Výsadba do skleníku



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7   
                     
host - 105.200 (?) 
7.4.2017 10:45

Měrná tepelná kapacita vody je asi 4x vyšší, než nejrůznějších hornin včetně půdy. Takže dávat na noc vodu do skleníku rozhodně má smysl. Ještě by se to mohlo vylepšit, pokud by se do PETek dával roztok chloridu vápenatého, tam je měrná kapacita ještě mnohem vyšší. Význam předmětů poutajících teplo ve skleníku je v tom, že se vždy ochlazují pomaleji než jejich okolí, jsou tedy teplejší než okolní vzduch a tím topí. Po východu slunce je tomu naopak, takže ochlazují. Vyrovnání teploty s okolím je limitní, tedy pokud je teplota okolí konstantní, dojde ke srovnání teplot po dlouhé době (teoreticky v nekonečnu, se snižujícím se teplotním gradientem klesá prřestup tepla). Výše uvedené vzorečky jsou sice pravdivé, pro daný příklad však irelevantní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 7.4.2017 11:17

Ano, to nikdo nezpochybňuje, že láhev bude vydávat nějaké teplo. Jen tedy ještě dodejte tu základní věc, kvůli které to vůbec podnikat - když se teplota vody přes den nahřeje např. na 25°C, v noci bude mrznout a teplota uvnitř skleníku klesne na 0°C - o kolik °C se změní teplota vzduchu ve vzdálenosti 1cm, 5cm, 10cm vodorovně (ne nad, ale vedle) od takové láhve? To je ta nejdůležitjší informace, kterou tu ještě nikdo neuvedl, nezměřil, a celé toto vlákno je pouze zbytečná změť dohadů a nepodložených tvrzení.

S tou zemí bych taky polemizoval. Ve skleníku je zemina zalívaná, takže obsahuje velké množství vody. Je v ní akumulováno velké množství tepla (větší, než v lahvích), které navíc ideálně stoupá přes rozstlinu vzhůru a je přímo v jejím těsném kontaktu. Tvrdím, že její působení na rostliny je mnohem výraznější než působení lahve položené vedle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 7.4.2017 20:18

To tvrdíte trochu mylně. I když se zjara nebo koncem léta půda ve skleníku hodně prohřeje, když v noci mrzne, spálené jsou hlavně vrcholky rostlin. Takže pčes ně žádné teplo nestoupá. Termodynamicky to zkoumat nehodlám, vysvětlit si to nedokážu, ale nevadí, vím o tom a to mi stačí,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 178.41 (?), 7.4.2017 21:06

Však ano, přesně to jsem taky vysledoval. Teplo funguje právě v blízkosti prohřáté země, čím výš, při postupu vzhůru se od země ohřátý vzduch mísí s chladným vzduchem a v 10cm už je jeho teplota tak malá, že neprohřeje chladný vzduch. Tam rostliny omrznou. A proto taky tvrdím, že láhve (jejichž akumulační schopnost je nesrovnatelně menší než zemina) nedokážou do boku vůbec na několik cm vzduch vůbec prohřát. Samozřejmě, že to je jen mé tvrzení a nemám to změřené. Pokud by to někdo chtěl změřit, docela by mě to zajímalo, kde je pravda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 148.104 (?), 9.4.2017 19:45

Ja mám sklenník čiastočne zapustený v zemi- v svahovitom teréne z južnej a západnej strany a zo severnej postavený múrik do výšky asi 70cm. Pokusné 4 rajčiny prežili (omylom zabudnuté na polici tesne pod sklom) ranné mrazy -6 stupňov neprikryté Na záhone dolu som mala teplotu plus 5 stupňov, teplotu som merala pred východom slnka po odokrytí. Posielam ešte záber - dnešný Cristal F1 s násadou. 

Cristal F1
Cristal F1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 33.123 (?), 7.4.2017 19:57

Na vaši otázku odpovídat nebudu, protože to nevím, ale zajímalo by mne, jak veliké máte ta rajčata z výsevu, nemohla byste jsem umístit aspoň jednu fotku, letos jsem to zkusia vysít rajčata a papriky a mám pořád takové nítěnky, nevím, kde dělám chybu, dala jsem je do těch jifů a poté celé přesadila do kelímků, trochu povyrostly, ale v obchodech jsem dnes viděla rajčata již´veliká. Poradí mi někdo? Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 178.41 (?), 7.4.2017 20:04

Stejně se mi předpěstovávaná rajčata chovala vloni. Jsem přesvědčen, že to je kvůli substrátu. Loni jsem měl nějaký obyčejný zahradnický, a vůbec to nechtělo růst (kupodivu papriky parádně), letos jsem koupil výsevní substrát od Agra, a rajčata se chovají konečně mravně jako všechny předchozí roky. Dnes jsou to krásné silné rosliny, které už by bylo možné sadit do záhonu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 33.123 (?), 7.4.2017 23:46

děkuji za odpověď

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.121 (?), 7.4.2017 23:39

Pokud nemate dobre svetelne podminky v byte racata se vytahuji a jsou slaba. Ja mam v panelaku obrovske okno na jih a tam jdou rajcata i pariky dobre, ale jeste je davam na krabici od bot aby byly vys nez ram okna. Moje sestra ma mmensi okna na vychod a zapad a ji se nedari vypestovat pekne silne sazenice

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 117.23 (?), 8.4.2017 8:28

Dobrý den, trošku od veci, ale to čo sa mi stalo s paprikami za oknom sa mi ešte nikdy nestalo a ani som s tym neratala. Našla som na nich kopec vošiek. Kedže poriadne nevidim do blizka tak si dlho robili co chceli. Dala som ich von pod terasu a obtočila netkanou textiliou.  Vie mi niekto poradit co s nimi?Dakujem za každu radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika