Jak na švestky, co nepadají?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?) 
16.8.2018 21:45, zobrazeno: 2311x

Patrně nejsem sám, kdo se setkává s podobným problémem. Švestky trhám jen málokdy. Když potřebujem na koláče, knedlíky či povidla, jen lehce zatřesu některou z větví. Do sudu čekám, až samy spadnou. Jenom když někomu věnuji košík, přinutím se vylézt na strom.
    Některé odrůdy spadnou kompletně. Katinka shodila postupně všechny plody sama. Lepotica ale nechala asi 20% plodů viset. Drží tak pevně, že nejdou ani setřást. Dokonce i když je zkouším utrhnout, vytrhne se stopka z plodu i s kouskem dužiny.  Přitom plody jsou zcela měkké. Což o to, plody lepotice jsou velké a strom není mimořádně vysoký.  Ale obávám se, že podobně se bude chovat i Wangheimova, možná i další.
   Taky se u některých odrůd (právě Wangheimova) setkávám s plody, které pevně visí na stromě a scrvrkávají se. Dužina se stává sušší, ale je velmi sladká. Není to suchem, protože současně je na stromě plno šťavnatých plodů. Vzdáleně to připomíná botrytický sběr u hroznů, je možné, že i tu bude hrát roli nějaká houba.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 5.26 (?), 17.8.2018 0:01

Já ten jev pozoruji u švestek které jsem kdysi vypěstoval z odkopků nebo narouboval z místních zdrojů nebo od přátel z práce.
Většinou velmi trpí monilií, plesniví na stromě, scvrtkávají se, ale padat nechtějí. A přitom jde na těch stromech otrhat i pěkné zdravé plody. Ale jen otrhat, málo který z nich spadne sám.
Ale to je asi jiný případ než ten Váš, protože už delší dobu vykazují příznaky napadení šárkou. Jen letos se nějak vzchopily, ale i tak zdravé a vyzrálé plody padají minimálně i po silnějším zatřesení.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 214.35 (?), 17.8.2018 7:17

Nejsou ty švestky jen uvařené horkem, taky mám takové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.76 (?), 17.8.2018 9:49

Na stromech místních Domácích pozoruju, že některé plody (pouze pár) také zůstávají dlouho na stromě. Dost plodů jde dolů ještě před sklizní, potom, když už jsou zralé, v několika sklizňových vlnách, přičemž platí, že čím pozdější "vlna", tím kvalitnější plody. No a nakonec zůstávají plody - říkám jim zlaté švestky - které tam visí i po opadu listí a kolikrát až do zámrzu. Některé jsou trochu u stopky scvrklé, jiné normální s odlišnou - zlatavou - dužninou. Každopádně chuťově nejlepší. Taková švestková šlechta.

Nevím, jestli se na tom podílí houby nebo je to spíš nějaká fyziologická porucha v procesu dozrávání, kdy je narušen mechanismus přirozeného opadu plodů.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 17.8.2018 17:55

Horkem to asi nebude, to by postihlo nejvíc plody vystavené slunci. Tohle se týká povětšinou švestek na svěšených větvích, často i ve stínu. Některým plodům jakoby zasychala stopka - ale drží. Jak říká p. Mikeš - narušený mechanizmus uvolnění plodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika