Vlastní zelenina vs koupená - poměr cena: chuť



Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?)
12.11.2017 12:27

Mě ale stačí k uspokojení a snaze dalšího pěstování pochvala od rodiny a přátel, že například chuť mého květáku bez postřiků proti škůdcům zasyrova i po uvaření je mnohem lepší, než kupovaného. No a to se penězi vyčíslit nedá.


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (130) - 36.18 (?), 12.11.2017 8:33

To je pěkné téma. V podstatě hodně záleží, kdo kde bydlí a kde nakupuje. A od koho jeho prodávač nakupuje onu zeleninu. Záleží, na jakou odrůdu člověk v obchodě natrefí. A taky po jaké odrůdě semínek sáhne. Co se týče chuti svého vs. z obchodů.

Rajčata- každý chválí ta svoje, ale mě příjde, že soudkové rajčata jsou +- chutné nastejno. Tedy bez chutě jakási dužina.

Rajčata keříková. +- nastejno. To co prodávají zelináři z polska je to isté co si vypětuji doma. Chuť +-OK, ale nijak výrazně chutí v nich není.

Rajčata třešňová(cherry). Pokud v obchodě nejsou vyloženě nezralá, tak docela i chutnají a taková si vypětuji ze semínek taky.

Podle mne, velkopěstitelé používají naprosto stejné semínka pro pěstování. A to, že to pěstují ve sklenících je jedno, protože zahradkáří rajčata pěstují taky ve skleníku. Rozdíl je pouze v ceně. Za cenu 15kč za semínka, mám rajčat tak za 1000kč z ochodu... bez chemie lze pěstovat ty Cherry. Pouze hnojit.

Vyplatí se i dýně. Ty lze pouze zalívat a když kilo stojí 15kč, a dýně má 8kč a těch dýní mám třeba 20, tak se to sakra oplatí. Chuť je naprosto stejná, jako z obchodu

Oplatí se i okurky hadovky. Stojí-li jedna bio 15kč, a mám jich za sezonu třeba 200... Chemii jsem letos nepoužil-ještě na začátku října jsem sklidil poslední a měl jsem okurek nad hlavu. Rodina a známí ocenili tento přebytek pouze z počátku. Pak už to nikdo nechtěl ani za nic :))) Chuť mi příjde ale rovněž stejná.

Česnek se asi oplatí, ale chuťově bude asi lepší, než z obchodu. Sadba je ale příšerně drahá a dát 140kč za 8palic... a mít z toho 40-48palic, to není příliš ekonomicky výhodně. Česnek ze španělska není špatný a mám ho celý rok bez roboty...

Hrášek - za mále peněz a roboty hodně muziky. Chuť čerstvého a mladého je parádní. V obchodech moc není.

Křen-chuť stejná. Ale ekonomika je taková, že o ten se není třeba starat a roste zadarmo furt.

Hl.salát-pokud se o něho člověk stará trochu, tak je ekonomicky výhodný. Ale chuť je stejná jako z obchodu

Mrkev-čerstvě vytažená krásně voní. Ale za pár hodin je stejně chutná jako z obchodu

Ředkvičky- ty naše jsou ostřejší. Roste to samo.

Kedluben - chuť stejná a je třeba hlídat housenky a ty bílé potvory(molice?)

Cibule-chuť stejná, pracnost obrovská(pletí) a sklidil jsem o něco větší kuličky, než jsem ze sazečky do země vložil

Jahody-chuť vlastních je násobně lepší, než ty polské mutanty. Polozralá svoje je chuťově sladší, než ty super rudé a přezralé z dovozu...

Kozí rohy- chuť a pálivost je stejná jako z obchodu

Papriky-z ochodu jsou lepší

Na farmářských trzích české výpěstky z Polska nekupuji nikdy. Víceméně to kupujeme jen v Super/Hyper... ve F-M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 221.118 (?), 12.11.2017 11:52

Dobrý den

Nezapomeňte však na jednu věc, a to že zelenina z obchodu je většinou chemicky ošetřovaná. A třeba papriky moje mi chutnaly víc než kupované, o rajčatech ani nemluvě. Letos jsem nemusel ošetřovat ani jednou.

Michal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?), 12.11.2017 12:18

No právě! Při pěstování vlastní zeleniny vím, jak ji pěstuji, či, zda ji ošetřím chemií nebo ne, ale u kupované zeleniny takovou možnost zjištění nemám. Proto se snažíte srovnávat nesrovnatelné. Snad jen u zeleniny Bio s platným certifikátem můžete doufat, že je taková, jak je prezentovaná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?), 12.11.2017 12:27

Mě ale stačí k uspokojení a snaze dalšího pěstování pochvala od rodiny a přátel, že například chuť mého květáku bez postřiků proti škůdcům zasyrova i po uvaření je mnohem lepší, než kupovaného. No a to se penězi vyčíslit nedá.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 255.210 (?), 12.11.2017 13:34

Chuť zeleniny ovplyvnuje hlavne kvalita a zloženie pody a kedže velkopestovatelia vzhladom na ekonomiku sa o podu nestaraju ako by mali a živiny doplnaju len chemicky, tak chuť takto vypestovanej zeleniny nikdy nebude tak dobrá ako u toho kto dáva do pôdy kompost a teda mikroprvky. To čo ste napísal je velmi subjetivne, To že vám zo sadzačky cibule vzišli len o niečo málo väčšie kuličky je dokaz skor neskúsenosti ako dokaz že lepšie je cibulu kupovať.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 173.17 (?), 12.11.2017 16:31

To je velký omyl, že velkopěstitelé používají stejná semínka rajčat jako zahrádkáři. Snad u nás, kde zahrádkáří nakupují od stejných firem jako velkopěstitelé SEMO a MORAVOSEED. Jinde se pěstují stále nehybridní odrůdy a jejich chuť je úplně někde jinde.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.236 (?), 12.11.2017 17:12
"...poměr cena-chuť...". Hm... Pokúsim sa odpovedať príkladom: Nedávno sme s mojím najlepším kamarátom oberali v jeho zâhrade posledné jablká. Braeburn, Fuji, Idared, Boskoopské, Jonalord a ďalšie... Nádherný bezveterný teplý neskorojesenný podvečer. Bedničky jabĺk sme najprv navŕšili na seba, potom zaniesli do pivnice. Sadli sme si na lavičku medzi stromami, pred nami malý stolík, na ňom fľaša Portského. V pozadí západ slnka, pri nohách nám ležia jeho fenky Beauceronov (psie plemeno), sú pokojné, "strážia" nás. Kdesi vzadu sa vadia straky, inak len ticho dedinského podvečera. S kamarátom sa poznáme od detstva, vieme o sebe všetko, len tak sedíme, slová nie sú potrebné... V hlave si premietame čo sme so záhradou tento rok zažili, všetko to kosenie, strihanie a pílenie, postreky, vykopávenie starých a sadenie nových stromkov... Sme vďační za všetky tie desiatky hodín strávené v azyle záhrady, s vyresetovanými hlavami, ako keď sa ponoríte pod hladinu a nad ňou zanecháte všetky malichernosti ľudského bytia. (Aj) pre takéto chvíle sa oplatí žiť, vtedy neriešite žiadny cost/benefit, tú záhradu jednoducho milujete. Portské sa rozplýva na jazyku, o chvíľu ho cítite v žilách. Ovládne Vás pocit neskutočného pokoja, pohody, spolupatričnosti. Oplatí sa to? Neriešite. Nie je čo riešiť... IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 14.215 (?), 12.11.2017 17:36

Pane Hlavatý, klobouk dolů a tleskám vestoje...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 12.11.2017 17:50

Tedy pane Ivane, krásně jste to napsalyes I když u mne je to díky počasí z posledních pár let spíše o nervywink přesto svou zahradu miluju. Kolikrát, když jsem sedřená doslova jak hov.do, tak dumám, co asi dělají ti lidé v panelákách? Když jsem byla pár dní nemocná, byla jsem už nervozní, že nic nedělám, práce stojí a já se nudím k smrti. Všechno přečtené...wink U mne je vlastní zelovoc hlavně o eko-bio, že vím, co v tom mám. Když si mám něco koupit, třeba jen ledový salát v zimě, už z toho zažínám být nervozní, koupit-nekoupit? Úvahy typu: v létě mám přebytky, rozdávám sousedům a teď tady budu kupovat chemický kokteil za peníze? Před pár dny jsem potkala staršího souseda, přes 70let a hodili jsme řeč o česneku. Prý sázet letos nebude, nemá sadbu, všechen naloupali do mrazáku, králíky zlikvidoval a těch pár česneků na ostatní vaření si koupí.  Jsem se divila, protože zahrádku má každý rok umalovanou(na rozdíl ode mnewink) tak jsem podotknula, že mi to přijde škoda... zrovna s česnekem moc práce není a že já sázet určitě budu. Dneska jdu ráno se psem a jeho syn uhrabuje záhon. Co tam kutáš? Ále, táta vysadil česnek, tak ještě to trochu rovnám...cheeky Nemám krásná jablka, jedno jak druhé bez kazu, nemám jistě mrkev tak křehkou, že se vaří sotva pár minut, hrášek mi v půlce zrání odrovná nějaká plíseň...ale je mi to jedno, vůbec nad tím takto neuvažuju, protože je to mojesmiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 12.11.2017 18:53

Bukolický obraz zahradní selanky od IH zde předestřený lehce dobarvím několika tahy temné strany síly.

Zimní mrazy, jarní mrazy v době květu, monilia laxa, kadeřavost, pilatky, nastupují slimáci, po nich padlí. Kosi a kvíčaly s podporou slimáků útočí na třešně a jahody. Chvilku na bojišti jakoby klid, ale už propuká plíseň okurková v závěsu následována plísní bramborovou. Bělásci pak signalizují přelom léta. Pak opět invazní jednotky kvíčal a kosů na jakékoliv ovoce kulatého tvaru, po nich strakapoudi a ořešáci na lísky. A to už je skoro konec, jen pár raně podzimních mrazíků zlikviduje, na co jsme pozapomněli a zas je na slabý půlrok klid, snad na to portské, či kapku grogu. Je zahrádkaření opravdu relaxace?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika