Uhnívání malých dýní Hokkaido

host - 147.92 (?)
3.8.2010 7:51

Malé plody mi uhnívají taky, i když pěstuju hokkaido na balkoně a slimáci tu nejsou vůbec žádní. Na zahradě nepřežila ani jedna rostlina, tak moc těm španělákům chutnaly, že po nich nezbyla ani stopa, ani ferramol nepomohl.(Pomohl by, kdybych ho sypala po kilech, možná). Tak jsem poslední sazenici dala na balkon, jako pokus. Opravdu nedoporučuji, živin i vody má dostatek, takže balkon je její, ne náš. Kvete jako zběsilá. Ale květy jsou vesměs samčí. Když se objeví samičí poupátko, začne žloutnout ještě úplně maličké, vůbec se neotevře a nedožije se doby, kdy bych ho mohla opylit štětečkem. Hanča

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Zdeněk52 - (7) - 149.23 (?), 20.7.2010 22:03, zobrazeno: 29823x

Letos mám poprvé zasazeny 2 rostliny dýně Hokkaido. Rostou velice pěkně, vypadají zdravě. Vedu je po svislé konstrukci z dřevěných tyčí. Na každé rostlině jsou 2 plody asi 15 cm velké, začínají se barvit do oranžova. Všechny další malé plody vždy uhnijí. Na obou jich už uhnilo přes deset. Potřeboval bych vědět proč tomu tak je. Slunko na ně svítí od rána do cca 15 hodin, zalévám denně, přihnojuji a základem jim byl zahradnický substrát. U kořenů mají trochu mulče z trávy. Na hlavních stoncích už asi nebudou další plody, ale na bočních výhoncích snad ano, tak bych je chtěl ještě zachránit. Poraďte. Dík. Zd.

host - 146.135 (?), 20.7.2010 23:10

Zkuzte nadzvednout mulč. Dnes jsem tam našla velké množství mladých slimáků. Slimáci si pochutnávají na květech a pokud nakousne i špičku plodu, tak může docházet k uhnívání. Pokud má rostlina dobrou stabilitu, tak pro slimáka není problém se vyšplhat i do výše 1,5 metru. Jedinec, který má lahůdku přímo pod nosem se většinou drží na jednom místě. Navečer oddělejte mulč a hledejte. Další možnost  - místo bez mulče zalijte a měl /y/ by vylézt sám. Pokud místo přikryjete / zastíníte /, tak vyleze dříve. Tak se můžete přesvědčit, zda uhnívání má na svědomí on. Pěstuji dýně v sudu, hlavní výhony mám na konstrukci, to je bez problémů. Boční výhony se plazí po zemi a také mi to uhnívá. Pravidelně dosypávám Feramoll, jinak by mi to ožrali.

host - 147.92 (?), 3.8.2010 7:51

Malé plody mi uhnívají taky, i když pěstuju hokkaido na balkoně a slimáci tu nejsou vůbec žádní. Na zahradě nepřežila ani jedna rostlina, tak moc těm španělákům chutnaly, že po nich nezbyla ani stopa, ani ferramol nepomohl.(Pomohl by, kdybych ho sypala po kilech, možná). Tak jsem poslední sazenici dala na balkon, jako pokus. Opravdu nedoporučuji, živin i vody má dostatek, takže balkon je její, ne náš. Kvete jako zběsilá. Ale květy jsou vesměs samčí. Když se objeví samičí poupátko, začne žloutnout ještě úplně maličké, vůbec se neotevře a nedožije se doby, kdy bych ho mohla opylit štětečkem. Hanča

host - 176.36 (?), 13.8.2010 15:13

Mám Hokkaido nasazené druhým rokem a mám pocit, že dva plody na jednu sazenici jsou asi její maximum, další už se nevyvíjí. Jakmile se však tyto zralé plody sklidí, začnou se vyvíjet další, snad ještě do podzimu vyzrají. To je tedy moje zkušenost.

host - 52.92 (?), 29.7.2011 14:18

Dobrý den,

letos jsem si vypěstovala semínka a dala 3 sazeničky na různá místa na své zahradě. Všechny mi postupem času odešly. 1 sazeničku jsem dala ale i na zahradu k rodičům do kompostu a tam roste jako zběsilá a nyní (červenec) jsme už 2 sklidili a je tam ještě asi 10 (i víc) dalších. Vychází mi z toho, že opravdu moc moc záleží na místě, kde se pěstují.hodně zdaru, jana

metalwarrior665 - (34) - 83.24 (?), 30.7.2011 14:42

Mně rostou teda krásně a už jsem 4 kousky sklidil a upekl a bylo to výborné. Ale také mi sem tam nějaké malé hnijí. Dokud hnijou ty malinké tak v tom nevidím problém, horší by bylo, kdyby začaly nahnívat ty narostlé.

Příčinu neznám, ale podle mě to bude nějaká kombinace děstivého počasí, slimáků a toho že se rostlina nechce vysilovat a tak ty plody tolik nevyživuje.

Elektron - (4) - 204.113 (?), 30.7.2011 18:17
Dobry den, dle meho laickeho nazoru rostlina ponecha tolik plodu, kolik zvladne. Zrejme se jedna o prirozeny proces regulace. Zalezi jak je vzrostla a na ostatnich podminkach, jako vedlejsi koreny, stanoviste atd... Na nekterych rostlinach mam jen 2-3 plody v jednom "turnusu" na jinych treba 5-8.

MajuSKA - (20) - 106.33 (?), 7.8.2011 14:52

Mně uhnívají i ty narostlé :-(Mám teda jinou odrůdu ale dvě už vážily asi 8 kilo a byly oranžové a uhnily. Pravda že tady pořád prší a slimáků máme plnou zahradu :-(

host - 206.80 (?), 19.9.2012 17:33

dobrý den,

letos jsem vsadila poprvé dýni hokaido vedle kompostu a daří se jim... zrovna ted jsem dodělala dýnovou polívku a je výtečná. O víkendu jí budu grilovat. Někde jsem četla, že se mají dýně narostlé podložit nějakým kouskem prkna, nebo dlaždicí aby nebyla na zemi a neuhnívala. Přeji veselé a plodné pěstování :-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz