|
Mumifikované plody, 21.12.2008 I u nás je to rok od roku čímdál horší. Švestka, rengle, mirabelka a meruňky. Jabloně ještě jdou, tam spíš záleží na odrudě. VašekB |
|
Zná někdo tohle exotické ovoce?, 16.12.2008 Občas se nechá koupit v Makru jako sušené ovoce. Je dost podobné datlím, má i stejný obal s nápisem obří datle. Chuťově nic vyjímečného, jen tak pro zpestření a zajímavost. Cenově též podobné. VašekB. |
|
|
|
co to je za květinu Vinca major Variegata, 16.12.2008 Druhým rokem pěstuji normální barvínek v závěsném květináči a je to nádhera. Tím že je stálezelený krásně zdobí terasu a zima mu nevadí. Dlouho krásně kvetl najaře a i teď má 2 květy. Pokud je i takto panašovaný, hned se poněm v zahradnictvích... celý příspěvek > |
|
Rakytník řešetlákový, 13.12.2008 Já jsem Rakytník usušil, nadrtil a v láhvy zalil slunečnicovým olejem. Je super na popáleniny a dobře hojí různé rány. Plody jím skoro každý den, někdy i docela dost. Jadérka pečlivě rozkoušu protože jsou také zdravá. U nás i mích známích se nejvíce... celý příspěvek > |
|
Kiwi arguta - využití plodů, poznatky z jejich konzumace, 11.12.2008 Zdravím dalšího pěstitele kiwi. Rostliny vypadají pěkně a už jim bude nějaký rok. I mě pálil často jazyk a tak jsem musel opatrně ale často ochutnávat. Vadily mi i plody čínského ze zeleniny a tak jeden plod byl aš dost. Pomalu jsem si za leta... celý příspěvek > |
|
Ředění slivovice, 11.10.2008 Destiláty vždy ředím měkkou vodou a tak nedojde k zakalení či vysrážení. Měkkě vody jsou kojenecké a kupiji ji normálně v lékárně. Nebojte se ceny, ta je stejná jako,,Dobrá voda" a jiné. Samozřejmě je balená. Použítí destilované je nesmysl.... celý příspěvek > |
|
Destilace vína - vínovice, 3.9.2008 No docela jsem zvědavý čím se pálenka odkyseluje, ne že bych to právě potřeboval ale takováto informace se neztratí. Děkuji, VašekB |
|
kiwi - ůroda, 2.9.2008 Vypadá to jako Weiki, ta bohatě plodí a začíná tak třetím rokem. Je u nás nejznámější a zrát začne tak do 14 dnů podle podmínek. Jeden rok jsem měl z ní plody 4 září. Je třeba pěstovat se samcem, jinak jsou plody nevyrovnané. VašekB |
|
Bezinkové víno, 28.8.2008 Já bych doporučil ušlechtilé kvasinky které se kupují v drogerii. Kvasnice se používají na upně něco jiného. Jinak také jsem víno z bezu dělal a mohu doporučit. Je velice zdravé a nechá se pít. VašekB |
|
Rakytník řešetlákový, 26.8.2008 Mražení a sklepávání z větviček se mi neosvěčilo. Přinesu si vždy větvičky a doma plody ostřihuji malými nůžkami těsně u plodů. Jde to velice rychle, hezká práce pro večer. Četl jsem, že není dobré čekat na přímrazky se sklizní, snat ubývá vitamínu.... celý příspěvek > |
|
|
|
Jak udělat burčák z jablek?, 23.8.2008 Zapoměl jsem se podepsat.VašekB. |
|
Jak udělat burčák z jablek?, 22.8.2008 Jednou jedinkrát se mi povedlo vynikajicí víno z jablečného moštu. V tu dobu mi bylo něco přes 12 let. Už ani nepamatuji, zda a jaké kvasinky jsem použil. Vím ale, že se Vínka kvasinky nechali koupit v různých druzích. Dnes už tomu tak od nich... celý příspěvek > |
|
Kiwi Samec nebo samice?, 21.8.2008 Pro hosta xxx.xx 76.122, samozřejmě že samec plody nemá, ani se tu o tom nikdo nezmiňoval.
Samec je potřeba pro dobré opylení, některé odrudy bez něho plody neudělají. Proto je potřeba ho mít také. VašekB |
|
Kiwi Samec nebo samice?, 20.8.2008 Samice má jeden plod na stopce, a jen málo odrud jako například Weiki a Urodnaja dělají maximálně 3 plody na jedné stopce. Samec jich má klidně i 7 na jedné stopce, květy postupně vykvétají a hned odkvetlé opadávají. Toto ovoce se snažím rozšířit... celý příspěvek > |
|
Dvouletý kvas, 22.7.2008 I já se připojím, měl jsem 2 roky naložený mišmaš z kompotů džemů a povidel. Byla to nejlepší pálenka kterou jsem kdy uděll. VašekB |
|