Zkroucené listy na rajčatech

host - 214.246 (?)
5.5.2025 7:08

Tak sklenik provozujeme 45 let. Už jsem to psal. Nikdy mě to moc nezajímalo, ale musel bych být úplně tydyt, abych nepoznal co je dobře a co je méně dobře. Z postele na záhon vidím a mám to to 15 metrů.To ale neznamená že ten sklenik se sám uchladí, nebo se v něm udělá samo teplo. Když jsme prostě kupovali před asi 10 roky druhý sklenik, tak jsme si měli zvolit počet oken, dveří. Na 4,5 m máme 3 automatické okna, a dvoje dveře. Pak je šance uchladit sklenik. Otevřít jedny dveře je velice málo. Upečete květy papriky. Další co už jsem letos musel udělat a co vidím že funguje, je stínící síť. Už jsme vysadili asi 50 sazenic rajcat, ven ani jedno. Mám respekt ke zmrzlým mužům. Denně stěhují bedny ze sazenicema jak zelinař před krám. Ráno ze skleníku, večer zpět. Stejně mi kamarád kterému dávám do 15 sazenic je schopen říct, jestli 20 května není brzy. Jednou jsem mu to hodil za vrata a odjel. Cítil jsem úlevu. Je to starost. Jinak k těm rajcatům jsou ještě sazenice celeru, okurek, papriky. Vedle toho musím zalévat kopr, mrkev, kopat, cesnek, cibuli.Vyvozit komposter, sekat trávu (v pracovní dny), dělat kolíky na rajské, jarní postrik na stromy, źena včera dosazovala mrkev kde nevzesla. Je to pohádka když přijdete k záhonu, kde je mrkev všude i tam, kde nebyla. A ona to umí. A mrkev se chytí.Nakonec co poradit těm smutným, co se něco v tom pěstování pokazilo. Jak píše pan Milan. Poslat sazenice není jako poslat peníze. Ale já bych šel a v místě kde bydlím koupil v zahradnictví nové. I kdybych měl v týdnu vynechat obchod s potravinámi. Tam necháte 1000 korun a nic nenesete. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 206.175 (?), 28.4.2025 14:35

Ešte by som rád prispel svojou skúsenosťou so substrátmi. So substrátom na paradajky som nikdy nemal problém, až tento rok. Prvý výsev paradajok do skleníka som robil do substrátu z českého hobby marketu, úspešnosť bola okolo 95%, rastlinky pekne prosperovali a už sú v skleníku.

Druhý výsev pre výsadbu vonku som robil do iného sustrátu z miestnej predajne, vyliezla len necelá polovica, a z tých čo vzišli, časť odumrela keď odpadli klíčne lístky, časť mala zdeformované klíčne lístky a rastlinky sa trápili, zbytok (cca tretina) rástol normálne. Paradajky pestujem už roky a toto sa mi ešte nestalo. 

Keď som videl ako sa to vyvíja, tak som po cca 2 týždňoch urobil záchranný výsev, tentokrát do substrátu z Lidlu. Takmer všetky semiačka pekne vyklíčili, rastlinky pekne rastú a prosperujú, aj keď je na nich vidieť to meškanie dvoch týždňov.

Takže by som to zhrnul, problémy so substrátom sa podľa mojich skúseností prejavia hneď po výsadbe, tento problém so skrútenými listami spôsobila príliš vysoká teplota v skleníku cez deň.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (343) - 158.138 (?), 28.4.2025 14:51
Pro oba poslední příspěvky: teplem to není, rajčata jsem měl doma za oknem, tedy vysokou teplotu vylucuji, a opravdu se to projevilo až na třetím patře listů, předtím rostly parádně. Špičky nejsou jen pokroucené, ale zcela zdeformované ve stylu údů novorozenců od Černobylu, špatné přirovnání, ale je to tak.

Kudibal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 88.19 (?), 4.5.2025 13:14

Taky se mi to letos poprvé, asi po 10letech pěstování, přihodilo. Postup pěstování byl stejný jako jindy, takže žádné nadměrné teplo. Některé vrcholy jsou zdeformované jako údy novorozenců nebo kubistická socha, většinou jsou srolované jako když začíná růst kapraď samec.

Rostliny jsem přesadil (oklepal jsem jim kořeny) a uštípal vrcholové výhony.

Čekám teď, co vyroste ze zálistků a jestli má vůbec smysl s rostlinami počítat. Podle jednoho tvrzení i zálistky budou takto postižené. Zatím jsou malé a některé se mi jeví být snad v pořádku a některé jsou možná trošku pokroucené (nebo mám už fobii). Aby zase nevyrostla ze zálistku první tři patra a pak je to opět neskolilo. Vzhledem k změně zeminy doufám v lepší variantu...

Jak to bude probíhat?

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (343) - 161.55 (?), 4.5.2025 14:28
Asi před týdnem jsem dvěma rajcatum ostrihl terminál či se stane se zalistkem. Vypadá to že také bude zkroucený. I jsem to přesadil, dávám tomu ještě šanci. Letos si holt odrůdy vybírat nebudeme a něco budu muset zakoupit.ale zasadím to pak ven a uvidíme.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3369) - 113.245 (?), 4.5.2025 17:29

Ty Micro Dwarfy na balkóně mně dělají radost. Dva GG´S Glory už květou a mají nasazené malé plody.

Vladimír

Micro Dwarfs
Micro Dwarfs
2 x GG´S Glory
2 x GG´S Glory

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3128) - 208.138 (?), 4.5.2025 21:19

Škoda, že bydlíš tak daleko. Mám tu nějaké přebytky, rád bych vypomohl.smiley

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (343) - 158.138 (?), 4.5.2025 21:44
Díky, nu co naděláš. Nějak to dopadne, ještě že jsem asi 10 ks přebytku nevyhodil po pikyrovani, a nechal je ve skleníkovém krechtu. Jenže jsou to jen dvě odrůdy, takže rajčata budou ale holt ne dost a všechny odrůdy. Takže pohoda. Spíš jsem zvědavý jak to dopadne.jak jsem psal, odaty dopadly nejhůře, ani nenarostli. Tak jsem je asi před 10. dny vyšel znovu, už se u nich začínají ukazovat pravé lístky, já vím je to pozdě, jen to zkouším.

host - 214.246 (?), 5.5.2025 7:08

Tak sklenik provozujeme 45 let. Už jsem to psal. Nikdy mě to moc nezajímalo, ale musel bych být úplně tydyt, abych nepoznal co je dobře a co je méně dobře. Z postele na záhon vidím a mám to to 15 metrů.To ale neznamená že ten sklenik se sám uchladí, nebo se v něm udělá samo teplo. Když jsme prostě kupovali před asi 10 roky druhý sklenik, tak jsme si měli zvolit počet oken, dveří. Na 4,5 m máme 3 automatické okna, a dvoje dveře. Pak je šance uchladit sklenik. Otevřít jedny dveře je velice málo. Upečete květy papriky. Další co už jsem letos musel udělat a co vidím že funguje, je stínící síť. Už jsme vysadili asi 50 sazenic rajcat, ven ani jedno. Mám respekt ke zmrzlým mužům. Denně stěhují bedny ze sazenicema jak zelinař před krám. Ráno ze skleníku, večer zpět. Stejně mi kamarád kterému dávám do 15 sazenic je schopen říct, jestli 20 května není brzy. Jednou jsem mu to hodil za vrata a odjel. Cítil jsem úlevu. Je to starost. Jinak k těm rajcatům jsou ještě sazenice celeru, okurek, papriky. Vedle toho musím zalévat kopr, mrkev, kopat, cesnek, cibuli.Vyvozit komposter, sekat trávu (v pracovní dny), dělat kolíky na rajské, jarní postrik na stromy, źena včera dosazovala mrkev kde nevzesla. Je to pohádka když přijdete k záhonu, kde je mrkev všude i tam, kde nebyla. A ona to umí. A mrkev se chytí.Nakonec co poradit těm smutným, co se něco v tom pěstování pokazilo. Jak píše pan Milan. Poslat sazenice není jako poslat peníze. Ale já bych šel a v místě kde bydlím koupil v zahradnictví nové. I kdybych měl v týdnu vynechat obchod s potravinámi. Tam necháte 1000 korun a nic nenesete. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz