|
Žluté jablko, 17.8.2018  Omlouvám se, nevšiml jsem si, že hovoříme o již neexistujícím stromě.
Ještě k Jantaru. Takto vypadají mné Jantary nyní. Většina z nich líčko v tuto dobu ještě nemá, jen na druhém obrázku je lehce naznačeno. Jablka se tak dají charakterizovat jako... celý příspěvek > |
 |
Kvas z mirabelek, 16.8.2018 To je to iste
Nie je - viz příspěvek pana Rafaela
Mirabelky dávají výborný aromatický destilát podobný špendlíkovému. Přidávat cukr nemá moc smysl, těžko by prokvasil.
Myrobalán je trochu podřadnější surovina, třebaže zkvasit a vypálit se dá,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Výroba domácího vína - dotaz, 16.8.2018 Držím Vám palce, ať se dílo podaří. Každopádně bych radil předzásobit se Ibalginem. |
 |
Jak na švestky, co nepadají?, 16.8.2018 Patrně nejsem sám, kdo se setkává s podobným problémem. Švestky trhám jen málokdy. Když potřebujem na koláče, knedlíky či povidla, jen lehce zatřesu některou z větví. Do sudu čekám, až samy spadnou. Jenom když někomu věnuji košík, přinutím se vylézt... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Ametyst, 16.8.2018 S Vista Bellou je Ametyst podobný vzhledem, ale sklizňově se nepřekrývají ani částečně. Hana mně chutná víc, ale je u nás trochu pozdnější. Julia je naopak skořejší, ale horší - tuhá slupka a málo šťávy.
Ametyst doplácí na to, že se... celý příspěvek > |
 |
Plody rynglí jsou od pecky hnědé, 16.8.2018 U jablek jde o jádřincovou hnilobu, u slivoní je to něco úplně jiného. Na Althanově jsem to pozoroval i v minulých letech, vždy, když bylo hodně teplo, bez ohledu na sucho či zálivku. |
 |
Lipnická švestka, 16.8.2018 Už jsem to psal ve vlákně "Lipnická nebo krištálový cukor", Lipnická patří k příjemným překvapením letošní sezóny. Nyní dozrávají poslední plody a rozhodně to není jen sladkost bez aromatu. Docela bych se na jednodruhovou lipnicovici těšil. Já si... celý příspěvek > |
 |
Jak zpracovat blumy u kterych nelze vylupovat pecky, 16.8.2018 Obávám se, že takový kompot nebude moc dobrý. Zavařením se odlučitelnost nezlepší.
Asi bych blumy rozvařil, přecedil a svařil na povidla. S duranciemi se to tak dělá. |
 |
Kvas z Hanity do hnoje?, 16.8.2018 Takovou recepturu neznám. Za studií jsm vyráběli holkám griotku a protože peněz (a tedy i lihu) bylo málo nechali jsme rozkvasit - vlastně úplně vykvasit - rozmačkané višně s cukrem. Až kvašení ustalo, stočili jsme polotovar - takové sladší víno. To... celý příspěvek > |
 |
Jak uskladnit sušená rajčata?, 16.8.2018 Sušená rajčata a papriky jsem skladoval v plátěném pytlíku volně zavěšená přes půl roku a nic se jim nestalo.
Cokoli v plátěném pytlíku časem ztrácí aromatické látky. Při vyšší relativní vlhkosti taky navlhne.
Plísni je možné zabránit tím, že... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kvas z Hanity do hnoje?, 16.8.2018 Líh vzniklý z přidaného cukru se chová podobně jako při těch průtahovým destilacích.
Rozumím - ten přidaný líh z cukru pomáhá macerovat ovoce. Tedy čím víc lihu, tím víc extrahovaných aromatických látek. To by ovšem platilo, pokud by... celý příspěvek > |
 |
Topaz nepřekonaný, 16.8.2018 O kvalitách Topazu nelze polemizovat. Ostatně my agenti ani nesmíme. Jen s tou poslední větou bych úplně nesouhlasil. Byl jsem nedávno poradit dvěma kamarádům - jednomu v Žďáru n. Sáz. druhému v Jeseníku. I zde lidé s úspěchem pěstují jablka, a... celý příspěvek > |
 |
Pálenka z mrkve, 16.8.2018 ananas s banánem 1:1.nic uzasnejsiho jsem nepil...
Pak mi vysvětlete, proč na to ve světě nikdo nepřišel a proč toho nejsou plné obchody? Vždyť jde v zemích původu o dost lacinou surovinu! Proč se vyrábějí a vozí přes moře samé rumy,... celý příspěvek > |
 |
Kvas z Hanity do hnoje?, 16.8.2018 Porovnání třešňovic má jeden problém. U třešní je obrovský rozdíl v aromatičnosti destilátu v závislosti na použité surovině. Třešňovice z přezrálých skorých srdcovek (např. Kaštánky) je o třídu lepší než z pozdních chrupek. Rád bych se... celý příspěvek > |
 |
Hruškový kvas, 12.8.2018 Moštoměrem se měřit zbytkový cukr nedá nebo jen velmi nepřesně. Cukroměr je určený na měření zbytkového cukru v kvasu a tam se s tím lihem počítá. Já ale taky pouížvám refraktometr, mnohem líp se s ním měří, stačí kapka. |
 |