Příspěvky uživatele - Rony

Jakou odrůdu podzimní jabloně, 4.4.2014
V této nadmořské výšce se daří i staré osvědčené odrůdě, bez chemie a strupovitosti - Matčino. Chuťově výborná a z vyšší polohy dozrává později a vydrží ve skladu i do konce ledna. Foto z roku 2013
Hnědé květy, 4.4.2014
Podle mého soudu jde tak trochu poznat jestli jdse o monílii nebo mráz tím, že pokud zmrznou okvětní lístky, tak obvykle na začátku nevisí jakoby směrem dolů. Zatímco monílie ano.
Hnědé květy, 4.4.2014
Moníliový úžeh. Jeho zákěřnost je v tom že přijde najednou, nečekaně a postihne celý strom. Pak už je pozdě stříkat, i dřevo je chycené a odumře. Takto mne odešla vzrostlá višeň.
Čtvrtkmeny - průměr koruny, 1.4.2014
Mohu potvrdit, že je to tak. Rozhoduje podnož. Měl jsem kultivary, které téměř "udusila tráva" a jiné bujnější u kterých by nikdo nehádal, že to byl čtvrtkmen.
Stříhání rok starých švestek, 31.3.2014 Obsahuje fotku
Jednu silnou větev zakrátit tak na polovinu a ponechat jako terminál. Dvě boční silné zakrátit úplně ke kmeni a ponechat nějaký čípek s jediným očkem (později se ukáže zda se dá z toho zapěsrovat kosterní větev). Ty vodorovné jenom mírně zakrátit na... celý příspěvek >
Co je to za odrudu jablone?, 30.3.2014
Tzv. fádní sladká chut je u Starkrimson delicius.
Stříhání rok starých švestek, 29.3.2014 Obsahuje fotku
Až 2/3 musí dolů a terminál na polovinu. Jednu větev odstranit úplně.
Poznej ptáka 1, 15.3.2014
 U nás jej předčí Kos. Třešně jsem kvůli nim musel zlikvidovat. A bude "hůř", na Valašsku se včera objevilo (na mé zahradě) hejno špačků.
Řez slivoně, 14.3.2014
Ať přemýšlím jak chci, tak nenacházím způsob jak tomuto stromu pomoci. Je zapěstován nevhodně, tedy řezán a jakékoliv zásahy v této vitální fázi nic nepřinesou. Po řezu by to nadále bujelo a nic bychom neusměrnili. Doporučuji ponechat tak.
Řez po výsadbě, 3.3.2014 Obsahuje fotku
Má hodně dlouhé vytáhlé výhony a vyslepla by při bazální části koruny. Takto to bude vhodné. Poznámka: Někdo by to zakrátil ještě všechno o nějaké očko níže a udělal by možná líp.
Řez nově vysazených stromků, 2.3.2014
Když jsou odkloněné o zhruba stejný úhel, tak ve stejné výšce. Pokud je více, volí se delší a na vnitřní pupen (dokonce se může ponechat celý výhon a uvidí se v příštím roce), pokd roste strmě, ta se zakrátí více a samozřejmě na vnější pupen.
Řez třešně po výsadbě, 1.3.2014 Obsahuje fotku
Příliš malý záběr. Moc se ta nehodí a tak z té staré. Doporučuji téměř všechno uřezat ale pěkně a zavoskovat a na tom silném terminálu ponecht max. 5 pupenů. Nebo z té silné a nižší větvě jeden a hned za ním všechno pryč a 4 na tom tlustém téměř... celý příspěvek >
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 1.3.2014
Co to tedy je, rád se přiučím. Normálně tyto pupeny se neprobudí ani neraší. Chce to silný řez nebo poranění. Těch výchovných řezů nějakou stovku nebo několik stovek mám za sebou. Trochu terminologie k nastudování lze naleznout zde.
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 1.3.2014 Obsahuje fotku
"Peckoviny spící pupeny nemají" To je pro mne novinka. Když výchovně řežu jarní výsadbu švestek hluboce, to se mne se spožděním nějakého týdne začnou objevovat nové do té doby nepozorované.
Řez třešně po výsadbě, 28.2.2014
Ta křivost by mne vadila nejméně, protože jak strom roste, tak se má snahu srovnat. Nicméně jde to zapěstovat z té nižší koruny ale musí se to hlídat. Odstranění té silnější poloviny a tomu odvovídjící část kořenového systému se může chovat méně... celý příspěvek >
Další diskuze:  1,  2,  3,  4,  5  >  
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika