|
Meruňka - děravé listy, 1.6.2017 Dirkovitost merunkovych listu je houbova choroba (Stigmina). Prevenci je osetreni medi na podzim a organickymi fungicidy na jare. |
 |
Cuketa, kdy sklízet?, 31.5.2017  Na Balkáně už sklízím každý den 2 kusy. Na Vysočině snad za měsíc. |
 |
|
 |
Zapuštění a položení sazenic paprik, 31.5.2017  Ještě jednou jsem se podrobně poptal zkušené sousedky, která každoročně vyprodukuje několik pytlů paprik a většinou je na zimu suší nebo dělá lutenicu (paprikový "kečup") apod. Říkala, že sazenice od prvního kořínku do posledního lístku mají při... celý příspěvek > |
 |
Meruňka neplodí, 31.5.2017 Leskora potřebuje opylovač. To je pravděpodobně hlavní důvod. Je jen částečně a to málo samosprašná. |
 |
Pravokořenné stromy, 29.5.2017  Toto téma (dělení) mi připomnělo známou kuriozitu Fándlyho jabloně. O víkendu jsem kolem ní zase jednou cestoval. Kdysi jsem si ji dokonce narouboval, ale můj křoviňák se jí bohužel nešikovně dotkl. Ale to je nedůležité. Zajímavost této jabloně... celý příspěvek > |
 |
Síran amonný - výborný pomocník proti chloróze, 29.5.2017 Za jak dlouho se to projeví změnou barvy při aplikace v květnu? Jedna mladá broskvoň a hrušeň na kdouloni jsou světlejší než bych chtěl. Dal jsem k nim trochu dusičnanu amonného a po několika dnech jsem sehnal i síran. Teď čekám zlepšení. |
 |
Dosavadní klady a zápory letošní ovocnářské sezóny, 28.5.2017 Globálně je pořád cítit výpadek odbytu ovoce v Rusku. Jinak si nedokážu vysvětlit meruňky za 39 Kč v českém Kauflandu tento týden a v tomto smutném roce. Jsou to sice ranné meruňky, ale jsou určitě alespoň přijatelnou nahrážkou těch našich... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015, 23.5.2017 Podnoz to prezije. V lonskem roce jsem prisel u Bergeronu o celou kosterni vetev i pres osetreni Horizonem. Vcas jsem ji odrizl. Strom je ted OK, jen ma pouze 3 kosterni vetve. |
 |
Zahojí moruše tuto ráno po roubování, 22.5.2017  Moruše dobře regeneruje, takže by se to mohlo samo zatáhnout. Zejména pokud bude teplo a ne moc vlhko. Moruše má svou latexovou mízu a rány se proto zacelují dobře bez natírání. Natřel bych to snad až v létě, když bude rána úplně suchá. Já očkuji v... celý příspěvek > |
 |
Zapuštění a položení sazenic paprik, 22.5.2017 Sousedce na Vysočině bych rady k paprikám a meruňkám až tolik nevěřil jako tady na Balkáně. Ale i mně se to zdálo moc a přihrnul jsem tak 6 cm oproti úrovni v kelímku. |
 |
|
 |
Zapuštění a položení sazenic paprik, 22.5.2017 Sousedka nedávno vysázela asi 300-400 paprik několika druhů (každoroční praxe). K mým paprikám prohodila, že měly být klidně o 10 cm hlouběji, hlavně k vůli stabilitě. Tak jsem je ještě trochu přihrnul. Myslím, že v těžké zemině by to nemuselo... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015, 22.5.2017 Je to totálka. Doporučují odříznout korunu 60-70 cm nad zemí. Mohla by rychle vyhnat novou korunku. Pokud ne, pak vykopat. |
 |
Přeočkování, 21.5.2017 Není jasné, co má být to loňské dřevo. Roub nebo podnož? Já touto dobou začínám roubování za zelena. Chytají se mi růže, angrešty, rybízy a někdy i peckoviny. Včera jsem pokusně narouboval mandloň (tuhý zelený výhon na podnoži a tuhý zelený roub).... celý příspěvek > |
 |
Prebierka plodov broskyn, 21.5.2017  Aspoň ty jahody vypadají letos zdravě. |
 |
Zima byla krutá?, 21.5.2017  Dost mě to poučilo. Já mám v půdě nadbytek živin a nesmím ničím hnojit kromě dusíku. Jíl mám jen na jiné zahradě. Přesto se u mě může vyskytnout chloróza z vysokého pH a nadbytku fosforu. |
 |