Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den.

Asi před třiceti lety jsem udělal něco podobného a dovedu si představit, co jste s tím měl práce. Dovedu to ocenit. Nedělejte si žádné starosti se sponem stromků. 8 x 8 m u jabloní je fajn v Polabí, ne na Valašský svah. Tady Vám jabloň nikdy do takové velikosti nenaroste. Sám jsem původně měl spon 8 x 8 m, po deseti letech jsem ho zahušťoval dalšími stromky do mezisponu. Takže z tohoto hlediska buďte v naprostém klidu. Srnčí a jelení zvěř, to už je jiná. Neoplocené kmínky budou odrané a otlučené, cokoli pod 150 cm okousané (ne v zimě, ale až na jaře, až s prvními lístky). Plot pod dva metry výšky nemá smysl, občas se srnčí dostane i přes vyššší, hlavně ve svahu. Dalším problémem ve svahu je sníh. Když se vám 50 cm masa sněhu klouzajícího ze svahu dolů opře o kmínky, ohne je. Takže pořádně vyvázat, kůly nad stromky do svahu, aby ten sníh rozrážely. Dále cokoli není na semenáčku, nemá na Valašku ve Vašich podmínkách životnost delší než deset let. Ani A2. Asi budete často bojovat s rakovinou stromků, hlavně jabloní. Snažím se tomu předcházet omezením hnojení dusíkem, občas mám pocit, že to pomáhá, pak zase přijde mrazivá zima a rakovina je zpět. Nutná je ochrana kmínků proti slunci v zimě (sluníčko přes den rozehřeje kůru a noční mráz pak potrhá pletiva).

To jen tak v rychlosti, na co jsem si vzpomněl. Vyhýbejte se zimním odrůdám, které vám většinou nedozrají. Podzimní vám naopak vydrží déle a krásně se budou vybarvovat. Obecně je jich větší výběr a jsou i chutnější. 

Vypěstovat něco na Valašsku je kumšt. Ale ta radost, když se to podaří! Tak ať se Vám daří.

JZ

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika