Jak zacházet s azbestem



Stránky: 1,  2   
host - 161.24 (?) 
22.9.2010 19:50, zobrazeno: 44164x

Zůstaly mně na zahradě některé záhonky ohraničené vlnitými azbestovými deskami zapuštěným v zemi, jak se to dřívé dělávalo. Poraďte jak bezpečně desky odstranit, aby se moc nepoškodily a nedošlo k uvolňování škodlivých látek z azbestu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 200.122 (?), 22.9.2010 20:06

Nejlépe vytáhnout je ze země, naložit na vozík a odvézt do sběrného dvora.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 22.9.2010 20:15

Azbest jako takový nějakou škodlivou chemii neobsahuje, dokonce se na něm kdysi filtrovalo pivo(oddělen byl ale papírem). Škodlivé je nadýchání se uvolněných vláken ale to musí být řádná expozice. Tedy manipulovat s azbestem celou směnu a několik let. Statistika USA má podchyceno, že 25% pracovníků dlouhodobě pracujících s azbestem a to i při dolování osinku (polotovar na výrobu) podlehlo rakovině plic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Vinický - (6) - 220.198 (?), 23.9.2010 8:54

jak píše 200.122, jenom radím desky vytahovat nejlépe za mokra, třeba skropit vodou. Kdysi jsem viděl dokument, ve kterém odborníci ukazovali plicní tkáň s vlákny kdysi vdechnutého azbestu. Vlákna se nevstřebají, v tom tkví celé nebezpečí. Jinak je azbest neškodný. Ekologicky ho likvidují specializované firmy tím, že jej uloží pod vrstvu zeminy. U bývalého zaměstnavatele jsme takto nechali zlikvidovat několik tun azbestu. Pokud je uložen dostatečně hluboko v zemi, nedochází k jeho zvětrávání a následnému uvolňování jednotlivých vláken. Pokud nejsou desky příliš velké, bylo by dobré je vložit do igelitového pytle. Jako u všeho, tak i zde platí nedělat si těžkou hlavu 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 129.96 (?), 23.9.2010 9:36

Jen tak pro zajímavost:

Základní pracovní postup firmy, odstraňující vaši eternitu střechu by měl být rámcově následující:
1. Předložení povolení o zacházení s nebezpečným odpady
2. Odsouhlasení pracovního postupu likvidace příslušnou KHS
3. Vymezení kontrolovaného pásma se zamezením přístupu nepovolaných osob (v kontrolovaném pásmu se smí pohybovat osoby vybavené speciálními pracovními obleky a ochranou dýchacích cest osazenou hepafiltry, tyto osoby musí absolvovat periodické zdravotní prohlídky se zaměřením na práci s azbestem a musí být na tyto práce proškoleny)
4. Použití vhodného encapsulačního postřiku, který zamezuje polétavosti azbestových vláken
5. Opatrné sejmutí krytiny bez mechanického narušení jednotlivých šablon
6. Provedení minimálně jednoho kontrolního měření koncentrace azbestových vláken v ovzduší akreditovanou laboratoří (přesný počet měření je závislý na rozsahu prací)
7. Uložení eternitových desek (šablon) do neprodyšných vaků
8. Odvoz nebezpečného odpadu na specializovanou skládku s povolením ukládat azbestové materiály

V případě, že si nebudete jisti, zdali firma odstraňující eternit z vaší střechy postupuje v souladu s legislativou, obraťte se prosím na příslušnou hygienickou stanici (odbor hygieny práce) a na dané skutečnosti je upozorněte. Hygienická stanice má možnost v případě, že došlo k hrubému porušení pracovního postupu schváleného KHS, uložit firmě mnohamilionovou pokutu.

Likvidace svépomocí
V případě, že jste se rozhodli odstranit eternitovou střešní krytinu bez pomoci odborné firmy, budete potřebovat součinnost autorizovaného stavbyvedoucího.
Právní předpisy České republiky neumožňují odstraňování azbestových materiálů svépomocí.

Kam s eternitem
Veškeré materiály s obsahem azbestu, tj. nejen odstraněná eternitová krytina, ale i použité ochranné prostředky (pracovní oděv, rukavice atp.), patří jako odpad do kategorie "N" (nebezpečný odpad). Původce odpadů a oprávněná osoba, která nakládá s těmito odpady, jsou povinni zajistit, aby při nakládání manipulaci s těmito materiály nedocházelo k úniku azbestových vláken do ovzduší. Neprodyšně utěsněné obaly s azbestovým odpadem musí být označeny štítkem, obsahujícím upozornění, že obsahují nebezpečný azbest. Odpady obsahující azbestová vlákna lze ukládat jen na skládky k tomu určené. Odpady musí být upraveny, zabaleny a po uložení na skládku okamžitě zakryty. Provozovatel skládky je povinen zajistit, aby se azbestová vlákna nemohla uvolňovat do ovzduší nejen v době uložení, ale i v budoucnosti, kdy bude provoz skládky ukončen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 44.75 (?), 23.9.2010 10:08

Výborně! Z toho, co jste napsal, nepřímo, ale logicky plyne následující : Pokud máme azbest na střeše, vše je OK. Nebezpečí nehrozí, klidně dýchejma a spokojeně žijme pod touto milou střechou. Situace se ale okamžitě a zásadně mění v okamžiku, kdy budeme chtít sejmout byť jednu střešní tašku a dotknout se jí vlastní rukou! Zákaz! Hrozí smrtelné nebezpečí vdechnutím.  Musí nastoupit specializovaná firma ve skafandrech, která tašku odborně sejme, uloží do hermetického sarkofágu a zabezpečí transport na skládku smrtelně nebezpečného odpadu. Další specializovaná firma, akreditovaná pro zabezpečení řádného provozu této skládky zajistí ekologickou likvidaci tašky jejím uložením a vícevrstvou separací od všech živých ogranismů. Původní vlastník střešní tašky samozřejmě uhradí doživotní monitoring tašky v úložišti, včetně předepsaného pravidelného odběru vzorků a jejich laboratorních rozborů. Tolik zákon!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 130.2 (?), 16.4.2017 19:04

Přesně, jak píšete, vše se moc zveličuje a nafukuje-neboli bych chtěl vidět toho inteligenta kterej takovou hovadinu vymyslel, jak v letních vedrech sundává 200m2 této azbestové krytiny v těch jejich skafandrech s náhubkem na držce.Nehledě na to, že za takto sundanou krytinu zaplatí majitel tolik jako za novou střechu-tak jen dál ždímejte prašule z lidí ať ví za co - toto by měl spolufinancovat stát a výrobce(museli o tom vědět už dřív, než nyní že to je tak hrozně smrtící)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 23.9.2010 11:43

Azbest je nebezpečný skutečně pouze při nadýchnutí, což samozřejmě při manipulaci s deskami nehrozí. Na zahrádce neplyne z azbestu žádné nebezpečí, azbest není kontaktní jed, nebezpečná jsou pouze jeho vlákna při nadýchání.

Pokud by tazatel desky odnesl do místnosti zde je nechal vyschnout a pak je hodiny v uzavřeném prostoru mlel drtičem odpadů a v prašném prostředí by se hodiny pohyboval, byla by to jiná.

Eternitové desky, prostě uložené mezi sutí, standardně skládkované mají na přírodu nulový negativní vliv.

Add vyhlášky a normy, soudruzi úřednici se opět překonali, normy jsou napsané tak hypertoficky, že podle přiblble napsané legislativy by člověk na uložení dvou použitých zářivek před jejich odvozem do sběrného dvora potřeboval povolení pro nakládaní s nebezpečnými odpady. To není žert, tuto příhodu popisuje rád poslanec Lobkowitz, který dostal za tuto věc pokutu a jen díky tomu zjistil, že podepsal legislativní paskvil, i navrhovatelé normy byli překvapeni, jak hodně se záměr zákona odlišuje od jeho praktické aplikace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 23.9.2010 17:09

Chemický Alí to vystihl přesně. Svět je zblbnut eternitem a zapomíná, že choroba z povolání postihle právě ty, kteří museli dýchat to svinstvo celou směnu několik let a to se řezalo, mletlo, lisovalo a pod. Já dokonce při stavbě jedné JE jsem to viděl řezat cirkulárkou (tabule snad 2,5 m) a bez respirátoru. Taky ta americká statistika nemohla podchytit kolik pracovníků si "pořídilo" rakovinu nedodržením pracovní kázně. Velmi objektivní a vyčerpávající článek jsem o škodlivost azbestu četl v časopisu "Pracovní lékařství" ale to asi politici a zelení nečtou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
malyzahradnicek - (6) - 157.72 (?), 28.4.2017 13:50

"Záludnost azbestu je v tom, že nemoc můžete dostat třeba až za deset nebo třicet let od doby, kdy jste mu byli vystaveni. Riziko je neviditelné a vzdálené v čase. Snad proto je mu v ČR věnováno tak málo pozornosti a spousta stavebních firem prostě tomu vůbec nevěnuje pozornost. V minulosti byl běžnou střešní krytinou eternit, do kterého se taky přidával azbest. To, že máte nad hlavou eternit, ještě není důvod k panice. Materiály s azbestem jsou nebezpečné v okamžiku, kdy se z nich můžou uvolňovat vlákna, například když je rozlamujete, vrtáte do nich nebo je jinak mechanicky poškozujete. Pokud eternit jen leží na střeše a nic ho neodírá, je lepší to tak nechat. Pokud se rozhodnete střechu vyměnit neodborně sami, riskujete, že si zamoříte dům a okolí azbestem. Nejde přitom jen o vás, ale i o vaše sousedy. Soused vás pak může žalovat, že jste mu zamořili pozemek azbestem a požadovat náhradu škody. Myslet si, že si v domě nebo okolí pořádně uklidíte a prach vyluxujete domácím vysavačem, je bláhové. Obyčejný vysavač, i když má nejrůznější filtry, vlákna azbestu nezachytí, akorát je znova rozvíří v prostoru. Jen si kontaminujete vysavač a vlákna si s ním zanesete i do prostor, kde dřív azbest nebyl. Azbest si domů můžete přinést i na pracovním oblečení. Největší nesnáz s eternitem je, jak ho odstranit, aby se do okolí i do samotného domu nedostala vlákna azbestu. "Pokud by se to dělalo pedantsky, pak by se kolem domu muselo udělat z igelitu neprodyšné pásmo, ve kterém by speciální filtr čistil vzduch a kosmonauti ve skafandrech by střechu pomalu rozebrali. To je ale velmi drahé," říká Petr Balvín. Podle něj je možné postupovat podle německé normy TRGS 519 a za zvýšené opatrnosti střechu rozebrat levněji. Takové šetrné sundání eternitu se dělá z pomocné plošiny nebo pomocného lešení (aby se nechodilo po krytině) nebo se provádí zevnitř domu. Pracovníci by měli mít ochranné obleky a dýchací filtry účinnosti P3, běžné respirátory nestačí. Krytina se před manipulací nastříká enkapsulačním přípravkem, který zapouzdří azbestová vlákna. Následně se krytina postupně a šetrně rozebere tak, aby nedocházelo k lámání. Rozebraný materiál se hned zavírá do neprodyšných pytlů.Sundáním eternitu ze střechy záležitost nekončí. Stavební odpad se musí odvést na skládku nebezpečných odpadů ve stavu, kdy je stabilizovaný a zabalený. Je důležité, aby odpad byl převážen tak, aby nedocházelo k úniku azbestu." (Zdroj zde)

Myslím že je dobré azbest nepodceňovat, ale to v případě výměny celé střechy, kabelů.. desky ze záhonku bych normálně vytáhl alespoň přes nějaký hadřík, všechno hodil do gelitového pytle a hotovo. U nás se válí odlomky eternitu všude, protože nedaleko nás stojí polorozpadlá bouda s eternitovou střechou, ze které lítají při vichřici celé eternitové tašky. Takže už jsem časem vůči tomu otupěl, dříve jsem si dal práci alespoň s navlhčením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika