľa výhonkov, ale tak to má byť a preto sa toho netreba báť. Na 3.a 4. fotke máte zelenou farbou naznačené ktoré výhonky ponechať, ostatné odstrániť (keďže fotka nedáva priestorový obraz, nemusí to byť optimálny výber, vhodné je aby ponechané budúce kostrové konáre pri pohľade zhora smerovali každý inam a neboli v jednej rovine nad sebou). IH




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 26.2.2017 23:07

Dobrý večer,

mám trochu kacíčský názor: na terminálu naměřit cca 150 až 160 cm, od toho napočítat 6 až 10 zdravých oček a tam zastřihnout. Předposlední očko vyslepit. Ostatní obrost odstranit. Ve výsledku budete mít příští rok založeno na novou korunku v potřebné výšce, kam se srnčí už tak snadno nedostane.

Vím, je to rok zpoždění, ale předpokládám, že nebudete zvětšovat kruh pletiva kolem stromků podle toho, jak se stromky budou rozrůstat (sám se k nim pak nedostanete). A jakmile se větvičky dostanou mimo pletivo, vysoká si smlsne. Mimochodem, váš typ pletiva umožní srnám opřít si o ně přední nohy a dosáhnout tak výše, než by dosáhly ze země.

Návod pana IH na založení korunky nemá vadu - na rovině. Ve svahu byste měl mít navíc na paměti, že kosterní větve, směřující ze svahu, by měly být založeny níže, než větve směrem do svahu. Takže optimálně ve 150 cm jedna větev ze svahu, o kousek výš (+-160 cm) dvě větve zhruba proti sobě ve směru vrstevnice a o další kousek výš jedna větev do svahu. Ta větev do svahu by měla být nejbujnější, aby se stromek nenakláněl ze svahu dolů (obvykle má korunka tendenci se od svahu odklánět). Samozřejmě optimálně to nikdy nevyjde, jen jsem Vám chtěl napsat, co byste měl mít při řezu na paměti. Navíc k tomu, jak se správně řeže stromek na rovince.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika