Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

"Záludnost azbestu je v tom, že nemoc můžete dostat třeba až za deset nebo třicet let od doby, kdy jste mu byli vystaveni. Riziko je neviditelné a vzdálené v čase. Snad proto je mu v ČR věnováno tak málo pozornosti a spousta stavebních firem prostě tomu vůbec nevěnuje pozornost. V minulosti byl běžnou střešní krytinou eternit, do kterého se taky přidával azbest. To, že máte nad hlavou eternit, ještě není důvod k panice. Materiály s azbestem jsou nebezpečné v okamžiku, kdy se z nich můžou uvolňovat vlákna, například když je rozlamujete, vrtáte do nich nebo je jinak mechanicky poškozujete. Pokud eternit jen leží na střeše a nic ho neodírá, je lepší to tak nechat. Pokud se rozhodnete střechu vyměnit neodborně sami, riskujete, že si zamoříte dům a okolí azbestem. Nejde přitom jen o vás, ale i o vaše sousedy. Soused vás pak může žalovat, že jste mu zamořili pozemek azbestem a požadovat náhradu škody. Myslet si, že si v domě nebo okolí pořádně uklidíte a prach vyluxujete domácím vysavačem, je bláhové. Obyčejný vysavač, i když má nejrůznější filtry, vlákna azbestu nezachytí, akorát je znova rozvíří v prostoru. Jen si kontaminujete vysavač a vlákna si s ním zanesete i do prostor, kde dřív azbest nebyl. Azbest si domů můžete přinést i na pracovním oblečení. Největší nesnáz s eternitem je, jak ho odstranit, aby se do okolí i do samotného domu nedostala vlákna azbestu. "Pokud by se to dělalo pedantsky, pak by se kolem domu muselo udělat z igelitu neprodyšné pásmo, ve kterém by speciální filtr čistil vzduch a kosmonauti ve skafandrech by střechu pomalu rozebrali. To je ale velmi drahé," říká Petr Balvín. Podle něj je možné postupovat podle německé normy TRGS 519 a za zvýšené opatrnosti střechu rozebrat levněji. Takové šetrné sundání eternitu se dělá z pomocné plošiny nebo pomocného lešení (aby se nechodilo po krytině) nebo se provádí zevnitř domu. Pracovníci by měli mít ochranné obleky a dýchací filtry účinnosti P3, běžné respirátory nestačí. Krytina se před manipulací nastříká enkapsulačním přípravkem, který zapouzdří azbestová vlákna. Následně se krytina postupně a šetrně rozebere tak, aby nedocházelo k lámání. Rozebraný materiál se hned zavírá do neprodyšných pytlů.Sundáním eternitu ze střechy záležitost nekončí. Stavební odpad se musí odvést na skládku nebezpečných odpadů ve stavu, kdy je stabilizovaný a zabalený. Je důležité, aby odpad byl převážen tak, aby nedocházelo k úniku azbestu." (Zdroj zde)

Myslím že je dobré azbest nepodceňovat, ale to v případě výměny celé střechy, kabelů.. desky ze záhonku bych normálně vytáhl alespoň přes nějaký hadřík, všechno hodil do gelitového pytle a hotovo. U nás se válí odlomky eternitu všude, protože nedaleko nás stojí polorozpadlá bouda s eternitovou střechou, ze které lítají při vichřici celé eternitové tašky. Takže už jsem časem vůči tomu otupěl, dříve jsem si dal práci alespoň s navlhčením.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika